İSRA VE MİRAÇ

Sevgili okurlarım. Bu haftaki yazıma İsra ve Miraç'tan yazmak istiyorum. İsra, gece yürüyüşü demektir. Sevgili peygamberimizin, biraz sonra açıklayacağım bu kurallara durgunluk veren mucizesi geceleyin olduğu için bu adı almıştır. Kur'an-ı Kerim bu olayı bu kelime ile ifade etmiştir.

Öiraç ismi de yükseğe çıkmak manasına olan ''uruç''tan alınmıştır ki merdiven, asansör demektir. Miraç ile ilgili hadislerde bu kelime kullanılarak ''yükseğe çıkarıldım'' buyrulduğundan bu olaya ''miraç'' da denmiştir. İslam dünyasında bu olay genelde bu kelime ile bilinmektedir. Sevgili Okurlarım sözlük anlamları bu olan İsra ve Miraç, Sevgili Rahmet peygamberimizin üstün makamlara yükselişi ve Allah'ın yüce katına kabul edilişidir. Yüce yaratıcıya yakınlığın en üstün derecesi olan Miraç, beşer anlayışı çizgisinin ötesinde bir olaydır. Çünkü bu olayın Fizik kanunları ile açıklanması hiç mi hiç mümkün değildir.

Sevgili kardeşlerim, Miraç olayı nerede ve ne zaman meydana gelmiştir. Miraç olayının ne zaman meydana geldiği kesin olarak bilinmemektedir. Bunun sebebi islamiyetten önce cahiliyet zamnında Arablar arasında yıl tarihin olmayışıdır. Kesin olarak bilinen Miraç'ın hicretten önce Mekke'de meydana gelmiş olmasıdır. Tarihi ayı ve günü konusunda birbirinden farklı rivayetleri vardır. Biz zamanı da dikkate alarak önemli bazı rivayetleri özet olarak nakletmekle yetineceğiz. Büyük hadis ve kelam alimi olan ve 1448-1517 tarihleri arasında yaşamış bulunan Kastalani, Sevgili peygamberimizin hayatı üzerine yazdığı ''El-mevahibu'l-ledüniyye'' adlı eseri ve 1710 tarihinde vefat etmiş olan zürkaninin şerh ettiği bu eserde şu bilgilere yer verilmiştir. Ünlü alim ve tarihçi ibn kuleybe (H.213-267) ile allame ibn Abdülberr. (H.368-463), Mirac'ın, kameri aylardan Recep ayında olduğunu söylerler. İmam Nevevi (H.631-676) bu tarihi gerçeğe daha yakın bulur. Ayrıca hadis alimi Abdülgani el- Makdisi(H.659)'de bu tarihi kabul eder, hatta Mirac'ın Recep ayının 27'nci Cuma gününde vuku bulunduğunu söyledikten sonra: Müslümanlar bu tarihi benimsemiş bulunuyor ve bunu en doğru rivayet kabul ediyorlar''der.(Kaynak Zurkani,C.İ.S.307-308.) Sevgili kardeşlerimMira. olayı yani sevgili peygamberimiz Yüce Meclasına hem ruh ve hem de bedenen çıkmıştır. İşte bunada islam dünyasında Mirac Recep ayının 27'nci gecesinde biz müslümanlar kutlamaktayız. Her müslümana kutlu ve hayırlı olsun.Nice kandiller. Devamı haftaya..