32 TUFAG Uluslararası Halk Dansları Festivali, 20. Altın Karanfil Halk Dansları Yarışması Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen Gala Gecesi ile sona erdi. Yalovalıların yoğun ilgi gösterdiği gecenin açılış konuşmasını ise TUFAG Yönetim Kurulu Başkanı Selim Sanır yaptı. Gecenin açılış konuşmasını yapan Sanır, “1984 yılında Yalova Gençlerinin bir araya gelerek kurdukları derneğimizin hem kültürümüzün önemli bir parçası olan halk danslarımızın bizlerden sonraki nesillere aktarılmasında hem de şehrimiz gençlerinin en iyi birer birey olarak yetişip sağlıklı dostluklar kurmasına önemli katkılar sağlamıştır. Her yıl düzenlediğimiz uluslararası festivaller sadece bir eğlence etkinliği olmanın ötesine geçmiş Yalova ve Türkiye’mizin adını dünyanın değişik yerlerinde duyurulmasına ve dostluk bağı kurulmasına vesile olmuştur. Her yıl aramıza katılan yeni kursiyerlerimizle büyüyen bir aile olmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu organizasyonda bizlere çok önemli katkılar sağlayan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, Yalova İl Özel İdaresi, TUFAG Vakfı Başkanı Birol Aslan, Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Metin Kaplan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şeref Tali ve bize desteğini esirgemeyen herkese teşekkür ederim” dedi.

Gecede festivale destek veren Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Termal Belediye Başkanı İsmail Atik, Altınova Belediye Başkanı Metin Oral, Uluslararası Festivaller Birliği Başkanı Atilla İpek ile TUFAG Onursal Başkanı Ahmet Baykent’e teşekkür plaketi sunuldu.

“TUFAG bu ilin bir markası”
Plaketini almak için sahneye gelen Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman yaptığı konuşmada, “TUFAG Yalova’nın önemli markalarından biri. İvmesini sürekli yükselten TUFAG sadece Yalova’da değil ülkede folklora ve kültüre damga vurdu. Günümüz Türkiye’sinde kültür yozlaşmasını üzülerek izliyoruz. Bu anlamda TUFAG gibi misyon yüklenmiş önemli derneklerin görevi ve sorumluluğu daha da artıyor” dedi.

“Bu ailenin bir parçası olmaktan gurur duydum”
Termal Belediye Başkanı İsmail Atik de gecede bir konuşma yaptı. Atik konuşmasında, “TUFAG benim de mensubu olmaktan her zaman büyük bir gurur ve mutluluk duyduğum büyük bir aile. İyi ki TUFAG var. İyi ki TUFAG kuruldu ve bizde TUFAG’lı olduk. Bu muhteşem festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

“Kültürümüzün korunması önemli”
Altınova Belediye Başkanı Metin Oral ise gecede plaket alan bir diğer isim oldu. Oral plaketini aldıktan sonra yaptığı konuşmada ise kültürümüzün yaşatılmasının önemine değinerek, “Folklor Kültürümüzü ülkemizde de dünyada Türkün yaşadığı her yerde de korumak gerekiyor. Bu yıl 32’cisi düzenlenen bu festivaller de kültürümüzün korunması için çok önemli. Bu festivallerin devam ettirilmesinin de önemine inanıyorum. Bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“TUFAG’ın ayrı bir yeri var”
Gecenin plaket alan bir diğer ismi olan Uluslararası Festivaller Birliği Başkanı Atilla İpek ise konuşmasında şu sözlere yer verdi, “Uluslararası Festivaller Birliği 15 yıldır çalışmalarına devam ediyor. Yalova’daki TUFAG’ın da bunda emeği büyük. Biz bu arkadaşlarımızın katkıları ile 15 yıldır uluslararası festivalleri sürdürerek, kalitesini arttırıyoruz. TUFAG’ın da bizde elbette ki çok ayrı bir yeri var. Ben böyle bir festivalin uzun yıllardır sürdürülmesinden büyük bir mutluluk duyuyorum”

Altın Karanfil Arjantin’e gitti

Festival kapsamında Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu'nda düzenlenen Altın Karanfil Halk Dansları Yarışması renkli görüntülere sahne oldu. Her ülkeden bir temsilcinin jüri üyesi olduğu yarışmaya Arjantin, Kolombiya, Gürcistan, Makedonya, Sırbistan, Kuzey Osetya ve KKTC'den gelen halk oyunları ekipleri katıldı.

Ekipler sahnede performanslarını sergiledi. Yarışmada Arjantin ekibi birinci, Sırbistan ikinci, Makedonya da üçüncü oldu. Otantik Kostüm Yarışması'nın birinciliğini ise Kuzey Osetya elde etti. Gecede TUFAG ekibi de Ege ve Karadeniz yörelerinin oyunlarını sahneledi. Uluslararası Festivaller Birliği Başkanı Atilla İpek dans yarışmasını kazanan Arjantin ekibine ödülünü verdi.

Editör: TE Bilişim