Yalova gündemini son zamanlarda meşgul eden önemli konuların başında gelen köylerin Yalova Belediyesi’ne katılması ile ilgili açıklamada bulunan Oda Başkanı Beşli, “Bu beş köyümüz tarımın en yoğun olduğu köyler. Yalova tarımsal katkı olarak bu köylerden önemli destek alıyor. Bu iş halkın iradesine ve köylünün iradesine bakılarak yapılmalı. Yapıldıktan sonra da bu köyler mahalle olsa bile, tarımsal alanların birinci derecede korunması ve imara açılmaması için sonuna kadar direneceğiz” diye konuştu.

Yalova’nın zaten tarımsal olarak çok kısıtlı bir alana sahip olduğunu belirten Beşli, “Son günlerde merkez köylerin mahalleye dönüştürülmesi yönündeki karara Ziraat Odası olarak tarım alanlarının yok olma tehdidi dolayısı ile tepkiliyiz.  Böyle yerler imara açıldığı zaman tarımsal alanlar da otomatik olarak devre dışı kalıyor. Zaten tarım alanları yüzde 14 gibi çok düşük olan bir bölgede bu tarım alanları da gittiği zaman, Yalova’da gerçekten tarım diye bir şey kalmayacak. Zaten bu  köyler  ayakta tutuyor. Bu köyleri imara açmak, mahalleye çevirmek noktasında, köylünün tercihine bakmak lazım. Sonuçta köylü isterse olsun. Mahalle olsa bile bizim talebimiz tarım alanlarının imara açılmaması, biz bunun takipçisi olacağız, sonuna kadar. Mahalle olması durumunda, belediye sınırları içerisine girdiği zaman, tarla vasfını kaybediyor. Diğer taraftan son çıkan yasa ile tarımsal alanların satışı da zorlaştı. Halkı da karşılarına almasınlar, köylü istiyorsa olsun, ama tarım toprakları da korunsun” diye konuştu.

Muhtarlarla belediye arasındaki diyaloğun da çözüm odaklı olması ve belli bir saygı çerçevesinde gitmesi gerektiğini belirten Beşli, “Bu olayı çıkmaza sokmak çözüm yolu getirmez, referandumsa referandum, gerekirse yargı yoluna başvurulabilir. Ama biz Ziraat Odası olarak ne olursa olsun tarım alanlarının korunması için sonuna kadar mücadele edeceğiz. Zaten 12 yıldır da bunun mücadelesini veriyoruz. Bu konuda da herkesi duyarlı olmaya çağırıyoruz, hassasiyet ve saygı çerçevesinde bu iş çözülmeli. Biz imar alanlarının tarıma açılmasına karşıyız. Yalovamızı bitirmeyin” dedi.

Editör: TE Bilişim