Çiftlikköy'de Ak Parti'den aday adayı olan ancak aday gösterilmeyen eski Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ziya Karatekin Çiftlikköy ilçesinin bir ödülü hak ettiğini bu ödülünde ilçenin değerine değer katacak bir kültür merkezi olduğunu dile getirdi. Gelişmiş yerleşim alanlarının mutlaka kentlerin kalbi olan bu tip sembol binalar çevresinde şekillendiğini söyleyen Karatekin, "Kentler toplumu şekillendirme özelliğine sahip önemli yapıların etrafında gelişirler. Bu yapılar, o kentler için sembol yapılardır. Yani bir nevi şehrin kalbidirler. Bizim önerimiz böyle bir Kültür Merkezi veya Kültür Kompleksi yapılmasıdır. En az bin kişilik bir tiyatro, konser veya konferans salonu, yanında buna uygun fuayesi, kütüphanesi, toplantı salonları, sunum odaları, sergi salonları bulunan kentin kalbinin attığı bir kültür merkezi.

Benim Çiftlikköy’ümüze, böyle bir kültür merkezi için önerim, Özdilek’in yanında ve emlak değeriyle kıyaslanınca son derece verimsiz kullanılan, bugün Pazar yeri olarak hizmet veren alandır. Beş dönüm büyüklüğünde olduğu söylenen, metrekare birim fiyatı bin beş yüz liranın üzerinde (toplam değeri yedi milyon beşyüz bin veya üzeri) altın değerindeki bu yerde, hali hazırda oldukça verimsiz kullanılan, camını çerçevesini dahi koruyamadığımız demir konstrüksiyondan, sakil bir yapı mevcut. Uzay çatı diye tabir edilen bu yapı, demonte olma özelliği ile, malzeme zayiatına meydan vermeden başka bir alanda rahatlıkla yeniden değerlendirilebilir. Kaldı ki bugün olmasa da ileride böylesi değerli konuma sahip bir arazinin bu atıl durumda kalmasına kimse razı olmayacaktır. Benim bu öneriyle amacım, bugünden, hem alanın daha rantabıl kullanıma kavuşturulması, hem de halkımızın talebi olan kültür merkezinin herkesin ulaşabileceği merkezi bir yerde konumlandırılmasının sağlanması.

Burası, Çiftlikköy’ün şehirler arası güzergaha cephe, ulaşım ve görünürlük gibi çok yönlü avantajlarıyla, hem ilçemiz hem de çevre yerleşim birimlerinin kullanımına yönelik cazip bir yer oluşturuyor; dolayısıyla Yalova dahil çevredeki birçok yerleşim birimi kullanmak amacıyla alternatifleri yerine burayı tercih edecektir. Konuyu detaylandıracak olursak: Mevcut yapının kaldırılmasından sonra, üç kat üzerinden imara müsait olduğuna göre (terasıyla üç buçuk kat): İyi tasarlanacak bir projede kamufle edilmek suretiyle, arka cepheden sağlanacak girişiyle, zemin kat, Pazar yeri işlevini koruyabilir. Binanın ikinci ve üçüncü kat ana girişi, şehirler arası güzergaha cephe olarak düşünülerek, 2. kat Kültür Merkezi (salon, fuaye ve yukarıda sayılan diğer eklentileri ile), 3. kat ise, Düğün, Seminer, Kongre Salonu vb. toplantılar için tasarlanabilir. Teras bölümü ise (isteğe göre), ilçemize güzel bir Restaurant olarak kazandırılabilir. Tabii bodrumda bir Otopark tasavvuru bugün için lüks görünse de, Çiftlikköy’ün ileride yaşayabileceği yoğunluk dikkate alınırsa, bir uzak görüşlülük olarak anlam kazanabilir. Benim bu önerim kent gelişimi açısından sosyal ve ekonomik parametrelere dayanan, stratejik bir önem ifade ediyor. Oysa mimari perspektifte şekillenen projenin detayları, inanıyorum ki, önümüze tahayyülümüzü aşan türlü imkanlar sunacaktır.

Biliyoruz ki kentler, sembol yapılarıyla, yapılarsa ortaya konuldukları dönemlerle anılırlar. Çiftlikköy, bu ödülü hak ediyor" dedi. 

Editör: TE Bilişim