Yürüyen Köşk'ün UNESCO Dünya Mirası Listesine alınması konusunda Yalova Belediyesi'nin hazırlık çalışmaları sürüyor.  
Mustafa Kemal Atatürk’ün bir çınar ağacının dalının kesilmemesi için temellerinden kaydırdığı Yürüyen Köşk’ün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmesi için yapılan çalışmalar sürüyor. Konuyla ilgili bilgi veren Yalova Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Acar ise, "UNESCO’ya başvuru için çalışmalarımız devam ediyor. 2 tane grup arkadaşı toplantıya gönderdik. Ankara’ya gittiler. İstanbul’da bir hoca ile görüştüler. Çalışmalarımız kararlıkla sürüyor” dedi.
2016 yılında UNESCO’nun toplantısının İstanbul’da yapılacağını hatırlatan Acar, “ Biz bu toplantıda Yürüyen Köşk’ümüzü ‘Dünya Mirası”’olarak kabul ettirmeye çalışıyoruz. Burasını önemli arz eden 1929 yılında Atatürk’ün çevreciliği. Dünyada, gelişmiş hiçbir ülkede, Avrupa ülkesinde çevre diye bir şey söz konusu değilken 1929 yılında bize çevrecilik dersi veren bir düşünce söz konusu. Atatürk’ün de büyüklüğü buradan kaynaklanıyor. Bizim köşkten ziyade bu çevreciliği kullanmamız lazım. Atatürk’ün bu çevrecilik konusundaki dünyaya vermiş olduğu bu dersi dünyaya okutmamız lazım” ifadesini kullandı.
Yürüyen Köşk
Gazi Mustafa Kemal, ilk kez 1927'de geldiği Yalova'da önceleri satın aldığı Baltacı Çiftliği'ndeki çadırda kalıyordu. Kenti çok seven Mustafa Kemal Atatürk, pek çok kez ziyaret ettiği kentten 21 Ağustos 1929 tarihinde Bursa ziyareti için geçti. Ertuğrul Yatı'yla kente gelen Mustafa Kemal'in dikkatini Yalova iskelesi yakınındaki Millet Çiftliği içindeki büyük bir çınar ağacı çekti.
Çınarın görüntüsünden etkilenen Atatürk’ün isteğiyle yat durduruldu. Yatın teknesiyle karaya çıkıldı. Çınarın gölgesinde bir süre dinlenen Atatürk, ulu çınarın civarına bir köşk yapılması emrini verdi.
21 Ağustos 1929 tarihinde inşasına başlanan köşk 22 gün sonra 12 Eylül'de tamamlandı.
Atatürk, 1930 yazında bir gün köşke gittiğinde, orada çalışanlar, yandaki çınar ağacının dalının köşkün çatısına vurduğunu, çatı ve duvara zarar verdiğini söyleyerek, çınarın köşke doğru uzanan dalını kesmek için izin istediler. Atatürk ise, çınar ağacının dalının kesilmesi yerine, binanın tramvay rayları üzerinde biraz ileriye alınmasını istedi. Bunun üzerine köşk yaklaşık 5 metre kaydırıldı.
Editör: TE Bilişim