Şeref Tali, sosyal medya hesabından Yalova halkının hıdrellezini kutladı. Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali, Baharı müjdeleyen ve bol bereketli gün anlamına gelen Hıdrellez ile ilgili açıklamada bulundu. Tali açıklamasında, “Her ne kadar malum durumlardan dolayı kutlayamayacak olsak da sevinci yine kalbimizde.
Bu topraklara ait en güzel geleneklerden biridir; gül ağaçlarının altına serpiştirilmiştir umutlar. Baharın, bolluğun ve bereketin müjdecisi Hıdrellez ülkemize, Yalova'mıza ve tüm insanlığa sağlık ve bereket getirsin” diye konuştu.

HIDIRELLEZ NEDİR?

Hıdırellez ya da Hıdrellez, Orta Asya, Ortadoğu ve Anadolu'da kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir. Ruz-ı Hızır olarak adlandırılan Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanır. Aynı zamanda baharın müjdeleyicisi olarak bilinir.

HIDIRELLEZ NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Hıdrellezin Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait olduğu, İslamiyet öncesi Orta Asya Türk kültür ve inançlarına ait olduğu şeklindedir. Ancak Hıdırellez, ilk çağlardan bu yana Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan gibi birçok uygarlık tarafından yazın gelişi törenler ve ayinlerle kutlanırdı. Bu nedenle Hıdrellez Bayramını tek kültüre mal etmek olanaksız.

HIDIRELLEZ ANLAM VE ÖNEMİ NEDİR?

Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır'ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler. Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır. 5 Mayıs günü (Nişanlılar arasında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban ertesi gün kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir. Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın. Güneş doğmadan gelinlik giyip Tunca Nehri'nin kıyısına gelen genç kızların kısmetlerinin açılacağına inanılıyor. Roman genç kızlar bir adım daha öteye gidip bolluk ve sağlık dileyerek gelinlikleriyle suya giriyorlar. Söğüt ağaçlarından koparılan dallar da evlere asılıyor.

Editör: TE Bilişim