Yalova Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi tarafından düzenlenen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele konulu farkındalık seminerleri hız kesmiyor. Bu kapsamda Yalova Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü personeline 2 grup halinde eğitim verildi.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde görevli Sosyal Çalışmacı Elif Türkmenli tarafından verilen seminere 71 kişilik kalabalık bir grup katıldı. Seminerde, kadın-erkek fırsat eşitliği, Şiddet türleri,  kadın ve çocuklar üzerindeki etkileri, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Uluslararası ve ulusal mevzuat, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri ve Kadın Konukevi hizmetleri anlatıldı. 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında şiddet mağduru ve şiddet uygulayan kişiler hakkında alınan koruyucu ve önleyici tedbir kararları hakkında bilgilendirme yapıldı. Alo 183 Sosyal Destek Hattı hakkında bilgilendirme yapılarak, şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan ve desteğe gereksinimi olan kişilere psikolojik, hukuki ve ekonomik alanda danışmanlık hizmetleri sunulduğu anlatıldı.

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinde görevli Sosyal Çalışmacı Elif Türkmenli seminerde, “Kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılık ile fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik açıdan zarar görmeleriyle veya acı çekmeleriyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel her türlü tutum ve davranış, kadına yönelik şiddettir. Kadına yönelik şiddetin birçok boyutu, yönü ve oranı vardır. Biraz daha açıklayıcı olması açısından aşağıdaki veriler çok çarpıcıdır: Dünyada kadınların % 49’u psikolojik şiddet görerek yaşamlarını sürdürmektedir. Kırsalda yaşayan kadınların %41’i, şehirde yaşayan kadınların %27’si, evliliklerinde, en az bir kez fiziksel şiddete maruz kalmaktadır. Söz konusu şiddetin %95’i ise çiftlerin yaşadıkları evde (aile içinde) meydana gelmektedir. %36 oranında kadın, hamilelikleri sırasında şiddete maruz kalmaktadır. Fransa’da her ay 6 kadın, İngiltere’de her ay 8 kadın ve Finlandiya’da her yıl 27 kadın aile içi şiddet nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de, yargıya intikal eden, töre cinayetlerine kurban giden kadın sayısı, 2000-2004 yılları arasında 54 olarak belirtilmektedir. Ülkemizde son 9 yılda kadın cinayetleri % 1400 oranında artmıştır; her gün ortalama 4-5 kadın bir erkek/erkekler tarafından öldürülmektedir. Dünyada %45 oranında kadın çalışan, iş yeri tacizine maruz kalmaktadır” dedi.

Yalova Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelinin yoğun katılımı ile gerçekleşen seminer sonunda personele bilgilendirici broşür dağıtımı yapıldı.

Editör: TE Bilişim