Yalova’da ebru sanatı ile uğraşan ilk sanatçı olarak başarıları ile Yalova’yı sadece yurt içinde değil yurtdışında da temsil eden Suna Koçal, aralık ayı başında Bahreyn Kraliyet Üniversitesi’nde Sanat Akademisi öğrencileri ile buluştu. Fakülte Dekanından bir yıl boyunca akademide ders vermek için teklif de aldığını belirten Koçal, “Görüşmelerimiz sürüyor. Ancak Yalova’yı çok sevdiğim için bir yıl gibi bir süre buradan ayrı kalamam, ancak ayda bir ders vermek şeklinde bir formül üzerinde duruyoruz “ dedi.
Aralık ayının ilk günlerinde Bahreyn Kraliyet Üniversitesi Sanat Akademisi öğrencileri ile buluşarak onlara ebru dersi veren aynı zamanda Bahreyn Sanat Galerisi’nde ‘Minyatür, Tezhip ve Ebru’ kişisel sergisini açan Koçal, heyecanını ve gayretini aşktan aldığını belirterek, “Ebru benim için tarifsiz bir aşk. Sonra sabır ve yetenek geliyor. Bu işte yeteneğiniz olur, sabrınız yoktur bırakırsınız. Sabrınız olur, aşkınız yoktur yine bırakırsınız. Onun için her şeyin başı aşk” diye konuştu.
Her şeyin aşktan beslendiğini ve bunun bakış açısı ile ilgili olduğunu belirten Koçal, “Benim için Allah’ın bu alemi yaratma sebebi bilinmeyeni istemesinden kaynaklanıyor.Bütün yansımalar bu aşktan gelir. Her şey bu aşktan beslenir. Sanata bakışımı da buna paralel olarak Allah’ın yarattığı güzelliklerin keşfi olarak  değerlendirebilirim “ dedi. 
Ebru öğrenme sürecinin aynı zamanda tasavvufi bir yolculuk olduğunu dile getiren Koçal, “Yaradanımız her şeyi tek yaratmıştır. Ebru sanatında da bir çalışmanın aynısını tekrar yapmak mümkün değildir.Ebru, tevekkül ve sabrı da öğretir. Yaptığınız çalışmanın karşısına geçip bunun aynısını tekrar yapayım derseniz, tekrar yapma şansınız yoktur, çünkü işin içine benlik girmiştir” dedi.
 Ebru sanatının UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine girerek, Türkiye’nin UNESCO’da kabul edilen 12. unsuru ve tek sanat dalı olarak kayda geçmesi konusunda  büyük emeği olan Sanatçı  Suna Koçal, “UNESCO, ebru sanatımızın bilinirliğini sağlamak üzere, konferans, sergi ve etkinlik programlarına girmesini sağladı. Geleneksel sanatlarımız, Cumhuriyet öncesi unutulmaya yüz tutmuştu. Artık hızla ilginin arttığını görüyoruz” dedi.
Editör: TE Bilişim