Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu toplam değeri 22 milyon TL olan 5 tesisin temel atması ve bazı tesislerini açılışını gerçekleştirmek üzere Yalova'ya geldi. Bakan Eroğlu Yalova'ya 15 yılda 7.5 milyar TL'lik yatırım yapıldığını dile getirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Vefsel Eroğlu 5 tesisin toplu temel atması ve bazı tesislerin açılışı ile ORKÖY kredilerinin dağıtım törenine katılmak üzere Yalova'ya geldi. Bakan Eroğlu ilk olarak Yalova Valiliğini ziyaret etti.Bakanı Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel ile il protokolü karşıladı. Yalova Valisi Tuğba Yılmaz ziyaretin anısına Bakan Eroğlu'na seramik bir sürahi hediye etti. Ardından valilik toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Eroğlu, Türkiye genelindeki barajların doluluk oranını değerlendirdi. Son günlerde yağışların başladığını ifade eden Eroğlu, "Bugün Ege batı kıyı şeridinde, Pazartesi günü de bütün egede yağış olacak. Salı ve Çarşamba günleri de bütün Türkiye’yi kapsayacak şekilde yağış bekliyoruz. Bundan sonra yağışlı mevsim gelecek. Bizim, suyla alakalı çok büyük düşünüyoruz. Vatandaşlar eskiden su gelecek mi, gelmeyecek mi şeklinde korku içerisindeydi. Artık öyle bir korku yok. Çünkü bizim A, B planlarımız var. Biz her sene mayıs ayında benim başkanlığımda çalışma yapıyoruz. Şehirlerin durumuyla ilgili hangi planı uygulayacağımızı konuşuyoruz. Geçmişte Yalova’da uyguladık. Bu sene de sıkıntıları giderdik. Herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

“İçme suyu maksatlı 90 büyük barajda doluluk oranı yüzde 30”

  Barajlardaki doluluk oranı ile ilgili bilgiler veren Eroğlu, “Sulama maksatlı 235 barajda yüzde 31 doluluk, içme suyu maksatlı büyük 90 barajda yüzde 30 doluluk, enerji maksatlı 115 barajda yüzde 36 doluluk var. İstanbul’da şu anda yüzde 55, İzmir’de yüzde 42, Bursa’da yüzde 42, Ankara’da yüzde 10 ama Çamlıdere Barajı çok büyük. Şu anda orada B planımız var. Önümüzdeki sene de C planı devreye giriyor. Gerede’den 32 kilometre dünyanın en uzun içme suyu tünelini bitireceğiz. Herhangi bir sıkıntı yok. İstanbul’da 2071 yılına kadar problemi çözdük. Çünkü Melen Barajı bitiyor. Sadece Melen Barajı’ndan 1 milyar 100 milyon metreküp su almak mümkün. Şu anda tek başına İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak bir çözüm var. Hatlar yapıldı, su veriyoruz. Bir problem yok” diye konuştu.

 “Su meselesi yok”

  Marmara Bölgesi’nin en yoğun bölge olduğunu belirten Eroğlu, şunları söyledi:

  “Su kaynakları sınırlı olduğu için bu bölgede Düzce’den başlamak üzere Bulgaristan’a kadar entegre su yönetim sistemi hazırladık. Bir şehirde Sakarya’da su sıkıntısı olduğu zaman B planı devreye alacağız. Biz büyük düşünüyoruz. Asırlar boyunca su sıkıntısı çekmişiz. İzmir’de muhalefet belediyesi var. Susuz kalsın, belediye su veremedi deme anlayışımız yok. Oraya su götürmek bizim boynumuzun borcudur. Manisa Gördes Barajı’ndan 115 kilometre mesafede borularla İzmir’e su getirdik. Mardin’e suyu götürdük. Şırnak’a, Kars’a biz götürdük. Tekirdağ yazın susuzluk çekiyordu. Dev bir baraj yaptık. Cumhurbaşkanımız, 375 dev tesis içinde Tekirdağ’ın da içme suyu tesislerinin açılışını yapacak. Su meselesi yok.”

