Türkiye'nin önemli çiçek üretim merkezlerinden Yalova, seraların modernizasyonu, çeşit ve kalitenin artırılmasıyla kesme çiçek ve süs bitkileri alanında kabuğunu kırdı.
Urfa, Antalya, Adana, Mersin ve İzmir gibi merkezlerde kış döneminde çok iyi olan kalitenin yaz aylarında yüksek sıcaklıklar yüzünden düştüğü ifade edilirken, Yalova'nın konumu dolayısıyla bu problemi yaşamadığı belirtiliyor. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Soner Kazaz, öğrencileriyle geldiği Yalova'da, kesme çiçek ve süs bitkileri üreticilerine ait seraları gezdi, incelemelerde bulundu. Doç. Dr. Kazaz, yaptığı açılamada, bahçe bitkileri bölümü öğrencilerinin süs bitkileri yetiştiriciliği dersi kapsamında, Yalova'daki süs bitkileri üreticileri ve seralarını gezdiklerini söyledi. Türkiye'de ilk çiçek yetiştirilen yerin Yalova olduğunu anımsatan Kazaz, şöyle konuştu, "Yalova'da 1940'lı yıllarda üretim başladı. 40 öğrencimizi buraya getirmemizin nedeni de budur. Özellikle Yalova'da yaz üretimi kaliteli yapılıyor. Kesme gül üretiminde yaz üretiminin en önemli yerlerindendir. Öğrencilerimizi buraya hem kesme çiçek hem de iç ve dış mekan süs bitkilerini yerinde göstermek sektörün sorunlarını karşılaştırmak için getirdik. Amacımız, onlara sadece derslerdeki teorileri değil alandaki mesleki beceri ve donanımı kazandırmak."
Yalova'nın, çiçekçilik bakımından son 2-3 yıldır ileri seviyelere ulaştığına dikkati çeken Kazaz, şöyle devam etti, "Yalova'da çiçekçiliğin TİGEM arazilerindeki kümelenmeden sonra bir tık yukarıya gittiğini söyleyebilirim. Eskiden çeşitler sık sık değiştirilmez, piyasadaki talepler dikkate alınmazdı. Ama şimdi üretim kalitesinin daha da arttığını gördüm. Eskiden Yalova'daki en büyük sıkıntı seralarındaki modernizasyonu yakalayamamasıydı. İnsanların para kazansa da kazanmasa da cebinden sera yapmak için para çıkmıyordu. Üreticiler bunu gereksiz bir masraf olarak görüyordu. Son yıllarda Yalova bunu kırdı. Özellikle kesme çiçek ve süs bitkileri konusunda Yalova'da kabuk kırıldı. Türkiye'de kış kalitesi çok güzel. Mesela Urfa, Antalya, Adana, Mersin ve İzmir'de yaz kalitesi düşük. Neden? Bu bölgeler çok sıcak bölgeler. Bu bölgede seraları soğutsanız bile gece sıcaklıkları çok yüksek olduğu için kalite düşüyor. Yalova o yaz üretimindeki kalite problemini aşıyor."
Kazaz, çiçekçilikte dışa bağımlı ülke olmaktan çıkılması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti, "Türkiye'de ana ithalat kalemimiz dış mekan süs bitkileri üretimi. Kesme çiçekte ise en fazla ithal ettiğimiz kesme gül. TÜİK verilerine göre yıllık 5 milyon dolarlık gül ithal ediyoruz. Bu da yaklaşık 15 milyon dal demek. Bu çok ciddi bir rakam. Bunun nedeni Türkiye'de kesme çiçek üreten modern alanlar az. Türkiye'nin kendine özgü geliştirdiği ıslah edilmiş çeşidi az, ithal edilmiş çeşitler kullanıyoruz. Kesme gülü en fazla ithal günlerde ithal ediyoruz. Örneğin Noel'de 14 Şubat Sevgililer Günü'nde, Anneler Günü'nde hep özel günlerde ithalat yapıyoruz. Özel günlerde çok yoğun üretim yapamıyoruz. Bu üretim açığını da ithalat yolu ile yapıyoruz. İthalatın mutlaka azaltılması gerekir." Türkiye'nin önümüzdeki yıllarda bu anlamda dışa bağımlılığını azaltacağına inandığını vurgulayan Kazaz, "Türkiye 15 milyon dal gül ithal ediyor. Bakın karanfil ithal etmiyoruz, krizantem az ithal ediyoruz çünkü yapıyoruz. İnsanlar seralarını modernleştirdikçe yetiştirme tekniklerini öğrendikçe iyi çeşitleri buldukça, geliştirdikçe önümüzdeki yıllarda ithalatın azalacağına inanıyorum."ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim