Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel, Çiftlikköy Belediyesi 2.Şehr-i Ramazan Şenliklerinde Çiftlikköylülerle buluştu. Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar ve Başkan Yardımcısı Abdurrahim Solmaz’ın yanı sıra çok sayıda Çiftlikköylünün izlediği Mokamp’ta gerçekleştirilen konferansta Uğurluer kendine has üslubu ile “Topkapı Sarayı Hırka-i Saadet Dairesi ve Mukaddes Emanetler” konusunu işledi.
Osmanlı İmparatorluğunun 500 yıl boyunca kalbinin attığı Topkapı Sarayı’nda geleneklere sıkı sıkıya bağlı olunduğunu anlatan Uğurluel, tarihi dizileri eleştirerek, “Eğer isim vererek tarihsel kişileri anlatıyorsanız gerçeğe sadık kalmaya mecbursunuz, ama bu dizilerde atalarımız sanki seri katil gibi gösteriliyor. Kösem Sultan filmi çekiliyormuş, duyduğumda dedim ki; ismi Saw 9 olsun. Ben Testere filminin tüm serisini seyrettim, bizim tarihi dizilerde gösterilen öldürme yöntemleri bunlarda yok. Bu atalarımıza saygısızlıktır, ayıptır” diye konuştu. Uğurluel, Topkapı Müzesi’nde yer alan peygamberimizin Hırka-i Şerif’i ve pek çok kutsal emanetle ilgili bilgiler vererek fotoğraflarını da izleyicilerle paylaştı.
“Hersek’te Yavuz’un Sadrazamı Yatıyor”
Osmanlı Padişahlarının Topkapı Sarayı’nda yatılı olarak kaldığı Has Daire’nin içiyle ilgili bilgiler veren Uğurluel, 2 ve 9 numaralı odaların son sınıf Enderun öğrencilerine ait olduğunu, o öğrencilerden sadrazamların çıktığını belirtti. Uğurluel, “Mesela burada Hersek diye bir bölge var. Ve orada kendi yaptırdığı camisinin yanında Hersekzade Ahmet Paşa yatıyor. Hersekzade Ahmet Paşa kim? Fatih Sultan Mehmet tarafından devşirilmiş, o günkü Hersek Dükası Yukşiş’in 6.oğlu Stefan. Hristiyan olan bu çocuk sonra Müslüman olup Ahmet adını almış. Osmanlı bu çocuğun beynini mi yıkamış, geçmişini mi unutturmuş? Eğer böyle bir şey olsaydı, Hersekzade öleli tam 500 sene oluyor, 500 yıldır adı Hersekzade. Hersekli’nin oğlu demek. Atasını biliyordu, ama Osmanlı ona öyle bir yatırım yapmıştı ki, ben herşeyimle bu devletin bir ferdiyim diyordu. Hersekzade Ahmet Paşa, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Savaşı’nda sadrazamdı. Bunu pek kimse bilmiyor, Yalova’da on kişiden dokuzu bilmez. Söyleyince, kesin ‘Bir dakika yahu, sadrazam mı yatıyor burada” der. Bunun denemesini yaptığım için rahat konuşuyorum. Ama şu Körfez Köprüsü tamamlandığında sanıyorum bütün araçlardakiler onun ruhuna bir Fatiha okuyup geçecekler, çünkü yol tam onun külliyesinin önünden geçiyor” diye konuştu.
Uğurluel’in konuşmasının sonunda Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar kendisine bir teşekkür plaketi takdim etti. Ardından Uğurluel kurulan standta Çiftlikköylüler için kitaplarını imzaladı.

Editör: TE Bilişim