Kaligrafi sanatının önde gelen isimlerinden birisi olan Murat Gürken bu sanatın inceliklerini anlattı.Gürken, "Güzel söz nasıl zevkle dinlenirse, güzel yazı da öyle zevkle okunur" dedi. 
Yalova El Sanatları Derneği'nin de üyesi olan Kaligrafi Sanatçısı Murat Gürkan bu sanatın her geçen gün daha da yaygınlaşmasından büyük bir mutluluk duyduğunu vurguladı. Kaligrafinin mantıksal düşünmeyi de tetiklediğini belirten Gürkan, "Güzel söz nasıl zevkle dinlenirse, güzel yazı da öyle zevkle okunur. Yazı denildiğinde atlanmaması gereken bir unsur vardır ki; nasıl yazıldığı kadar ne yazıldığı da sanatsallığında önem teşkil eder” açıklamasında bulundu. 
Yazının dünyanın ilk çağlarından beri kullanıldığını söyleyen Gürkan, kaligrafi sanatında kalemin ucundan kağıdın kalitesine kadar her şeyin çok önemli olduğunu söyledi. Gürkan, konunun sözlerden örneklere, gerçeklere götürülmesi gerektiğini dile getirdi ve ekledi: “Bu güne kadar yazı öğretimi üzerine birçok değerli yapıtlar yayınlandı. Bu yapıtlarda genellikle ‘yazıyı nasıl yazalım’ konusu işlendi. Yüzmenin tanımını ne kadar iyi bilirsek bilelim, bu iş için gerekli uygulama ve yatkınlığımız yoksa boğuluruz. Konuyu, sözlerden örneklere, gerçeğe götürmeliyiz. Kaligrafi öğrenmek isteyen arkadaşlarımız tanımlardan, kurallardan çok, güzel örneklerle alıştırmalar yapmalıdır. Güzellik, doğruluktadır. Örneğine uygun yazılan yazı, güzel, okunaklı, akıcı ve doğru olur. Yazının tarihçesi insanlığın ilk çağlarında duygu ve düşünceleri uzakta bulunanlara bildirmek isteği duyulmuştur.” 
Kaligrafi öğrenmenin zor olduğunu, öğrendikten sonra kolaylaştığını söyleyen Gürkan, daha sonra şunları söyledi: “Kaligrafide kullanılan araç ve gereçler; yazı uçları, yazı kağıtları ve yazı mürekkepleridir. Kalemin ucundan, kağıdın kalitesine kadar her iş ustalık ve sabır ister.
Ders başına 150 TL alıyoruz. Haftada 1 saat teorik ve pratik olmak üzere ders veriyoruz. Bu işi öğrenecek olan kişinin çok çalışması gerekiyor. İstek olduğu sürece kaligrafi sanatını herkes yapabilir. Hattatlık ve kaligrafi sanatları farklı değil; fakat dilleri farklıdır. Yani hattatlık sanatında Arapça yazılır, kaligrafi sanatında Latin harfleri yani Türkçe kullanılır. Kaligrafi sanatı ile bir insanın dünyaya olan bakış açısı ve algısı değişir. Yani sanatın içinde olduğunuz için; sanatçı gibi düşünmeye başlarsınız. İlk başlarda insanlar bıkabilir; sanatı bırakmak isteyebilir. Kaligrafi sabır işidir.”
Kaligrafinin matematiksel düşünmeyi tetiklediğini söyleyen Gürkan, açıklamasını şu şekilde tamamladı: “İşlerimi yoluna koyduğum zaman kaligrafi sanatına dair bir kitap yazmak istiyorum. İnsanın olmazsa olmazı yazıyı, sanata dönüştürüyoruz. Bu sanatın maliyeti de oldukça düşüktür. Bu işin bir kuralı var. Büyüklük, eşitlik, istif ve kalınlık gibi kurallara dikkat etmek gerekir. Matematiksel düşünmeyi tetikler. Bir harf, üç hareketten oluşuyor. Kaligrafi sanatına harflerin büyüsü diyebiliriz. Bu işte uzmanlaşmış bir kişi ortalama 3 dakikada bir isimi yazabilir. Öte yandan yakın bir süre içerisinde proje yapmayı hedefliyoruz. Yalova Kağıt Müzesi ile birlikte, Yalova kağıdına ebru sanatını yapıp, daha sonra üzerine kaligrafi yapacağız.”
Editör: TE Bilişim