Arboretum, pazar günleri 13.00–18.00 saatleri arası halka açık, bunun dışında  ise grup ve okullar haftanın diğer günleri de randevu alınması şartıyla gezebiliyorlar. Rehber eşliğinde 1,5 saat süren ziyaret, TEMA vakfına makbuz karşılığı bağış yapılarak gerçekleşiyor.  Peyzaj ağırlıklı, koleksiyon bir arboretum karakterinde ve  135.000 m2’lik bir alanda tesis edilen arboretum, içerisinde kaya bahçeleri, bitki bahçeleri, iris bahçeleri, gül bahçeleri, minyatür bitkiler, Türkiye doğumlu bonsai bitki koleksiyonları  da bulunan bu özel müzede,   dikkate değer koleksiyonları Acer, Prunus, Malas, Magnolia, Quercus, Betula, Pinus, ağabeyes, Picea cinslerine ait önemli birçok tür ve kültür formunu barındırıyor.

Karaca Arboretum, ziyaretçilerini çok özel bitki türleri ile buluşturmanın yanı sıra, üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlayarak, halkla iç içe bir profil çiziyor. Karaca Arboretum ayrıca Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yapılan Arboretum ve Botanik bahçelere de bitki materyali sağlıyor. Ayrıca bahçıvan eğitimi veriyor ve  dünyanın çeşitli yerlerinde bulunan Arboretum ve Botanik bahçeleri ile tohum değişimi gerçekleştiriyor. 

Karaca Arboretum Haziran 2004’de Uluslararası Dendroloji (Ağaç Bilimi) Cemiyeti tarafından bir ödüle layık görülmüş ve 27 Haziran 2004’de bu ödül Uluslararası Dendroloji Cemiyeti’nin Başkanı tarafından Karaca Arboretum’da düzenlenen törenle Hayrettin Karaca’ya takdim edilmişti. Bu ödül dünyada şimdiye kadar 14 Arboretum ya da Koleksiyon Bahçesi’ne verilmiş ve  Karaca Arboretum da bu ödülü alan 15. Arboretum olmuştu.

Editör: TE Bilişim