Yalova Nene Hatun Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Lale Dondurmacıoğulları, Geleneksel Nene Hatun Anma Günleri’nin bu yıl Yalova’da yapılacağını söyledi. Hazırlıkların sürdüğünü belirten Dernek Başkanı Dondurmacıoğulları, “Geleneksel Nene Hatun Anma Günleri kapsamında 1.’sini İstanbul’da yaptık. İkincisini Erzurum’da yaptık, bu yıl da İstanbul’daki vakıflarla Kadıköy, Kartal Maltepe vakıfları ile birlikte Yalova Nene Hatun Derneği olarak 3.Geleneksel Nene Hatun Anma Günü’nü Yalova’da gerçekleştireceğiz. Ağustos sonu eylül başı gibi  düşünüyoruz, hazırlıklarımız tüm hızı ile sürüyor. Etkinlikte Nene Hatun’u yeni nesle anlatacağız. Erzurum’a mal olmuş bir isim gibi görünse de biz onu tüm Türkiye’ye tanıtmak istiyoruz, özellikle gençlere tanıtmayı hedefliyoruz. 4.’sünü de Kocaeli’de yapmayı düşünüyoruz. Biz hem kadın dernekleri hem de Erzurum Dernekleri ile ortaklaşa olarak yapıyoruz” diye konuştu.

Nene Hatun Derneği olarak geçen yıl ramazanda  300 aileye gıda dağıtıklarını belirten Dondurmacıoğulları, “Bu yıl da yine 150 aileye yardım paketi göndermeyi düşünüyoruz. Duyarlı ve hayırsever vatandaşlarımızın desteklerini bekliyoruz” dedi.

Nene Hatun kimdir?

Erzurum'da doğdu. 98 yıl Erzurum'da yaşadıktan sonra yine Erzurum'da, zatürre hastalığından hayata vedâ etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi seçilmişti. Tarihimizde 93 Harbi olarak anılan 1877 - 1878 Osmanlı - Rus Savaşı sırasında, Erzurum'daki Aziziye Tabyası'nın savunulmasında kahramanca çalıştı. Adını bu şekilde tarihe yazdırdı. Mücâdeleye, küçük yaştaki oğlunu ve kızını evde bırakarak katılmıştı. O sıralarda 20 yaşlarında genç bir gelindi. O'nun, vatan için gece başlayan mücâdelesi, tüm düşman Erzurum'dan kovuluncaya kadar devam etti. Erzurum'un her karış toprağında cephâne taşıyarak, yaralılara hemşirelik yaparak, yemek pişirerek, su dağıtarak, hizmetten hizmete koşarak destanlaştı. Gazi Ahmet Muhtar Paşa'nın zaferinde Nene Hâtun'un ve O'nun vatan aşkını paylaşan sivil insanların da payı vardı. Savaştan sonra da Nene Hâtun, destan kahramanlarına yaraşır bir asâletle yaşadı. Kendisini ziyâret eden NATO'da görevli Amerika'lı subayın bir sorusuna: "O zaman vazifemi yapmıştım. Bu gün de ilerlemiş yaşıma rağmen aynı hizmeti, daha mükemmeliyle yapacak güç ve heyecana sahibim." cevabını vermişti. 
Editör: TE Bilişim