Umut Mühendislik’ten Çevre Danışmanlığı Uzmanı Uğur Daban, meclis üyelerine, 30 Haziran 2012 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yeni yasayla ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Daban, dünya üzerinde bulunan gelişmiş, gelişmekte olan ya da az gelişmiş ülkelerin çoğunda müstakil halde bulunan, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun uzun bir süreç sonrasında yürürlüğe girdiğini belirterek, yasanın yapılış sebebiyle ilgili bilgiler verdi.

Daban, “Uluslarası Çalışma Teşkilatı kaynaklarına göre her yıl dünyada 250 milyon kişi iş kazasına, 160 milyon kişi ise meslek hastalıkları sonucu ortaya çıkan zararlara maruz kalmaktadır. Her yıl 1 milyon 200 bin kişi ise iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu kazaların maliyetinin GSMH’ya oranı yüzde 1-1,3 iken ülkemizde ise yüzde 4,5-5 arasında gibi yüksek bir orandadır” diye konuştu.

 

ILO verilerine göre 2003-2008 arası ölümlü iş kazaları oranında en az ölümün İngiltere’de gerçekleştiğini belirten Daban, bu oranın İngiltere’de binde 6-7 gibi rakamlarda olduğunu, Türkiye’nin ise bu sıralamada Hindistan gibi ülkelerle aynı kategoride ve alt sıralarda olduğuna değindi. Daban, Türkiye’nin ILO verilerine göre ölümlü iş kazası oranının yüzde 13-11 seviyesinde olduğuna dikkat çekti. Rakamlar göre dünyada en fazla orana sahip olan üç ülke Türkiye, Rusya ve Hindistan.

Meslek hastalıklarında da durumun vahim olduğunu kaydeden Daban, çalışan işçi sayısına göre her bin işçi için 4-12 yeni meslek hastalığı vakası beklendiğini, SSK’lı çalışan sayısının ise 9 milyon civarında olduğunu söyledi. Daban, yasanın getirdiği yenilikler ve iş kazalarının azaltılması için alınması gereken önlemlerin yasadaki yeriyle ilgili bilgilerle sunumunu gerçekleştirdi.

 

Editör: TE Bilişim