Suna Koçal tarafından ebru tekniği ile yapılan ve bu anlamda dünyanın en büyük Türk Bayrağı unvanını elinde bulunduran eserin Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından PTT Pul Müzesinde daimi olarak sergilenmesine karar verildi.
Yalovalı sanatçı Suna Koçal Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından düzenlenen 26. Dünya Posta Kongresi’nde 160 ülkeden 2 bine yakın delege ve 50 bakanın önünde gerçekleştirilen bu uygulama ile ebru sanatı ile Dünya'nın en büyük Türk bayrağını yapmıştı. Bu gösteri herkesin ilgisini görmüştü. Yapılan bu bayrak sanatçıya büyük bir onur da getirdi. Zira Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı aldığı kararla bayrağın PTT Pul Müzesinde daimi olarak sergilenmesine karar verdi. Bu gelişme PTT Life dergisinde de yer alarak kamuoyuna duyuruldu. Sanatçının sanatsal geçmişinin de yer aldığı dergide Suna Koçal hakkında şu sözlere yer verildi, "Üsküdar’da Bizans döneminden kalan eserlerden Kız Kulesi, İstanbul’un binbir güzelliğinden bir tanesi. Kız Kulesi’nin manzarasını bilenler bilir; her bakışta hissedilen o şiirselliği ve büyülü melodiyi de... Türk süsleme sanatlarının ehil isimlerinden Suna Koçal da minyatür ve ebru sanatlarını bir araya 
 getirdiği bu eserinde görsel sanatları Doğu’nun şiiriyle harmanlıyor. Ruhun derinliklerine dokunan turkuaz, ebrunun sonsuzluğunda bir sarmal oluyor. Selçuklulardan günümüze Türk kültürünün önemli sembol ve imgelerinden, uyum ve birliği temsil eden laleler ise Kız Kulesi’nin dimdik duruşunu, MÖ 341’den bu yana denizin ortasında bir gelin gibi süzülüşü nü somut bir biçimde anımsatıyor bize. Koçal’ın dehasındandır ki aynı esere baktığımızda efsaneler ve tarihî belgeler bir bütün oluyor. Ticari gemilerden vergi toplama, savunma, fener görevi görme ve daha pek çok amaçla yıllarca kullanılmış tarihî kulenin bir prensesi 18 yaşına kadar korusun diye inşa edildiğine inanmaya başlıyoruz... Anadolu Selçuklu sanatının en gösterişli eserlerinden, 1243’te yaptırılan Sırçalı Medrese mozaik çinili süslemeleriyle üne kavuşarak pek çok ziyaretçinin ilgi odağı olmuştur. Hayatını çini, ebru ve minyatür sanatlarına adamış Koçal da Sırçalı Medrese’nin firuze, kobalt mavisi ve patlıcan moru renkleriyle bezenmiş duvarlarını ve huzurlu atmosferini, belki de olabilecek en güzel şekilde ölümsüzleştirmiştir. Uçsuz bucaksız maviliğin ve yıldızlı gök kubbenin altında olanca sadeliği ve zarafetiyle resmedilmiş medrese, bu kültürün ne olduğunu o kadar etkileyici bir biçimde izleyiciye aktarıyor ki, yalnızca bu esere bakıldığında dahi ilim, irfan ve bilgi yuvası medreselerin önemi karşısında nutkumuz tutuluyor. Türk neoklasizmi ve 1. Ulusal Mimarlık Dönemi’nin özelliklerini yansıtan, inşası 1919’da tamamlanmış, cumbaları ve bezemeleriyle dikkat çekici bir görünümü olan yapının bir zamanlar mahkumların tutulduğu Sultanahmet Cezaevi olduğuna inanmak neredeyse imkansız! Hele ki binayı Suna Koçal’ın fırçasından görüyorsak. Romanlarda bahsi geçmiş, şiirlere konu olmuş bu bina, masalsı bir diyardan çıkmış Suna Koçal’ın eserinde. Binanın üstünden süzülüp geçen bulutlar rüyaları, hayalleri, umutları alıp götürüyor sonsuz berrak sulara... Yetenekli ve değerli sanatçı Suna Koçal, PTT’miz için de bir eser ortaya koydu. 20 Eylül-7 Ekim 2016 tarihleri arasında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın himayesinde gerçekleştirdiğimiz 26. Dünya Posta Kongresi’nde konuğumuz olan Suna  Koçal, dünyanın en büyük ebru Türk Bayrağı’nı yaptı. Yaklaşık 160 ülkeden 2 bine yakın delege ve 50 bakanın önünde gerçekleştirilen bu uygulama yerli ve yabancı bütün katılımcıların yoğun ilgisiyle  karşılaşarak herkesi heyecanlandırdı, duygulandırdı. Suna Koçal’ın etkinliğimize katılımı ve performansıyla ilgili ifadeleriyse şunlardı: “Bir sanat eseri olarak Türk Bayrağımızın göndere çekilmesi hepimizin gözünü yaşarttığı gibi millî duygularımızı da kabarttı. Duygularımı anlatmak için kelimelerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu bayrak Ankara’daki PTT Pul Müzesi’nde daimi olarak sergilenecek.”
Türkiye’nin kurucu üyeleri arasında yer aldığı Dünya Posta Birliği’nin (UPU) İdari Konsey Başkanlığı’nı da üstlendiğimiz bu kongre kapsamında böyle bir uygulamayı da gerçekleştirmiş olmak PTT’miz adına son derece gurur verici. Suna Koçal’ın yeteneği ve yoğun duygularıyla ortaya koyduğu dünyanın en büyük ebru Türk Bayrağı’nı görmek için Ankara PTT Pul Müzesi’ne davetlisiniz" 

Editör: TE Bilişim