6 yıl önce Çalık Holding tarafından restore edilen köşkün öyküsü, bu yenileme sonrasında bir kez daha popüler olmuştu. Yürüyen Köşk bir tanıtım markası, yapılış öyküsü ile bir çevre timsali, Atatürk’ün kaldığı bir mekan olması dolayısıyla da Ulu Önder’den bir yadigar olarak çok farklı anlamlara ve değere sahip, ancak köşk bakımsızlıktan adeta dökülüyor.

Gelen ziyaretçilerin dikkatinden kaçmayan bu dökülmenin asıl sebebi, deniz kenarında olan ahşap yapının tuzlu su ve aşırı nem etkisinden dolayı yıpranmasının hızlı gerçekleşmesi. Ancak Anıtlar Yüksek Kurulu’na yapılacak bir başvuru sonrasında uzman ekiplerin gerçekleştireceği bir çalışma ile köşkün yenilenebileceği, bunun için gerekli maliyetin de, 2006’da olduğu gibi sponsor firmalarca karşılanabileceği ifade ediliyor.

Atatürk’ün emriyle 5 metre yürütülmüştü

Yürüyen Köşk, 1929’da Atatürk’ün Yalova ziyaretinde tekneyle kıyıya yanaştığı yerdeki dev çınar ağacının konumunu beğenmesi sonrası buraya yapılmış, yazlık dinlenme yeri olarak tasarlanmış, bir yıl sonra 1930’da köşk bahçesindeki ağacın dallarının köşk çatısına zarar verdiği için kesilmesi gerektiği söylenince de, o meşhur sözünü söylemişti; “Ağaç kesilmeyecek, köşk yürütülecek”.

Bunun üzerine temelinden raylarla hareket ettirilen köşk, yaklaşık 5 metre doğu istikametinde kaydırılmıştı. 1972’de Dünya Çevre Günü’nün dünya genelinde kutlanmaya başlamasından 42 yıl önce, Atatürk’ün bu yaklaşımı köşkün çevre korunması anlamında da yaklaşımını ortaya koyması bakımından hem ülkemiz, hem de Yalova için önemli bir mesaj niteliği taşıyor.

Editör: TE Bilişim