Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali ve Altınova Belediye Başkanı Metin Oral Bursa'da gerçekleştirilen 39. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'na katıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından Bursa Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliği, Uludağ Üniversitesinin iş birliğinde düzenlenen 39. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde başladı. Sempozyuma Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali ve Altınova Belediye Başkanı Metin Oral da katıldı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye'de kazı ve yüzey araştırmaları sayısında 2002 yılından sonra önemli bir gelişme sağlandığını bildirdi. Türkiye'nin jeopolitik konumu dolayısıyla pek çok uygarlığa yurt olduğuna dikkati çeken Kurt, "Türkiye, zamanla bu uygarlıkların bıraktığı izlerle adeta açık hava müzesine dönüşmüştür. Tüm insanlığın ortak mirası olan kültür mirasımızın aydınlatılmasına yönelik çalışmalar Anadolu'da iki asra yakın bir zamandır yerli ve yabancı birçok bilim insanı tarafından büyük bir titizlik ve özveriyle devam ettirilmektedir." dedi.

Kurt, Anadolu'da 19. yüzyılda başlayan bilimsel çalışmaların, 21. yüzyıl Türkiye'sinde çok uluslu disiplinler arası yöntemle kurumsallaşmış kazı ve araştırmalara dönüştüğünü vurgulayarak, şöyle devam etti, "Bu bakımdan bakanlığımızca izin verilen kazı ve yüzey araştırmalarıyla arkeolojik bilimsel çalışmaların sonuçlarının değerlendirildiği, kendi dalında tek olma özelliği taşıyan ve sonuçları 6 ciltlik kitap halinde düzenli yayınlanan sempozyum, ulusal ve uluslararası bilim çevreleri tarafından yakından takip edilerek takdir edilmektedir. Bu bilinçle ülkemizdeki kazı ve yüzey araştırmaları sayısında özellikle 2002'den sonra büyük artış yaşanarak önemli bir gelişme sağlanmıştır. Türk bilim adamlarınca 2002'de 57 olan kazı çalışmalarının sayısı günümüzde 112'ye çıktı. 2002'de 59 olan yüzey araştırmaları sayısı ise 2016'da 101'e ulaşmıştır."

Yalova Kültür ve Turizm İl Müdürü Şeref Tali ve Altınova Belediye Başkanı Metin Oral da aralarında bulunduğu çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirilen sempozyum26 Mayıs'a kadar sürecek.

Editör: TE Bilişim