Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu'nun (TÜMATA), Termal ilçesinde düzenlediği "16 Gün 16 Gece Sema" etkinliği başladı.
Yalova’nın Termal ilçesindeki Rasim Mutlu Kültür Merkezi'nde yapılan ve 16 gün 16 gece sürecek sema etkinliğine dünyanın birçok ülkesinde 100 yakın kişinin katılımıyla başladı.Etkinliğe katılanlar tasavvuf musikisi, kasideler ve rubailer eşliğinde semaya duruyor, semazenler, müzisyenler değişiyor fakat sema hiç durmuyor.
15 yılı aşkın sema etkinliğini yaptıklarını kaydeden TÜMATA kurucusu Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç, gazetecilere yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
“Daha önceki yıllarda Hz. Mevlana’dan intikal eden bilgilerin ışığı altında, Hz. Mevlana anlayışını daha iyi olabilmek ve bunu insanlıkla paylaşmak ve günümüze uyarlamasında, sosyal manevi, psikolojik ve felsefi açıdan bizleri birleştirebilecek ne gibi imkanların olduğunu anlayabilmek için böyle bir toplantı dizisi oluşturduk. Bu takriben 15 yıldır süren bir çalışma. Çıkış noktası da; Hz. Mevlana zamanında yazılmış iki tane kitap. Daha küçük boyutlarda yazılan “Risale-i Sipehsalar”de ilk özet bilgilere rastlıyoruz. Daha sonra Ahmet Eflaki hazretlerinin yazdığı 'Ariflerin Menkıbeleri' isimli eser var.Bugüne kadar yalanlanmayan bir kitap bu. Bu kitaptan esinlendik.”
Sema etkinliğine nasıl başlandığı hakkında da bilgi veren Güvenç, şöyle konuştu:
“Bu anlayışla şunu da görüyoruz. Hz. Mevlana’dan sonraki dönemlerde, 350 sene sonra Adil Çelebi isimli bir Mevlevi şeyhi bir vizyon alıyor. Bu vizyona göre bugün icra edilen semayı oluşturuyor. Dolayısıyla Akif Çelebi öncesi Hz. Mevlana geleneğinden gelen bir sema ritüeli var. Akif Çelebi’den itibaren bu tamamıyla değişmiş bir halde. Biz bunu 15 sene önce İsviçre’de arkadaşlarla konuştuğumuz zaman, arkadaşlar dediler ki ‘maden böyle Hz. Mevlana zamanında yapılan semayı biz yapamaz mıyız?’ Bunun üzerine 40 kişi bir araya geldik. 3 gün 3 gece orada bir salonda sema yaptık. Sema hiç durmadı, semazenler değişti, zikir hiç durmadı zakirler değişti, müzik hiç durmadı müzisyenler değişti ve 3 gün 3 gece hiç durmadan sema yaptık. Bundan çok hoşnut olduk. İsviçre’den başladık, Türkiye, Almanya, İspanya ve Avusturya’da 30 defa 3 gün 3 gece, 5 defa 5 gün 5 gece, 7 defa 7 gün 7 gece, 3 defa 40 gün 40 gece, 1 defa 66 gün 66 gece, 1 defa da, geçtiğimi yıl 99 gün 99 gece sema yaptık. Bu sene de gerçekleştiremediğimiz 16 gün 16 gece semayı yapmayı düşündük ve başladık. Unuttuk diyemem ama biraz ihmal ettiğimiz 9 gün 9 gece sema var. Onu seneye yapmayı düşünüyoruz. Ondan sonrası için arkadaşlar sormaya başladılar. O zaman da Allah nasip ederse 114 gün 114 gece sema yapmayı düşünüyoruz."
Editör: TE Bilişim