Yalova eski Belediye Meclis Üyesi Metin Soysal Yalova'nın gelişimi için Sağlık Turizmi ve eğitimin ön plana çıkartılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Sağlık Turizmi konusunda yaptığı açıklamalarla bu sektörün ilin ekonomik ve turistik gelişimi açısından taşıdığı öneme her fırsatta değinen Yalova eski Belediye Meclis Üyesi Metin Soysal bu alanda yapılacak çalışmaların ve yatırımların il açısından hayati önem taşıdığına vurgu yaptı. Bölgeye Sağlık Turizmi ile çok daha fazla sayıda yabancı turist çekmenin mümkün olduğunu belirten Soysal, "Bu şehrin gelişmesi için sağlık turizm ve eğitim (devlet üniversitesi ile özel ve vakıf üniversitesi) öne çıkartılması gereken tek noktadır. Üç önemli ilçemiz var. Bunlara son dönem de Altınova da (Kaplıca suyu ve tersaneleri ile) eklendi. Termal, Çınarcık ve Armutlu ilçeleri çok farklı bir noktada birbirini tamamlıyor. Termal, Romalılar döneminden başlayarak sağlık turizminde zaten dünya da bir cazibe merkezi. Gerçi biz bugüne kadar sadece kaplıca suyu ile ilgilendik ama bundan sonraki dönemde Termal Belediye Başkanımızın yapmış olduğu açıklamadaki gibi, bu bölgenin üç büyük sanayi devinin (İstanbul, Bursa, Kocaeli) ortasında ve Sabiha Gökçen Havaalanı’na 40 dakika uzaklıkta bulunan bu dünya güzeli ilçemizde yapılacak doğru yatırım ve tanıtımla dünya da sağlık turizminde çok ciddi yer edinilecektir" dedi.
Yaşlı dinlenme ve bakım evleri
Soysal Sağlık Turizmi için sadece sağlık tesisleri anlamında değil konaklama tesisleri anlamında da bir çok yatırımın bölgeye çekilebileceğine değinerek, " Bu bölgede yapılacak yatırım ile tedavi sonrasında misafirlerimizin Çınarcık’ın denizinden Armutlu’nun da kaplıca ve ormanlarından faydalanarak topyekûn Yalova ekonomisine katma değer sağlayacağı unutulmamalıdır. Şunu da unutmamak gerekir ki; bir yabancı turist ortalama bin dolar para harcarken sağlık turizmi için gelen bir kişi ortalama 12 bin dolar para harcamaktadır. Dünya nüfusu yaşlanıyor. Bu yaşlanma çok hızlı şekilde ilerliyor. Termal bölgesinde yapılacak olan sağlık turizmiyle beraber Çınarcık ve Armutlu’yu kapsayacak şekilde yaşlı dinlenme evleri ve bakımevleri açılabilir. Kuzey ülkelerinde bakım hizmetleri çok pahalı ve özellikle personel ve alt yapı hizmetler yüksek maliyetleri olduğu için bölgemizde bu konuda da planlama yapılması gerekir" diye konuştu.
"Önümüzde büyük bir fırsat var"
Tarihi, doğası, denizi ve termal suları ile Yalova'nın bırakın Türkiye'yi dünyada benzerine az rastlanan bir zenginliğe sahip olduğunu belirten Soysal, "Öyle bir coğrafya da yaşıyoruz ki; Termal kaplıca tesisleri ve bu bölge Romalılar döneminden kalma tesisleriyle bölgemizin geçmişi çok eskiye dayanmaktadır. Şu soruyu sormak isterim: Bugün Türkiye’de turizm de çok iyi bir nokta da olan Afyon’un mazisi kaç yıl? Ben 30 yıl diyeyim siz 50 yıl deyin. Denizi ve kumuyla meşhur Akdeniz ve Ege bölgeleri. Rahmetli Turgut Özal’ın bu bölgelere vermiş olduğu teşvik ve özel önemle bugün bu noktaya kadar gelindi. Peki; ya Yalova Romalılar döneminden kalma bir turizm şehri ve sonuç ortada. Bu şehrin en önemli kalkınma modeli sağlık turizmi ve şu an da önümüzde çok büyük bir fırsat var. Tek çaremiz buna inanmak ve başarmak. Bugün Türkiye’ye sağlığına kavuşmak için gelen yabancı sayısı son yedi yılda on kat arttı ve son yıllarda ülkemiz bu konuda dünyada çok hızlı bir şekilde yükseliyor. Dünyada her yıl Otuz milyondan fazla insan sağlığına kavuşmak için başka ülkelere gidiyor. Ülkemizin sağlık turizminde 2023 hedefi; iki milyon turist ve 20-25 milyar dolar gelir. Dünyada sağlık turizminin öne çıkmasındaki en önemli nedenlerden birisi de kaliteli ve ucuz hizmettir.  Örneğin; bir kalça protezi 25 bin euro, ABD’de 33 bin $ iken Türkiye’de 10 bin $ civarında. Avrupa’da 10 bin Euro, ABD’de 30 bin $ civarında olan saç ekimi ülkemizde 5 bin TL ye yapılıyor.

Yine; Sağlık Turizm Konseyi Başkanı’nın yapmış olduğu bir açıklama ile Sovyetler Birliği, Afrika, Ortadoğu’dan çok ağır bir şekilde kanser, kemik iliği, karaciğer nakil vaka’ları alıyoruz. Eskiden bu insanlar Hindistan’a giderlerdi. Şimdi Hindistan’dan bize çok sayıda hasta geliyor. Aynı konsey başkanının başka bir açıklaması da; geçen yıl yaklaşık yüz bin kişinin saç ekimi ve buna benzer nedenlerle ülkemize gelip tedavi olduğudur" dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim