Yalova Sanat Merkezi’nde açılan ve 30 Eylüle kadar açık kalacak olan sergide, gemi ve ev maketleri başta olmak üzere Aynur Çekiç’in atık malzemelerden geri dönüşüme kazandırdığı el yapımı dekoratif ürünler sergileniyor.


Yöresel ev ve gemi maketlerinin de yer aldığı Geleneksel Karma Sergi hakkında bilgi veren Ertan Çekiç, “Kendim tersaneden emekliyim. Zaten çocukluğum da İstanbul Boğazı semtlerinden birisi olan Kanlıca’da geçti. Denizcilik tutkum daha o yıllarda beni gemi maketleri yapmaya yönlendirdi. Tersanede çalışırken başladığım maket yapımına daha sonra ev maketlerini de ekledim. İstanbul başta olmak üzere birçok yerde sergi açtım. Bu sergimizde de son yaptığım çalışmalar yer alıyor. Bunların içerisinde halen Yalova’da bulunan İnkılap Gemisi başta olmak üzere, farklı türde birçok gemi maketi yer alıyor. Eski sergilerimizde yer alan çalışmalar burada yok, çünkü elimizde kalmıyor, ya satılıyor ya da hediye olarak veriyoruz bazen. Bunun yanında özellikle eski evlere ve geleneksel mimarimize de dikkat çekmek üzere ev maketleri de yapıyorum. Bunlar arasında Atatürk’ün Selanik’te doğduğu ev, Yalova’nın simgelerinden Yürüyen Köşk, geleneksel Safranbolu Evleri, Sulukule, Bursa Cumalıkızık evleri, Yalova Çınarcık’tan tarihi bir köşk de yer alıyor. Gençlerimizin de geleneksel mimariyi tanımalarını istiyorum. Sergimizde ayrıca doğup büyüdüğüm Kanlıca’daki mahallemizde yer alan esnaflara ait dükkanların maketleri de yer alıyor. Yürüyen Köşk ve eski Hükümet Konağı maketim halen Yalova Kent Müzesi’nde sergileniyor” dedi. Ertan Çekiç’in sergisinde özellikle ev maketlerindeki ayrıntılar, kapı tokmağı, pencerelerdeki dantel işlemeli perdeler, duvardaki saat, evdeki soba gibi kendi yaptığı ayrıntılar da dikkat çekiyor.

Yıllardır çocuklarını büyüttükten sonra el sanatları çalışmaları ile ilgilendiğini ve üretmenin yaşı olmadığını belirten Aynur Çekiç, “Bu sergimizde gençlere özellikle mesaj vermek istiyorum. Çünkü her türlü atık malzeme değerlendirilerek bir işe yarayabilir. Ben de gençlerimize ellerindekinin kıymetini bilmelerini ve tüketim çılgınlığına kendilerini kaptırmamaları mesajını vermek istiyorum. Bu sergimde, meyve çekirdeklerinden, pet su şişelerine, eski duvar saatinden , tencere kapağına, çeşitli ambalaj kutularına kadar birçok atık malzemeyi kullanarak yapılan dekoratif ürünler ve takılar sergileniyor. Ayrıca ebru çalışmalarıma da yer verdim.Erik, şeftali çekirdeklerinden kozalaklardan takılar yaptım. Doğadaki herşey değerlendirilebilir. Pet su şişelerinden gazetelik, deniz kabuklarından kolye, eski dantel parçalarından çeşitli dekoratif ürünler, atık şişelerden sıvı sabunluk, tencere kapağından tablo gibi birçok çalışmam da yer alıyor” diyen Aynur Çekiç, tüm Yalovalıları bu ilginç ve yaratıcılığın üst seviyelere taşındığı sergiyi görmeye davet etti.

Açıldığı ilk günden itibaren büyük ilgi gören serginin yer aldığı salon ile ilgili olarak bir temennisini de dile getiren Aynur Çekiç, “Belediye bu hizmeti bizlere sundu Sanat Galerisi olarak. Ancak burası her türlü çalışmanın, ürünün sergilenmesi için elverişli değil. Duvar aparatları ve tefrişatı olursa sergilediğimiz ürünler daha iyi görünür, bunu da yetkililerden bir temenni olarak dile getirmek istiyorum” dedi.

Editör: TE Bilişim