YTSO’nun davetlisi olarak Elegance Otel’de gerçekleştirilen yemeğe katılan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık sanayicilerle bir araya geldi. Burada Yalova ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Işık Yalova’nın gelişimi için sadece tarım ve turizmin yeterli olmadığını içerisinde çevreye zararsız sanayinin de yer alacağı 3 ayaklı bir modelin benimsenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Işık konuşmasında, “Yalova neredeyse Allah’ın verdiği tüm güzellikleri bünyesinde barındıran bir il. Yalova benimde gönlümde ayrı bir yeri olan illimiz. Yalova’nın elbetteki tarımı önemli Yalova tarımda özellikle çiçekçilikte ve süsü bitkilerinde Türkiye’nin en önemli merkezlerinde birisi Yalova’nın bu özelliği mutlaka devam etmeli . Yalova çiçekçilik alanında inşallah Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi ile kaldı ki artık sanayi cümlesi kalkıyor ve Çiçekçilik Organize Bölgesi ile bu alanda iddiasını, gayretini ve katma değerini yükselterek sürdürecek. Bu alanda arkadaşlarımızın ellerinden gelenin en iyisi yapacağına olan inancım tam.  Aynı zamanda Yalova bir turizm cenneti. Kim ne derse desin Yalova’nın Turizm merkezi olma özelliği önümüzdeki süreçte artarak devam edecek. Maalesef bir dönem Türkiye’de Arap turistler hafife alınırdı. Halbuki bizim kültürümüze en yakın, sonuçta aynı medeniyet değerleri taşıdığımız insanlar. Şu anda Yalova ekonomisine ciddi katkılar veriyorlar. Bizler İtalyanların, Fransızların, İngilizlerin yaptığından daha da büyük bir itinayı göstermek ve özellikle Yalova’nın turizm kimliğini güçlendirmek durumundayız. Bu da Yalova için olmazsa olmaz. Ama Yalova için hem tarım, hem de turizm gereklidir ama yeterli değildir. Yalova için 3. Bir ayağı ortaya koymak durumundayız. Yalova’nın üretimde ki iddiasını arttırmak durumundayız” dedi. 

“Çevreye Duyarlı Sanayi Şart”
Yalova’da yerli üretimin gelişmesi gerektiğini dile getiren Bakan Işık, “ Yalova’nın gerek tarım ve gerekse turizm sektörlerindeki ağırlığının yanında üretim sektöründe yani sanayide de bir ağırlığının olması önceliğimizdir. Bunu yaparken özellikle dikkat etmemiz gereken nokta kesinlikle Yalova’nın bu güzelliğini bozacak sanayiye izin vermemek, katma değeri yüksek, çevreye zararı olmayan nitelikli üretimin yapıldığı bir merkez haline Yalova’yı getirmek. Burada YTSO ve başkanı Tahsin Becan’ın hassasiyetini biliyorum. Aman ha havaya, suya, toprağa zarar verecek tesislere Yalova’da kesinlikle müsaade etmeyelim.  Ama çevreci üretime de engel olmayalım. Eğer bu dengeyi kurarsak o zaman Yalova 3 ayaklı kalkınmasını çok iyi şekilde sürdürür.  Sanayi Bakanlığı olarak tam bu noktada bizim temel bir prensibimiz var. Sanayi de önceliğimiz; yerli üretim, yenilikçi ve yeşil üretim.  Yerli üretim ölçek bazında Türkiye’de ne üretebiliyorsak yerli üretime geçsin.  Ne ihtiyacımız varsa yerli üretime geçsin. Bunun içinde son dönemde özellikle Ak Parti iktidarı döneminde yerli üretime çok yoğun bir mesai harcadık. Emek verdik ve şükürler olsun bugün Türkiye yerli üretimde her geçen gün çıtayı yükseltiyor. Yerli üretimi yeterli görmüyoruz yerli üretimin yenilikçi olmasını da önemsiyoruz. Artık daha fazla teknoloji odaklı daha fazla orta ve ileri teknolojiye yönelik, daha fazla Ar-Ge ve İnovasyona yönelik üretim yapmak durumundayız

12 Bin Kişiye İstihdam Sağlıyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık üretim bazında Altınova’da bulunan tersaneler bölgesinin krize rağmen üretimini sürdürdüğünü ve ciddi bir iş istihdamı sağladığını da dile getirdi. Bu sektörün krizin etkilerini atlatması için hükümet olarak önemli tedbirler aldıklarına değinen Işık, “ersane sektörü 2008 yılındaki krizden henüz çıkamadı. Bizimde 2008 krizinden en fazla etkilenen sektörümüz tersanecilik sektörü ama buna rağmen şu anda aldığım bilgiye göre Sadece Yalova'nın Altınova ilçesindeki tersaneler bölgesinde 12 bin insanın istihdamı devam ediyor. Hükümetimiz tersanelerle ilgili teşvik tedbirlerini yürürlüğe koydu. Mesela 25 yılın üzerindeki kosterler artık hurdaya ayrılacak ve yenlerinin yapılması teşvik edilecek. Tersanecilerimizin finansmana erişimi konusunda kredi garanti fonunun hacmi genişletilip teminat yetersizliği nedeniyle kredi alamayan tersanecilerimize destek vermiş oluyoruz. Bu ve bunun gibi Ulaştırma Bakanımızın koordinasyonunda bir diz tedbir alındı. İnancım önümüzdeki süreçte tersanelerdeki işlerin daha iyiye gideceği işlerin daha da artacağı yönünde“ dedi.

ilgiler aldı. Sanayicileri de dinleyen Bakan Işık ardından Kocaeli'nin Karamürsel ilçesinde ki başka bir programa katılmak üzere Yalova'dan ayrıldı.

 

Editör: TE Bilişim