Yalova 1 Mayıs'ta bir işçi eylemine ev sahipliği yaptı. İşten çıkartıldıkları gerekçesi ile Yalova Belediyesi önünde toplanan 80 kişilik bir grup ellerinde taşıdıkları pankartlarla yaklaşık 10 gün Yalova Belediye Başkanlığı görevi yapan CHP'li Vefa Salman'ı protesto ettiler. Kendilerinin iş ve ekmek peşinde olduklarını dile getiren grup adına konuşan Filiz Yıldız isimli işçi, "Sözümdür; haklarınızı helal etmeyeceğiniz hiç bir şeyin altına imza atmayacağım" diyen Vefa Salman ve ekibine sesleniyor ve haklarımızı helal etmiyoruz!

Bizler; Yalova Belediyesi Kültür Müdürlüğü'ne bağlı olarak çalışan emekçiler olarak, yıllardır alın terimizle Yalova Belediyesi ve Yalova halkına hizmet etmekten onur ve gurur duymaktayız.

Bizlerle ilgili Yalova kamuoyunda ortaya atılan bilgi kirliliğine bir açıklama yapmak zaruriyeti hasıl olmuştur.

2013 yılında yapılan ihale 1 yıllık olup 28.02.2014 tarihinde sona ermiştir. Yeni yıl için (2014) ihale 07.01.2014 tarihinde ihale makamı tarafından onaylanarak 07.02.2014 tarihinde gerçekleştirilmiştir. İhale 5 aylık süreyi kapsamaktadır. Bunun 3 nedeni vardır. Birinci neden; ihale dosyasında çalışan personelin Yalova Belediyesi'ne açtığı Belediye İşçisi olduklarının tespiti davaları Yalova İş Mahkemesi tarafından kabul edilerek, ikinci aşama olarak; Yargıtay aşamasında olmasından bu sürecin 5 aylık süre içinde netlik kazanılacağının düşünülmesi. İkinci neden; yargıtay'ın bizlerin (işçilerin) lehine kararı onamasının ardından ihale dosyasında çalışan personel sayısının düşürülmesi gerekliliğinden. Üçüncü neden ise; seçim yıllarında takvim yılı sonunu aşmayacak ihalelerin yapılması KİK (Kamu İhale Kurumu) tarafından tebliğ edilmiştir. İhaleler bu sebeplerden dolayı 1 yıllık yapılamamıştır.

07.02.2014 tarihinde yapılan ihale kanunen beklenmesi gereken itiraz sürelerinden ötürü yetişmeyeceğinin ortaya çıkmasından, 01.03.2014 tarihi itibarıyla işe devam edilmesi ve işlerin aksamamasından ötürü 21.02.2014 tarihinde 1 Aylık Hizmet - Pazarlık (Md 21 B) usulüyle ihale yapılarak bizler, 01.03.2014 - 31.03.2014 tarihleri arasında görevimize devam etmiş bulunuyoruz.

İlk yapılan 07.02.2014 tarihli ihale, ihaleye katılan yüklenicilerin itirazı üzeri, itiraz süresi göz önüne alınarak, 28.03.2014 tarihinde ikinci kez 1 Aylık Hizmet - Pazarlık (Md 21 B) usulüyle ihale yapılarak, 31.03.2014 tarihinde yüklenici firma ile sözleşme imzalanarak. (Mazbata alınmadan önce) 01.04.2014 - 30.04.2014 tarihleri arasında görevimize devam etmiş bulunuyoruz. 7 Nisan tarihinde mazbatasını alan Vefa Salman yönetiminin çalışma süresini uzattığı yönündeki açıklaması, 31 Mart tarihinde uzatılan ile uyuşmamaktadır.

İlk yapılan 07.02.2014 tarihli 89 kişilik ihale, itiraz sürelerinden sonra başlayacak iken, YSK'ya yapılan itirazlar netleşmeden 07.04.2014 tarihinde mazbatayı alarak göreve başlayan, kısa bir süre yönetimde bulunan Sosyal Demokrat bir partinin Belediye Başkanı Sayın VEFA SALMAN tarafından 09.04.2014 tarihinde diğer nedenler (İhtiyacın ortadan kalkması sebebi ile) iptal edilerek KİK (Kamu İhale Kurumunda) 14.04.2014 tarihinde ilan edilmiştir.

Yalova Belediyesi'nde işçi çıkartılmadığını iddia edenlere sesleniyoruz ve "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü"nde ilk yaptığı icraatı çalışanların ekmeğiyle oynamak olan Belediye Yönetimi tarafından işsiz ve aşsız bırakıldığımızı haykırıyoruz.

Basın-yayın organlarında gözümüzün içine baka baka yalan açıklamalarda bulunanları, geçim sıkıntısını bizlere reva görenleri, evimize götürdüğümüz ekmeğimize göz dikenleri, çoluğumuzu çocuğumuzu açlığa mahkum edenleri, miting alanlarında, cadde ve sokaklarda "Yetim Hakkı Yemedik-Yedirmeyeceğiz" söylemleriyle halkı kandıranları, bu mübarek günde (Regaip Kandili) Allah'a havale ediyoruz.

