Prof. Dr. Bekir Karlığa'nın yazdığı "Bir Medeniyet Düşünür Farabi" isimli eseri ve Eskişehir Türk Dünyası Ajansı ile birlikte düzenlediği "Bir Medeniyet Düşünür Farabi Uluslararası Sempozyumu" vesilesiyle  Farabi'nin medeniyet görüşünü, yeni ve çağdaş bir yorumla günümüze taşıyarak  Farabi düşüncesine yaptığı önemli katkılardan dolayı Prof. Dr. Bekir Karlığa'ya, Kazakistan Al-Farabi Milli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galimkair Mutanov tarafından "Al-Farabi Büyük Altın Madalyası" takdim edildi. 2013 yılında da Prof. Dr. Bekir Karlığa'ya, "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Büyük Ödülü" verilmişti.

TÜRKSOY Genel Sekreter temsilcisi, Moskova Devlet Üniversitesi Rektörü  ve yirmiyi aşkın ülkeden gelen davetliler ile Kazakistan'ın önde gelen bilim adamı ve düşünürlerinin katıldığı forumun açılışında konuşan, Prof. Dr. Bekir Karlığa “Büyük Türk ve İslam düşünürü ve filozofu Farabi, günümüzden bin küsur sene önce, dünyada ilk kez doğrudan medeniyet başlığını taşıyan 3 ayrı eser kaleme aldığı gibi, elliyi aşan eserinde yeni gelişmekte olan İslam medeniyetinin temel felsefesini tesis etmiştir. Bu nedenle Farabi, Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde Birleşmiş Milletler yapısı içerisinde oluşturulan ve Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı ile İspanya Krallığı Başbakanı'nın Eş-Başkanı oldukları Medeniyetler İttifakı projesinin hem öncü ismi, hem de sembol şahsiyetidir" dedi.

Forumda ayrıca TÜRKSOY, Eskişehir Türk Dünyası Vakfı ve Uluslararası İstanbul Medeniyet Araştırmaları Merkezi (MED-AR) aracılığıyla Farabi'nin eserlerinin toplu neşri, Kazakça, İngilizce, Türkçe ve Rusçaya tercüme edilmesi, iki ülke üniversiteleri arasında Öğretim Üyesi ve öğrenci değişimi, Farabi'nin hayatını konu alan uluslararası nitelikte bir belgeselin hazırlanması konusunda işbirliği yapılması kararlaştırıldı.

 

 

Editör: TE Bilişim