Türkiye'nin Washington Kültür ve Tanıtma Müşavirliği'ne, Roma dönemine ait olduğu tahmin edilen iki tarihi eser iade edildi. Eserlerin iade edilme hikayeleri ise hayli ilginç. 1964 – 1996 yılları arasında hava üssünde çalışan bir askerin evine ABD’ye  götürdüğü hayatını kaybettikten sonra çocuklaranın çatı arasında buldukları tarihi eserleri  Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Mesut Özbek  ile temas kurarak teslim ettiler.

Konuyla ilgili soruları yanıtlayan Washington Kültür ve Tanıtma Müşaviri Mesut Özbek, eserlerden birinin antik bir yazıtın parçası olduğunu düşündüklerini söyledi.

Bu eserle ilgili Washington eyaletinde yaşayan Mark adlı bir Amerikalı'dan e-posta aldıklarını belirten Özbek, Amerikalı'nın şunları yazdığını aktardı:

“Merhaba,
Babam, 1964-1996 yılları arasında Yalova yakınlarındaki Karamürsel Hava üssünde görev yapmıştı. Marmara Denizi gezisi sırasında bulduğu bu antik eseri ABD'ye getirmişti. Üzerindeki yazılar soluk, ama 1000-2000 yıllık olduğunu düşünüyoruz.

Babam birkaç yıl önce vefat etti ve şimdi de annemi bir bakım evine yerleştirmemiz gerekti. O nedenle Güney Carolina'daki evlerini temizlerken bu eseri bulduk. Bunun Türkiye'ye ait olduğunu hissettik.”

Özbek, ekte eserle ilgili fotoğrafların da bulunduğu e-postayı alır almaz harekete geçtiklerini ve eseri müşavirliğe getirdiklerini kaydetti.

Postadan tarihi eser çıktı...

Özbek, diğer tarihi eser olan heykel başının ise kendilerine postayla ulaştığını söyledi.
Bir Amerikalı'nın eseri, “çatıda temizlik yaparken bulduk” ibaresiyle postayla Türkiye'nin
Washington Büyükelçiliği'ne gönderdiğini belirten Özbek, incelemeleri tamamladıktan sonra iki eseri de Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderdiklerini bildirdi.
Özbek, Amerikalıların eserleri iade etmesiyle ilgili olarak, “Bu durum gösteriyor ki yeni nesil tarihi eserlere karşı daha duyarlı ve dürüst. Bu iki Amerikan vatandaşına, eserlerimizi iade ettikleri için teşekkür borçluyuz. Tabii artık müzelerin nereden geldiği belli olmayan eserleri almak istememesi de etkili” dedi.

Editör: TE Bilişim