Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Ortadoğu’dan batıya ve Uzakdoğu’ya uzanan çivi ile telin ahenkli dansından oluşan ‘Filografi Sanatı’ eğitimini Yalova’da ilk kez düzenliyor.
Unutulmaya yüz tutmuş sanatlardan birisi olan ve çok fazla tanınmayan filografi sanatının yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacı ile YÜSEM olarak 1 Ekim’den itibaren kurs düzenleyeceklerini belirten YÜSEM Koordinatörü Serap Türkyılmaz, “Filografi sanatı çivi ile telin ahenkli uyumunu sağlayan el sanatıdır. Filografi ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasından teller geçirilerek belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydan getirilmesi sanatıdır. Bu sanat Orta Doğu'da doğmuş batıya ve uzak doğuya yayılmıştır. Ülkemizde pek tanımayan bu sanat, zorluğu, sabır gerektirmesi nedeni ile az uygulanmakta olup bütün dünyada unutulmak üzeredir. Filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebilmektedir” dedi.
Filografi nasıl uygulanır? 
Sunta, bez, tel ya da naylon ip, ucu kıvrılmış tığ, çivi başlıca kullanılan malzemelerdir. İlk olarak sunta  üzerine kumaş kaplanıyor. İstenilen model, desen fotokopi İle büyütüldükten sonra bunun üzerine aktarılıyor. Daha sonra bu motifleri oluşturmak için tahta panolar üzerine desenin çevresinden fazla uzun olmayan çiviler çakılıyor. Bu çiviler boyanıp vernikleniyor. Ardından altta kalan model kağıdı iğne ile temizleniyor. Kuruyunca çivilerin arasından çeşitli tekniklerle renkli teller sarılıyor ve önceden tasarlanmış motifler ortaya çıkarılıyor. Bu teller çok ince değil, çok da kalın değil. Orta kalınlıkta takı yapanlar bilirler takıda kullanılan tellerden. Bunun üzerine çalışılacak desen aktarılıyor. Ancak bu tel geçirme de bir ustalık gerektiriyor. Rastgele bütün çivilerden aynı telleri geçirerek hiç bir şey elde edilemiyor. Ayrıca bu tellerin hem sağlam, hem de kolay temizlenebilir olması ve temizleme esnasında da renklerinin solmaması gerekiyor. Yani ne renkler birbiri arasında boğulacak ne de çok fazla zıt renkler kullanılarak insan gözü rahatsız edilecek. Burada bütün iş sanatçının yeteneğine kalıyor.
Editör: TE Bilişim