Yalova Taşköprü’de yaklaşık 112 dönüm tarım arazisinin (11 adet futbol sahası büyüklüğünde) amaç dışı kullanımına yönelik Bakanlık Olur’unun iptali için TEMA Vakfı tarafından açılan davada 12 Temmuz 2016 tarihinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.
Yalova’nın verimli tarım arazilerinin korunması için açılan davanın keşfine TEMA Vakfı adına katılan, Yalova İl Temsilcisi Faruk Tezcan, “Dava konusu alan, Taşköprü Ovası’nda, Aksa Fabrikası batı bitişiğinde iki parsel halinde ve toplam 112 dönüm olan birinci sınıf tarım arazisi. Önce bir bölümüne moloz döküldü. Ardında beton döküldü. Üzerine bir de kaçak olarak sanayi gazı üreten dünya devi bir firma tarafından kaçak gaz üretim tesisi kuruldu. Üstelik arazinin yarısından fazlası hala birinci sınıf tarım arazisi özelliğini koruyor.” dedi.
TEMA Vakfı tüm bu gerekçelere dayanarak, konuya itiraz etti ve dava açtı. Yapılan keşifte, Bilirkişi Heyeti incelemelerde bulundu ve toprağın değişik yerlerinden numuneler aldı. Şimdi 5 kişilik Bilirkişi Heyeti’nin raporuna göre Bursa 2. İdare Mahkemesinin vereceği karar bekleniyor. TEMA Vakfı’nın yanı sıra Ziraat Mühendisleri Odası’nın açtığı dava da aynı şekilde devam ediyor.
13 yılda 2,4 milyon hektar kaybedildi
Türkiye’de tarım arazilerinin 2001 yılında 26,4 milyon hektar iken, 2014 yılında 24 milyon hektara gerilediğini ve 13 yılda 2,4 milyon hektar (tarım arazilerinin %9’u) tarım arazisinin kaybedildiğini hatırlatan Tezcan, TEMA Vakfı olarak, gıda güvenliği adına, verimli toprakların korunması için çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.
Editör: TE Bilişim