Yalova Belediyesi, Yalova Barosu, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi ve Uluslararası Ekolojik Kadın Derneği işbirliği ile ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ programı düzenlendi.
Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın da katıldığı program, “Geçmişten Günümüze Anadolu Kadınları” konulu resim sergisi ile başladı. Uğur Mumcu Kültür Merkezi’nde açılışı yapılan sergiyi gezen Başkan Salman ve protokol üyeleri, geçmişten günümüze esinlenerek yapılan eserler hakkında bilgiler aldı. Programın ikinci kısmında ‘Aslında’ adlı tiyatro gösterisi sahne aldı. Yoğun katılımın gözlendiği gösteride tiyatro sanatçıları oynadıkları oyunla, günümüz kadınlarının sorunlarını ve kadın olmanın zorluklarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi.
Uluslararası Ekolojik Kadın Derneği Başkanı Hüzün Yücel’in yaptığı konferansa konuk olarak katılan Uzman Psikolog Alanur Özalp, Yalova Barosu Yönetim Kurulu Üyesi ve Kadın ve Çocuk Hakları Komisyon Başkanı Avukat Elif Turnacı Çavuş, Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Alev Demirkesen, İl Kültür ve Turizm eski Müdürü Mine Aral “Kadın ve Çocuk Hayatın Neresinde” konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.
“Mustafa Kemal Atatürk’e Borçluyuz”
Programda bir konuşma yapan Başkan Salman; “ Yalova’da kadının adı her zaman vardır ve hep oldu. Tabi kadınlarımız bunu kime borçlu? Seçme ve Seçilme hakkını veren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e borçludur. Ama her zaman kafamda şu soru işareti oluştu. Acaba kadınlarımız hiç emek ve mücadele vermeden acaba buna sahip çıktımı. Cumhuriyetin kurulduğu yıldan 2000 yılların başına kadar kadınımızın giyimi, yaşamı ve toplum içinde önemi çok farklı yerlerdeydi. Ama bu yıldan sonra bakıyoruz ki, artık her gün kadın cinayetleri, çocuk gelinler ve kadına şiddetten hafta geçmesin ki bahsetmeyelim. Yani giderek kötüye gittik iyiye ve doğruya gideceğimize. Ben bunun kadının emeğiyle düzeltileceğine yürekten inanıyorum” dedi
“İlklere İmza Attık”
Belediye Başkanı olarak kadınlara önem verdiğini de belirten Başkan Salman; “Yalova’da madem kadının adı var dedik ve buna sonuna kadar da inandım. Yalova Valisinden; Emniyet Müdürüne, Defterdarına, Rektörüne kadar kadın yönetici olarak birçok ilkelere imza attı. Bende Belediye Başkanı olarak şunu yaptım. Benden önce hiç kadın Belediye Başkan Yardımcısı yoktu ve Belediye Meclisinden Jülide hanımı Belediye Başkan Yardımcım yaptım. Memurlardan da 3 Belediye Başkan yardımcım hakkım vardı. Belediye Başkan Yardımcısı olarak Gülden hanımı göreve getirdik. Yani 5 Başkan Yardımcımızın ikisi kadın” dedi.

Konferansın ve konuşmaların ardın Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından "Yılın Kadını" seçilen Suna Koçal ve "Yılın Kadın Dostu" seçilen Yalova Genç Romanlar Derneği Başkanı Kerem Koyuncu'ya plaketlerini Başkan Salman takdim etti.

Program Ses Sanatçısı Kenan Damar’ın kadına yönelik şiddet konusunda seslendirdiği şarkı ile sona erdi.

 

Editör: TE Bilişim