Çalıştayda, konuşan AKP Yalova milletvekili Temel Coşkun, 2023’te il genelinde tahmin edilen 400 bin nüfusa yetecek su kaynakları planlamasının yapılması gerektiğini söylerken, Vali Esengül Civelek ise, havası ve suyu ile ünlü olan Yalova’nın geçtiğimiz yaz yaşadığı kuraklığın Valilik olarak bu çalıştayı organize etmeye ittiğini belirtti. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ilin içme suyu kaynağı olan Gökçe Barajı’nın 30 yıllık olduğunu hatırlattı. Tarım İl Müdürü Selim Karahan ise çalıştayın Yalova’nın su planlamasına ışık tutacağını söyledi.

Karahan, “Çalıştay ilin su planlamasına ışık tutacak”

Termal Otel’de iki gün boyunca sürecek olan Su Çalıştayı, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Selim Karahan’ın açılış konuşmasıyla dün başladı. Konuşmasında suyun uğruna savaşlar yapılan hayatın devamı için önemli bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapan Karahan, son yıllarda küresel ısınmayla birlikte suyun daha planlı kullanılması ihtiyacından hareketle Su Çalıştayı düzenleme kararı aldıklarını söyledi.1970’lerde dünya nüfusunun 3,5 milyar olduğunu günümüzde ise 7 milyara ulaştığının altını çizen Müdür Karahan, suyun yüzde 75’inin tarımsal sulamada kullanıldığını söyledi.2007 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yayınlanan yönetmelik sonucunda kurulan İl Kuraklıkla Mücadele eylem planı oluşturulduğuna dikkat çeken Müdür Karahan, “Su sadece tarımsal ihtiyaçlar açısından değil, diğer sektörler açısından da planlanması gereken bir ihtiyaç maddesi. İlimizin su planlamasının yapılması amacıyla, yatırımlar ve gelecek senaryolarıyla ilgili su ihtiyaçları ve su kirliliği gibi konuların görüşüleceği bu çalıştay sonucunda elde edilecek bilgiler su planlamasında önemli ışık tutacaktır.Çalıştayla çevresel açıdan sürdürülebilir su politikası ve kuraklığın asgari düzeyde kalmasına yönelik stratejik planın hazırlanmasında rehber niteliği taşıyacaktır” dedi.

Koçal, “30 yıl önce yapılmış barajımız var”

Çalıştayın protokol konuşmaları bölümünde söz alan Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal da belediye olarak çalıştayın içme suyu bölümünün kendilerini daha fazla ilgilendirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Yalova’da su ihtiyacının karşılanması amacıyla otuz yıl önce yapılmış sadece bir adet barajımız bulunuyor.Yalova nüfusunun Körfez Köprüsüyle önemli oranda artış göstereceği öngörülüyor.Bu çalıştayın gelecekteki susuzluk riskinin ortadan kaldırılması için yol gösterici olmasını diliyorum” dedi.

Coşkun, “Parayı nasıl harcıyorsak, suyu da öyle harcayalım”

Çalıştayda söz alan AKP Yalova milletvekili Temel Coşkun da, parayı harcarken nasıl düşünüyorsak suyu kullanırken de aynı duyarlılığın gösterilmesi gerektiğini söyledi.Yalova’nın nüfusunun 2023’te 400 binleri bulmasının beklendiğini belirten Coşkun, Yalova’nın su planlamasının şimdiden yapılması gerektiğini söyledi.

Vali Civelek, “Bizi bu Çalıştayı düzenlemeye kuraklık itti”

Su Çalıştayı’nın açılışında konuşan Yalova Valisi Esengül Civelek, Yalova’nın havasıyla suyuyla ve yeşiliyle ünlü bir şehir olduğuna vurgu yaparak, geçtiğimiz yaz yaşanan su sıkıntısının kendilerini bu çalıştayı düzenlemeye sevkettiğini söyledi. Geçtiğimiz yaz yaşanan kuraklık neticesinde yaptıkları tespitlerde, içme suyunun tarımsal amaçlı kullanıldığını gördüklerini belirten Vali Civelek, “Bu gelişmeler üzerine su varlığının geliştirilmesi, korunması ve her düzeyde etkin kararlar alabilmek amacıyla tüm tarafları bir araya getirdik. Artan nüfusla birlikte her geçen gün su ihtiyacı devam ediyor. Çalıştay sonucunda ortaya çıkacak veriler ışığında hazırlanacak eylem planı çok önemli” dedi. Vali Civelek susuz bir yaşam düşünülemeyeceğini de sözlerine ekledi.

Su kaynaklarının mevcut durumu ve Su Kanunu taslağı ele alındı

Protokol konuşmalarının ardından Su Çalıştayı’nın birinci oturumu, Yalova Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof.Dr.Recep Hayri Eren’in moderatörlüğünde Suya Global Bakış bölümüyle başladı. Birinci oturumda “Su kaynaklarının mevcut durumu ve Su Kanunu Taslağı” sunumunun ardından kürsüye gelen İTÜ Afet Yönetim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof.Dr.Mikdat Kadıoğlu Küresel Isınma ve Etkilerini katılımcılarla paylaştı. Yalova’nın su kaynaklarının mevcut durumuyla ilgili sunum gerçekleştirildi. Ardından Marmara Denizine dökülen Akarsular ve Karadeniz-Marmara Denizi Deniz Bağlantısı sunumu yapıldı. Su Çalıştayı’nın  dün gerçekleştirilen birinci oturumu, Yerel Yönetimler Uzmanı Halil Ünlü’nün Yerel Yönetimlerin Su Politikaları sunumuyla sona erdi. Yalova İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün organize ettiği Su Çalıştayı, bugün gerçekleştirilecek “Yalova’da suyun mevcut durumu, sorunlar ve projeksiyonlar” ve “Tarımsal Kuraklık ve Sulama Yönetimi” bölümlerinin yer alacağı oturumlarla sona erecek.

Editör: TE Bilişim