“Kimseyi yetiştirmeyi düşünmüyorum, çünkü  boyumun ölçüsünü aldım” diyen Atışan, “Çünkü verilen ücret yetersiz. Madem Türkiye’de bu işi yapan tek kişiyim, çekirdek parasına kalkıp da kurs verilmez. Daha  önce Halk Eğitim Merkezi’nde kurs açılmıştı. Ancak  sadece işlemeciliğiyle ilgili dersler verdim, süresi çok kısa bu da bu kadar zor bir sanatın icra edilmesi ve öğrenilmesi için yeterli bir süre değil. Ayrıca boynuzun işlenmeye hazır hale getirilmesi için de önemli bir hazırlık süreci gerekiyor. Bu durumda verilen değer ortadayken ben hiç kimseyi bu şartlarda yetiştirmeyi düşünmüyorum. Bu  sanat sanırım böyle giderse ne yazık ki benimle birlikte mezara girecek”  diye konuştu.

Boynuzu işlemeye hazır hale getirmek için uzun bir süreç geçtiğini belirten Atışan, bu zorlu süreci şöyle özetledi: “Boynuzları etlerini ve kemik dokusunu ayıkladıktan sonra, koku yapma ihtimaline karşı ayıklayıp dezenfekte ediyoruz. Ardından sülfirik asitli suyla temizliyoruz. İkinci aşamada da dezenfekte işleminde  Van Gölü’nden çıkartılan kristal soda ile temizliyoruz. Kaynayan suda yıkayıp ardından dezenfekte işlemini tamamlıyoruz. Kokudan arındırılan boynuzlar hijyen açısından sekiz ay çatı arasında kurutulur. Düzeltme yaparsak yayılma yapar. Bunu önlemek için bir ay daha bekler, ondan sonra şablonlar üzerinde çalışılmaya başlanır. Her boynuz her takıda kullanılmaz. Hangi boynuz hangi takıya gidecekse ona göre çalışma yapılır. Kıl testereyle çalışıyoruz. Üzerlerine en son mercan işlemeli gümüş aksamı yapıldıktan sonra kendi doğal renklerini yansıttıktan sonra da kullanıma hazır hale gelir” dedi.

Yaptığı birbirinden göz alıcı takıları  Kültür ve Turizm Bakanlığı DÖSİM İşletmesi aracılığıyla satışa sunulduğunu belirten Atışan, “Geleneksel  El Sanatları İşletme Müdürlüğünde ürünlerimiz satılır. İki yıldır da ürün alınmıyor. Mağazalarda yok satıyor. Üretim aşaması çok zor, işçiliği çok zor, uzmanlar kurulu ürün istenildiğinde ürünlerimizin numunelerini yapıp bakanlığa göndeririz. Gazi Üniversitesi’nde diğer üniversitelerden uzman hocalar gelir, ürünlere bakarlar. Birim fiyatlarını biz veririz, adet fiyatı üzerinden veririz” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim