Atatürk'ün bir çınar ağacının dalını kesmemek için 1930 yılında tren rayları üzerinde 4 metre 80 santimetre kaydırılan ve bu nedenle de adı Yürüyen Köşk'e çıkan yapı 2016 Yılı Kültürel Miraslar Listesi'ne girmek için aday oluyor. 
  Atatürk'ün Yalova'dan dünyaya verdiği en büyük çevre mesajı olarak 1930 yılında raylar üzerinde kaydırılarak tarihe geçen Yürüyen Köşk Dünyanın kültürel mirasları arasında girmeye hazırlanıyor. Yalova Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında 2016 yılında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan UNESCO toplantısında aday gösterilecek olan Yürüyen Köşk'e yönelik bilgi veren Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar, "Yürüyen Köşk'ün UNESCO Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalara başladık. Yürüyen Köşk özgün ve orijinal bir yapı. Atatürk'ün dehasını gösteren ve özünde dünyaya çevre bilincinin aşılanmasının yattığı bu yapı Dünya'da raylar üzerinde kaydırılan tek yapı olma özelliğine de sahip. Bütün bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda ise UNESCO tarafından Kültürel Miraslar listesine alınması beklenen en önemli aday da bizi. Dosyamızı hazırladık. 2016 yılında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan toplantıda dosyamızı UNESCO'ya sunacağız" dedi. 
Yılda 30 bin Kişi Geziyor
  Atatürk'ün Cumhuriyetin kuruluş yıllarında önemli kararları aldığı köşk içerisinde Atatürk'ün kişisel eşyalarını barındırıyor. Ülkenin birçok yerinden gelen ziyaretçilerin gezebildiği tarihi yapıyı yılda 30 bin kişinin gezdiğini vurgulayan Acar, "Yürüyen Köşk'ü senede yaklaşık 20-25 bin kişi ziyaret ediyor. Yaz döneminde hava şartlarına bağlı olarak ziyaretçi sayısında yoğunluk artıyor. Çevre illerden de Yalova'ya gelenler burayı ziyaret ediyorlar. Köşkte Atatürk'ün Yalova'da kaldığı esnada kullandığı bir çok kişisel eşyası bulunuyor. Atatürk'ün dalını kesmemek için köşkü yürüttüğü Çınar Ağacının yaşı ise 390 olarak tespit edildi. Ağaç son derece sağlıklı durumda" diye konuştu. 
Atatürk'ün Balmumu Heykeli Gerçeğini Aratmıyor
  Köşkü gezen ziyaretçileri köşkün 2. katında Atatürk'ün oturma odası olarak kullandığı yerde bulunan balmumu heykel karşılıyor. Atatürk'ün birebir aynısı olan heykel ziyaretçilerin en çok ilgi gösterdiği şey oluyor. Yine ulu önderin çalışma odasında bulunan ve çalışırken dinlediği şarkıları çalan gramofonu da büyük ilgi gören objelerden birisi oluyor. 
Yürüyen Köşk'ün Hikayesi
Atatürk bir gün çiftliğe gittiğinde, Köşk'ün hemen yanındaki Ulu Çınar ağacının dallarını kesmeye çalışan bir bahçıvan ile karşılaşır. Hemen bahçıvanı yanına çağırarak bunun nedenini sorar. Görevli bahçıvanın cevabı şöyledir: Ağacın dalları uzamış, binanın duvarlarına dayanmıştır. Aldığı cevaptan tatmin olmayan Atatürk, düşünülmesi bile imkansız olan bir emir verir.
Ağaç Kesilmeyecek, Bina Kaydırılacak
  Görev İstanbul Belediyesine intikal eder. Belediye Fen İşleri Yollar-Köprüler Şubesi sorumluluğu üstlenir. Ünlü bestecimiz Ferit Alnar'ın kardeşi olan Başmühendis Ali Galip Alnar (bazı kaynaklarda Ali Nuri Alnar olarak geçer) yanına aldığı teknik elemanlarıyla Yalova'ya gelerek çalışmalarına başlar. 8 Ağustos 1930 tarihinde önce bina çerçevesindeki toprak büyük bir dikkatle kazılıp yapının temel seviyesine inilir. İstanbul'dan getirilen tramvay rayları döşenir. Santim, santim çalışılarak bina yapı altına sokulan raylar üzerine oturtturulur. Artık binanın raylar üzerinde kaydırılarak ağaçtan uzaklaştırılması aşamasına gelinmiştir. Güzel ve sıcak bir yaz akşamında Büyük Atatürk ile birlikte, kardeşi Makbule Atadan, Vali vekili Muhittin Bey, Emanet Fen Müdürü Ziya bey ve Cumhuriyet Gazetesi Başmuhabiri Yunus Nadi nezaretinde bina 4.80 m. civarında kaydırılır. Bu olağanüstü ve riskli iş 10 Ağustos 1930 tarihinde tamamlanır ve Ulu Çınar ağacıda kesilmekten kurtulur.
Editör: TE Bilişim