Bu hafta sizlere ilkyardım hakkında bir şeyler yazmak istedim.Ülkemizde son zamanlarda önemi fark edilen hayat kurtaran çalışmalardır.

   Öncelikle ilkyardımın ne olduğunu sizlerle paylaşmak isterim.İlkyardım;herhangi bir kaza veya yaşamı tehlikeye düşüren bir durumda,sağlık görevlilerinin yardımı sağlanıncaya kadar ,hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesini önleyebilmek amacıyla olay yerinde tıbbi araç gereç aranmaksızın,mevcut araç gereçlerle yapılan ilaçsız uygulamalardır.

   İlimizde de gerek özel gerekse de resmi ve tüzel kuruluşlar ilkyardımla ilgili eğitici kurslar vermektedirler.Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü de kendi bünyesinde ilkyardım merkezi açmış bulunmaktadır.Bu birim kurum içinde çalışan personele ilkyardım eğitimleri vererek bilinç düzeyini arttırmak amaçlanmıştır.İki gün boyunca 16 saatlik bir eğitim verilmektedir.Yoğun bir eğitim programında adaylara uygulamalı eğitim vererek ilkyardımcıların olaylar karşısında neler yapacakları gösterilmektedir.Adeta bir izci gibi elimizde bulunan imkanlarla hayat kurtarmaya çalışılmaktadır.Aynı zamanda kursu başarıyla bitiren adaylara ilkyardımcı kimliği vererek;olaylara müdahale etme imkanını vermektedir.

  Sağlık çalışanları hemşire ve doktor bile ayrı yeten bu eğitimi almak zorunda olmaları olayın önemini gözler önüne sermektedir.

   Hayat kurtarmak veya da kötü gitmesini engellemek kadar güzel bir şey olabilir mi?Olayın manevi hazzı kadar doyurucu ne olabilir ki.

   Geçenler de basında okumuştum.Yurt dışında bir ülkede yangın olayında İtfaiyecinin duyar-lılığını duysanız şaşarsınız.Duman zehirlenmesinde insanları canla başla kurtardıktan sonra bir köpeğinde olduğunu fark eder.Hiç düşünmeden köpeği olay yerinden çıkardıktan sonra 30 dakika boyunca suni teneffüs yapar.Köpek yaşama döndürülmüştür.Bırakın insanları bir başka bir canlı için verilen mücadele takdire şayandır.Her canlının yaşama hakkı olduğuna inanan it-faiyecinin örnek davranışı görsel ve yazılı basında yer almıştır.

    Düşünüyorum da ülkemizde bu bilinç düzeyine gelmiş olsa ne kadar iyi olur.Zamanla gele-ceğine inanıyorum.Bunun içinde gerek devlet gerekse de özel kurumların ilkyardım eğitimi veren birimleri desteklemesiyle neden olmasın.Böylece insanlarımızın bilinç düzeyleri isteni-len düzeye geldi mi neler yapılmazki.İtfaiyeci örneğinden daha iyi şeyleri toplum olarak yapa-biliriz.Manevi değerlerimizin hala çok yukarılarda olduğuna inanıyorum.

   Bu haftaki yazımı ilkyardım ve önemiyle noktalarken,Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü bün-yesinde İlkyardım Eğitim Merkezi kurulmasında emeği geçenlere teşekkür etmek isterim.Ay-nı zamanda bu eğitimleri biz kursiyerlere layıkıyla anlatan Gülsüm Emre Hocamıza da teşek-kürü borç bilirim.

   Önümüzdeki günler başka gündemlerde buluşmak dileğiyle esen kalın…