Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi sanatsal kağıt üretimi de yapıyor. Hasan Çelebi ve Hüseyin Kutlu gibi bir çok ünlü sanatçıdan gelen talep üzerine Yalova'da özel kağıt üretimi yapıldı.
Osmanlı döneminde ilk matbaanın kurulduğu Yalova, geleneksel kağıt üretiminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasına yönelik önemli çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda Osmanlı dönemindeki yöntemlerle üretilen kağıtlar hem değişik çalışmalarda kullanılıyor hem de burayı ziyaret eden vatandaşlara geleneksel yöntemlerle kağıt üretimi öğretiliyor.
Osmanlı döneminde ilk matbaayı kuran kişi olan İbrahim Müteferrika'nın adını taşıyan kağıt müzesi sanatçılardan gelen taleplere yönelik de özel kağıtlar üretiyor. Bugüne kadar Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerden sayfası 50-55 TL'yi bulan maliyetlerle getirilen bu kağıtlar, Kağıt Müzesinde tamamen ücretsiz olarak üretilerek sanatçılara ulaştırılıyor. Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi tarafından üretilen bu özel kağıtları kullanan sanatçılar arasında Hasan Çelebi ve Hüseyin Kutlu gibi duayen Hattatlar da yer alıyor. Burada asitsiz olarak geleneksel kağıt sanatı yöntemleri ile yapılan kağıtlar 300 yıla yakın sürelerde sağlam kalabiliyor. Amaçlarının geleneksel kağıt üretimini yaşatmak olduğunu dile getiren Kağıt Müzesi yetkilileri, "Geleneksel kağıt üretimi 120 yıl önce kayboldu. Bizde bu sanatı günümüzde yeniden canlandırmak, yaygınlaştırmak ve bizden sonraki nesillere aktarmak istiyoruz. Bu müzede çok değişik kalitelerde kağıt üretimleri yapılıyor. Ziyaretçilerle birlikte üretilen kağıtlar var, el yazmalarının restorasyon işlemlerinde kullanılmak üzere üretilen kağıtlar var bir de sanatçıların eserlerini nakşettikleri özel kağıtlar var. Sanatçılarımız için ürettiğimiz bu kağıtlar bugüne kadar yurt dışından temin ediliyordu. Şimdi bizden talep ediyorlar, bizde onlara ücretsiz olarak bu kağıdı üretiyoruz. Ünlü sanatçılarımızın bizim ürettiğimiz bu kağıdı tercih ediyorlar. Bu da bizi gururlandırıyor" diye konuştular.
Müzeyi 250 bin kişi gezdi
Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi çevre illerden gelen vatandaşlardan da büyük bir ilgi görüyor. Bugüne kadar 250 bin kişinin ziyaret ettiği müzeyi ayda ortalama 5 bin kişi gezerek kağıt üretiminin tarihi, kağıt üretim tekniği ve İbrahim Müteferrika tarafından ilk kez Yalova'da kurulan matbaa hakkında bilgiler alıyorlar. İstanbul ilinden sadece bu müzeyi gezmek için geldiklerini dile getiren Serdar Çelik adlı vatandaş, "Osmanlı döneminin ilk matbaasının Yalova'da kurulduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Sonra burada bir kağıt müzesi olduğunu öğrendim. Arkadaşlarla birlikte sadece bu müzeyi gezmek için Yalova'ya geldik. Çok yararlı bilgiler aldık, kağıt yaptık ve ilk kurulan müzenin benzeri makinelerden oluşan müzede nostaljik bir tur yaptık. Gerçekten unutulmaz bir gezi oldu. Herkesi burayı görmeye davet ediyoruz" dediler.
Coğrafik İşaret tamamlanıyor
Yalova Belediyesi tarafından sürdürülen Coğrafik İşaret Çalışmasında da sona gelindi. Yakın zamanda internet tarayıcılarına Yalova adı girildiğinde Yalova ismi ile birlikte geleneksel kağıt üretiminin yapıldığı Yalova Belediyesi İbrahim Müteferrika Kağıt Müzesi de eş zamanlı görülecek. Yani Yalova ile kağıt üretimi özdeşleşecek. 
Editör: TE Bilişim