Bizler ekmeğimizin peşindeyiz. Siyasi hırs ve kin ile Belediye yönetimine gelen ve yönetimde kaldıkları kısa süre içerisinde yaptıkları ilk icraat olarak emekçileri işsiz bırakan zihniyetin, nasıl bir sosyal demokrat olduğunu, bizlere yapılan bu vefasızlık karşısında ekmeğimizle oynayanları, işsiz-aşsız kalmamızı sağlayanları, 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda protesto ediyoruz.

Bizlere yapılan haksızlıklar karşısında haklı arayışımızı hukuki ve sendikal haklarımızı (Genel İş Sendikası) aramak üzere 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda yapacağımız basın ve kamuoyu açıklaması girişimimiz Belediye yönetimi tarafından öğrenilmesinin ardından 30 Nisan 2014 tarihinde yapılan basın açıklaması ile sözleşmelerimizin 2 ay süre ile uzattıklarını ilan edenlere soruyoruz;

- Sözleşmelerin uzatılmasının mümkün olmadığını bilmiyor veya bilerek kamuoyunu aldatmak niyetiyle bunları ilan ettiğinizi düşünüyoruz.

- Yeni yapılacak Pazarlık Usulu ihale yöntemiyle yapılacak olup, basına sunduğunuz 30.04.2014 tarihli belge ihale onay belgesi olup ihale süreci devam etmektedir. Ancak, seçimler iptal olduğundan vede yenilecek seçimlere kadar yeni başkan seçileceğinden (Belediye Meclisi içerisinden) anlaşıldığı üzere yapılacak ihale ve imzalanacak sözleşme yeni yönetim tarafından yapılacaktır. Bizler bunun bir siyasi ayak oyunu olduğunu düşünüyor ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.

- Madem biz emekçileri bu kadar düşünüyordunuz da? Yapılmış , sonuçlanmış 5 aylık ihaleyi iptal ederek siyasallaştırılmaya çalıştığınızı haykırıyoruz.

- Yapılacak ihale kaç gün içerisinde sonuçlanacak, ne zaman sözleşme imzalanacak ve bizlerin SGK işe girişleri hangi tarihi itibariyle yapılacaktır.Geçen süre zarfında bizlerin durumu ne olacak, kimden nasıl maaşlarımızı alacağız. Çalıştığımız birimlerde kimler nasıl görev alacak, görevli olduğumuz kamu binalarında işten çıkartılmış işsizler olarak nasıl görev yapacağız?

- İhtiyaç ortadan kalkmıştı da şimdi neden yeniden ihale ediyorsunuz? Yaptıkları hatayı anlayarak 1 Haziran seçimlerine yatırım yaptıkları kanaati tarafımıza hasıl olmuştur. Neden 1 yıllık ihale yapmadınız, neden 31.12.2014 tarihinde kadar ihale yapmadınız? " dediler.

Koçal, "Atatürk Bu CHP'yi Kapatırdı"
 
İşten çıkartıldıklarını iddia eden işçilere destek amacıyla Yalova belediyesi önüne gelen Ak Parti Yalova Belediye Başkan adayı Yakup Koçal ise CHP'yi ve CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'yi eleştirdi. Koçal konuşmasında, " Yalova'ya sizler çok önemli hizmetler yaptınız. Sizin düzenlediğiniz kurslar sayesinde 15 bini aşkın insan meslek sahibi oldu. Ben buradan kendine sosyal demokrat diyen bir siyasi parti nasıl oluyor da 80 kişinin işinden siyasi ön yargılarla ekmeğinden olmasına göz yumabiliyor. Bunların işçi derdi yok. Bir emek derdi yok. Ben buradan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce ve kankası eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan'a sormak istiyorum. Bundan yıllar önce Okuyan bakanken Muharrem İnce'nin dershanesine sigortacıları yollayıp 70 bin TL ceza kestirmişti. O zaman CHP İl Başkanı Olan Muharrem İnce bunun bir siyasi linç girişimi olduğunu söylemişti. Müfettişler tuttukları raporda İnce'nin dershanesinde sigortasız öğretmen çalıştırdığını rapor etmişti. Buradan soruyorum. Hangisi doğru söylüyor. Eğer İnce yanında sigortasız işçi çalıştırdıysa o zaman böyle bir partide Grup Başkanvekili olarak yeri var mı. Bunu Kemal Kılıçdaroğlu'na soruyorum. Yok eğer böyle değilse bir siyasi linç mi yapılmıştır. 1 Mayıs İşçi Bayramında böyle bir cevabı Kılıçdaroğlu'ndan bekliyorum. İnce haklıysa kankası buna ne cevap verecek. Yok İnce sigortasız işçi çalıştırdıysa böyle bir insanın kendini sosyal demokrat olarak tanımlayan bir partide ne işi var. Biz partide kimsenin siyasi kimliğine bakmadık. Kimseyi işinden etmedik. Bundan sonra da bakmayacağız. Bizim için önemli olan insandır. Ben görev yaptığım dönemde işe aldığımız bir çok CHP'li ve yakınları işe alındı. Ben bir şeyi görüyorum ki artık Atatürk'ün kurduğu CHP yoktur. Atatürk bugün mezarından kalksa bu CHP'yi kapatır" şeklinde konuştu.

Ak Parti Yalova Belediye Başkanvekili Ömer Aslan'da işçilere destek vererek kendilerinin mağdur edilmeyeceği sözünü verdi.

Editör: TE Bilişim