  “Hedef 2050-2060, İstanbul’da 2071 yılına kadar”

  “Türkiye genelinde doluluk oranı yüzde 30 veya 40, İstanbul’da yüzde 55 bunların önemi yok” diyen Eroğlu, “Şu anda barajlardaki su seviyesinin en düşük olduğu noktadan geçiyoruz. Baraj yapmamızın sebebi sürekli akan bir nehir yok. Yazın neredeyse Kızılırmak bile ince bir çay gibi akıyor. Biz yağan yağmuru biriktirmek için baraj yapıyoruz. Önümüzdeki hafta 29 Kasım Perşembe günü Cumhurbaşkanımız 375 tesis içerisinde 77 baraj açacak. Dünyada bir seferde böyle 77 baraj düğmeye basılıp, yerine bile gitmiyor. Eskiden bir tuvalet açılması için bir bakan gidiyordu, modern tuvalet diye açılıyordu. 77 baraj, 32 tane de gölet, 139 sulama tesis, 21 şehrin ilave içme suyu tesisi açılacak. Hiçbir şehri susuz bırakmayacağız. Hedef 2050-2060, İstanbul’da 2071 yılına kadar. Ondan sonra gelecekteki bakana bir mektup bırakacağım. 2071 yılına kadar İstanbul için yeter. Kaç milyon nüfus için planladığımızı söylemeyeceğim. Onu söylemek uygun değil” şeklinde konuştu.
"Butona birlikte bastılar"
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu AK Parti İl Başkanlığı'nı da ziyaret etti. Burada Bakan Eroğlu'na Flamingoların yer aldığı bir tablo hediye edildi. Bakan Eroğlu daha sonra toplu temel atma ve açılışların gerçekleştirileceği Halk Eğitim Merkezi Konferan Salonu'na geçti. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu törenin düzenleneceği Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu'na gelişinde Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak ve AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel tarafından karşılandı. Alkışlar arasında salona giren Bakan Eroğlu'nun önünü kesen hayvanseverler ise Yalova'ya bağışlanan röntgen makinesi için teşekkür ettiler. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan yatırımların anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi yapıldı. Sırayla sahneye gelen Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Orman Genel Müdürü Bekir Karaca ve DSİ Genel Müdürü Murat Acu ise genel müdürlük çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundular.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'da törende Yalova'da yapılan yatırımları anlattı. Bakan Eroğlu, Yalova'da Termal Turizmin geliştirileceğini de dile getirdi.  Bakan Eroğlu, "Termal Turizm'de Yalova'yı çok iyi bir noktaya getireceğiz. Burada tabiat parklarını hayata geçirmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak bir Master Plan ve Uygulama Planı hazırladık. Yalova'da doğa ve Termal turizmi şahlandıracağız. Öte yandan Yalova'ya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi kuracağız. Yalova'nın çok zengin Bal Ormanları var. Buraya bir de bal üretim merkezi kuracağız" dedi.
  Yalova'da taşkın derelerin ıslahı anlamında önemli çalışmalar yapıldığına da dikkat çeken Bakan Eroğlu bu anlamda süren çalışmalara ek olarak ildeki, Değirmendere, Aydere ve Selimandere'nin de belediye başkanlarının talepleri doğrultusunda ıslah edileceği müjdesini verdi. Eroğlu toplam değeri 20 milyon TL olacak bu ıslah çalışmalarının da 14 Aralık 2017 tarihinde ihaleye çıkacağını dile getirdi.
Bakan Eroğlu Yalova'ya 15 yıl içerisinde toplamda 7.5 milyar TL yatırım yapıldığını da vurgulayarak bunun Cumhuriyet tarihi boyunca Yalova'ya yapılan yatırımın da üzerinde olduğunu belirtti.
Konuşmasının ardından Yalova'da hayata geçecek olan Armutlu Sarpdere Barajı Sulaması, Yalova Kazimiye Deresi 1. kısım ıslahı, Armutlu Fıstıklı Köyü Fıstıklıdere, Çağlayandere ve Uzundere ıslah çalışmasının temeli atıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu butona Yalova Valisi Tuğba Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AK Parti Yalova Milletvekili Fikri Demirel, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Nurettin Taş, Orman Genel Müdürü Bekir Karaca ve DSİ Genel Müdürü Murat Acu ile birlikte bastı.
  Tören kapsamında orman köylülerine ORKÖY Kredisi kura çekim töreni de gerçekleştirdi. Kurayı Bakan Eroğlu elleri ile çekerek belgelerini çiftçilere teslim etti. Bakan Eroğlu Bursa ilindeki toplu temel atma ve açılış törenine katılmak üzere Yalova'dan ayrıldı.
  

Editör: TE Bilişim