SOKÜM Tespit Kurulunun Yalova'da yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ziya Karatekin, "UNESCO tarafından  2003 yılında kültürel mirasın korunması ve desteklenmesi amacı ile “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması (SOKÜM) Sözleşmesi”ne  2006 yılında ülkemizin  taraf olmasıyla birlikte  Bakanlığımız Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü icracı birim olarak belirlenmiş olup, ülkemiz genelinde somut olmayan kültürel mirası korumak amacıyla envanter çalışmaları başlatılmıştır.İlimiz adına bu çalışmaları yürüten Kültür ve Turizm Müdürlüğü SOKÜM Tespit Kurulu daha önce yaptığı çalışmalarda, ipek Halının Ulusal Envantere, Çınarcık İşi,Geleneksel Kağıt Üretimi ve Cemal Oyunu ise il envanterine kaydedilmesini sağlamıştır.

2015 yılı Mayıs Ayı toplantısında Kurulun geçmişten bugüne yaptığı çalışmalar gözden geçirilerek, 2014 yılı 2. Dönem toplantısında   çalışma kararı alınan ve 2015 yılı Nisan –Mayıs aylarında araştırması tamamlanan Hıdrellez çalışması hakkında değerlendirmelerde bulunuldu.

2015 yılı 2. dönemi toplantısı öncesi Aşure Geleneği üzerine alan  araştırması yapılacağını  bu konuda ön araştırmaların başladığı belirtildi. Bunun yanı sıra Folklor Araştırmacısı Esin EKİNCİ’ nin İlimizde ve İlçelerimizde yürütmüş olduğu halk kültürü alan araştırmaları  2014 yılı içerisinde tamamlanan Altınova, Termal, Çınarcık İlçe ve köylerinden sonra  2015 yılı  Haziran ayı itibari ile Çiftlikköy, Armutlu, Yalova Merkez ve köylerinde devam edeceği belirtilmiştir" dedi.

 

Editör: TE Bilişim