Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar Yalova'nın üretim alanı anlamında ülkenin en küçük ili olsa da katma değeri yüksek üretim anlamında ülkenin en önde gelen bir kaç ilinden birisi olduğunu dile getirdi.
Topraklarının %60'ı ormanlarla kaplı olan Yalova kalan %40'lık bölümde ise yerleşimini ve çok az bir yerde ise tarımsal faaliyetlerini sürdürüyor. Ülkenin tarım alanlarının sadece binde birlik bölümü Yalova'da. Ancak Yalova ülkenin en önemli tarımsal üretim merkezlerinin başında geliyor. Konuyla ilgili bilgi veren Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Suat Parıldar, "Yalova Türkiye'nin tarımsal anlamda en ufak alana sahip illerinden birisi olabilir, ama etkin tarım yapılıyor.  Birim alanımız küçük olsa da ürettiğimiz katma değer ve ekonomiye sağladığımız fayda çok büyüktür.  Yalova Kivi üretiminde Türkiye'de 1. sırada. Ülkede üretilen Kivi'nin %49'u Yalova'da üretiliyor.  Ayrıca ülkenin en önemli lojistik depolama merkeziyiz. Bizde 80 bin ton/yıl kapasiteli depolama hacmimiz var.  Yine diğer illerde üretilen Kivi'nin pazara çıkış noktası da Yalova. Süs Bitkileri konusu etkin ve yetkin olduğumuz bir alan. Türkiye'de kümeleşme de örnek alınan Garden A.Ş modeline de sahibiz. 45'e yakın işletme burada bir arada üretim yapıyor. Çiçekçilik OSB kurulma aşamasında. Toplulaştırma çalışmalarında sona gelindi. Laledere'de tamamlanırken Gacık köyündeki ufak tefek pürüzleri aşmaya çalışıyoruz. Orası da faaliyete geçtiğinde bizim çiçekçilik konusundaki etkinliğimiz ve yetkinliğimiz daha da artacak. Örtülü alan dediğimiz seracılıkta üretimimiz oldukça fazla. Bu yıl 50 dekar alanda Trabzon Hurması deneniyor.  Yeni bir ürünü de Yalova'da yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Sermayecikte markalaşan bir çilek üretimine sahibiz. Ülkede bir çok yerde Sermayecik Çileği olarak aranır hale geldi. Yalova küçük hacimde olsa da büyük etkide üretim yapan bir il" dedi.
Yeni hizmet binası hizmete giriyor
Tamamlanma aşamasına gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yeni hizmet binasının da çalışmalara hız vereceğinin altını çizen Parıldar, "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak Yalova'da çok ciddi hizmetlerimiz var. Yeni binamızda tamamlanıyor. Bu bina hizmetlerimizi de hem kalite, hem kapasite olarak daha yukarılara taşıyacak. Bina tamamlanma aşamasına geldi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binamızın kontrollerini gerçekleştiriyor. 1-2 ay içerisinde yeni binamıza geçerek hizmetlerimizi buradan vermeye başlayacağız. Şu anda 3 noktada farklı birimlerle hizmetlerimizi veriyoruz. Bu da vatandaşlar ve çiftçiler açısından elbette güçlük yaşanmasına neden oluyor. Yeni binamızda tek merkezden hizmet vermeye başlayacağız" diye konuştu.
Su ürünleri kontrolünün yükü Yalova'da
Yalova'nın Marmara Denizi'nde yapılan su ürünleri denetiminin büyük bölümünü üstlendiğini de hatırlatan Parıldar, "Marmara Denizinde su ürünleri kontrolleri anlamında çok ciddi çalışmalarımız var. Marmara Bölgesinin ağırlıklı yükü de bizim ilimizde.  Yeni bir denetim teknemiz daha hizmete girdi. Bu tekne ile etkin denetim kapasitemizi daha yukarılara taşıdık. Bu da hem sürdürülebilirlik hem de deniz hayatının korunması açısından katkı sağlıyor." dedi. 

Editör: TE Bilişim