Geçtiğimiz günlerde Rusya’da düzenlenen Moskova Uluslar arası Seyahat ve Turizm Fuarı’na Türkiye’den katılan tek sanatçı olan Koçal’ın çalışmalarına Vatan Gazetesi geniş yer ayırdı. Vatan Gazetesi’nden Kemal Sallı’nın sohbet köşesine konuk olan ve ebru ile ilgili yaptığı çalışmalara geniş yer verilen yazıda, Suna Koçal’dan ‘Uluslar arası Sanat Elçimiz’ olarak bahsediliyor.

Moskova’yı Ebruladı başlığı ile Suna Koçal’ın Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in de katıldığı Moskova Seyahat ve Turizm Fuarı’na ilişkin ayrıntıların da yer aldığı yazıda; Vatan Gazetesi’nden Kemal Sallı, Suna Koçal’ı geleneksel sanatları yaşatma konusunda yaptığı çalışmaları ilgi ile izlediğini belirterek şu satırlara yer veriyor:

“Geleneksel sanatlarımızı yaşatma konusunda yaptığı çalışmaları, azmini ve sabrını uzun zamandır, ilgi ve takdirle izlediğim Suna Koçal’ı ben, bu gönül erlerinin felsefelerini benimsemiş, onların izinden yürüyen dervişlere benzetiyorum. Suna Koçal’ı ilgi ile izliyorum. Çünkü genç yaşına bu kadar bilgi, beceri ve başarıyı nasıl sığdırabildiği konusunda kendisinden alacağımız dersler var. Suna Koçal’ı takdirle izliyorum; çünkü, geleneksel sanatlarımızın yaşatacak ve bu sanatlarımızı gelecek nesillere aktaracak organizasyonların kurumsallaşması için eline geçen her fırsat değerlendiriyor. 

Suna Koçal’ı Yalova’da, İzmir’de, İstanbul’da ya da Anadolu’nun herhangi bir şehrinde geleneksel sanatlarımızla ilgili bir etkinlikte görebildiğimiz gibi, Kuzey Afrika’da, Balkanlarda, Avrupa içlerinde.. gerçekleştirilen bir etkinlikte ya eserlerini ya da kendisini görebiliyorsunuz.  En son onu geçtiğimiz günlerde Rusya’da gerçekleştirilen Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı’nda  (MITT) Moskova’yı ebrularken gördük; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Kültür Bakanlığı Ankara Halk Dansları Topluluğu ile birlikte fuarda canlı ebru uygulamaları yapmak üzere davet edilmişti. Suna Koçal, geçtiğimiz yıl Balkan coğrafyamızda evlad-ı fatihan diyarında yaşayan insanlarımızla, açtığı ebru sergileri aracılığı ile kucaklaştığında duyduğu heyecanı şöyle yansıtmıştı:

“Makedonya’nın Manastır kentinde, Ohrid’de, Üsküp’de ve son olarak Sırbistan’ın Yeni Pazar kentinde sergi ve ebru gösterileri.. Çok, çok büyük bir mutluluk. Buralardaki Türklerin mutluluğu bize coşku ve heyecan kattı. Türk olmanın gururunu bir kez daha yaşadık” diyordu. Koçal son olarak Moskova Turizm Fuarı’nda tanıtım yaptı. Moskova Uluslararası Seyahat ve Turizm Fuarı’nda (MITT) ürünlerimizi sergilemenin yanı sıra Türk kültüründen örnekler de veriliyordu. Bu amaçla Kültür ve Turizm Bakanlığı Moskova’daki fuara Kültür Bakanlığı Ankara Halk Dansları Topluluğu’nu ve Kültür Bakanlığı Sanatçısı, dünyaca ünlü ebruzenimiz Suna Selma Koçal’ı götürmüştü. Kültürümüzün bu güzide temsilcileri fuar boyunca gösteriler yaptılar.Dünyaca ünlü ebru sanatçımız, ebru rekortmenlerinden ve ebru sanatımızın UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınmasında büyük emeği olan Suna Selma Koçal, fuarda açtığı ebru teknesinde hem ebru sanatımızı uygulanışını canlı olarak sergiledi hem de Ruslara ve diğer ülke ziyaretçilerine ebru yapmayı öğretti. Yeni bir sanatı tanımanın, yeni bir beceri kazanmanın heyecanı ile insanlar Suna Koçal’ın ebru teknesi önünde sıra oluşturdular. Kültür ve Turizm Bakanı Çelik de Suna Koçal’ın standını ziyaret etti ve ünlü sanatçının canlı ebru uygulamalarını, fuarda ebru öğrenmenin ve uygulamanın heyecanını yaşayan yeni ebrucuların çalışmalarını ilgiyle izledi”

 

Editör: TE Bilişim