Ülkemizde yaşayan tüm vatandaşların adam başı herkesin 20 Milyon Lira’ya ihtiyacı varmış meğerse. Perşembe günü Süper toto bayilerinin önünü dolduranlar Cumartesi günü 3 milyon veren Sayısal Loto’ya dönüp bakmadı bile. Yani insanımızın hayalleri öylesine büyük ki 3 Milyon Lira neredeyse kesmiyor, karşılamıyor.

Geçtiğimiz haftayı, Haziran ayından bu yana sabırla beklediğimiz olayın sonlanmasıyla bitirdik. Yalova Tigem Atatürk işletmesinin büyük bölümü 30 yıllığına ihaleye çıkmıştı. Rakip projelerin ön yeterlilik alamaması Yalovalı 39 (şimdiki) üreticinin bir araya gelerek kurduğu Yalova Garden A.Ş.’nin tek talepli olmasını sağladı. Bu işe inanmış, bu projenin hayata geçeceğine söz vermiş bir ilin projesidir bu. Sadece 40-50 kişilik bir topluluk değildir söz konusu olan. YTSO, Yalova Barosu, Yalova Mali Müşavirler, Mühendisler, Mimarlar, Ziraatçılar, bu işe gönül koymuş daha niceleri. Yavaş yavaş gelinen süreçte sadece Tigem Yönetim Kurulu’nun onayı kaldı.

Biz bu projeye inandık. Toplum olarak her kesimimizle ve siyaseten vekil tayin ettiğimiz 2 milletvekilimiz, 1 belediye başkanımızla. Bu işten dönüş yok. Söz verilmiş desteklerin gerçekleştiğini göreceğiz artık.

Bana göre Yalova’da üzerinde hem fikir olunan ender projelerden biridir bu proje. Hem arazinin asıl sahibinin, hem Tigem amaçlarının istediği doğrultuya uygun bir projedir.

Bir puzzle’ın en güzel parçası yerine oturmuştur, bakıpta göremeyenlere bir hatırlatayım. Emir bayırına çıkın, bölgeyi çok iyi gören noktalar var. Şöyle bir araziye bakın.

Arboretum’dan başlayalım. İhaleleri yapılıyor, turizm tesis alanı olacak. Hemen karşısında Tigem arazisi. Arazinin içinde doğal bir lagün olan dereağzı. Hemen bitişiğinde Samanlı deresi. Çiçekçilerin üretim, pazarlama yapacağı alan. Arıtma tesisi. Yalova Üniversitesi Merkez Kampus alanı. Ön tarafında günü birlik turizm tesis bölgesi.

Bu büyük fotoğrafta yer alan arazilerin kullanıcısı ya da sahibi olan kurumların bir araya gelerek Yalova’nın kaderini değiştirecek projeyi birlikte gerçekleştirmeleri şart. Burada lokomotif Yalova Belediyesi’dir. Belediye Başkanı Sayın Yakup Koçal bu misyona hazır olduğunu bütçe görüşmelerindeki konuşmasıyla ortaya koymuştur. Hem Yalova halkının, hem Tigem yöneticilerinin gönüllerini rahatlatacak, üreticinin yüzünü güldürecek hayallerin gerçekleşmesi yakındır. İtiş-kakış, didişme bir kenara gidecek gerçek bir proje hayata geçecektir.

Bu yazının içine eleştirisel kelime ve cümle sokmak istemedim. Böyle güzel bir fotoğrafta çirkinliklerin yer almaması dileğimdir.

İlimize hayırlı olsun.