17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü sebebiyle Yalova Üniversitesi’nde anma etkinlikleri düzenlendi. Yalova Üniversitesi’nde gerçekleşen programa; Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş, ilçe belediye başkanları, kamu kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.
Program saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunması ve Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Konuklara 17 Ağustos Depremi’nde yaşananlar sinevizyon gösterimi ile sunuldu. Programın açılış konuşmasını Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Erbaş yaptı. 18 yıl önce hayatını kaybeden deprem şehitlerini anmak üzere toplandıklarını belirten Prof. Dr. Erbaş, şunları kaydetti: “Başta Yalovalı kardeşlerimiz olmak üzere depremde yaşamını yitiren tüm kardeşlerimizi rahmetle anıyoruz. Depremlerin tarihçelerine baktığımız zaman yaşadığımız bölgenin bir deprem bölgesi olduğunu görüyoruz. Yaşanan bu depremler sonrasında da Osmanlı Devleti’nin bünyesinde bulunan tüm gruplar göz önünde bulundurularak kamu alanları inşa edilmiştir. Bu vesileyle de medeniyetimizin ne kadar büyük olduğunu görüyoruz. Depremlerden çıkaracağımız ders, şehirleri depremlere hazırlıklı hale getirmek olmalıdır. Yapılanmalar deprem bölgesine göre konumlanmalıdır"
Erbaş sözlerini şöyle sürdürdü :" Yalova birinci derecede deprem bölgesi olduğu için şehrimizi depremden en az zarar görecek biçime getirmemiz gereklidir. Yüksek kat arzusundan vazgeçmeliyiz. Yalova Üniversitesi olarak şehrimiz için bilimsel her çalışmanın içinde olacağımızı bir kez daha ifade ediyorum. Depremin yıldönümünde, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”
Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ve Yalova Milletvekili Fikri Demirel de depreme karşı bilinç kazanılması gerektiğini ifade ederek, deprem şehitlerine Allah’tan rahmet dilediler.
Konuşmaların ardından depreme ilişkin bilgiler sunmak adına Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Cengiz Tomar’ın başkanlığında bir panel gerçekleşti. Panelist olarak, Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü, Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Pınar katıldı. Gülen ve Pınar, birinci derecede deprem bölgesinde yer alan Yalova için olası bir depremde önceden alınabilecek tedbirleri anlatarak katılımcılara bilgiler sundular.  

Editör: TE Bilişim