Günden güne gelişen olayların ısıttığı ortamda, insanlarımız gittikçe stresli bir yaşama itilir oldu. Bu gerginlik ister istemez, bilinç dışı da olsa ruh sağlığını olumsuz etkilemekte. Geçen hafta, yine burada, bu etkilerin öne çıkanları üzerinde durmuştuk. Bireysel olarak olayları önleme gücümüz pek yok. Kaçma şansına da sahip değiliz.

Duyduğumuz, öylesine bakıp geçtiğimiz “Meditasyon” diye bir şey var. Acaba bu kenarından köşesinden bir çözüm olabilir mi diye düşündüm.

Gerçi çeşitleri ve şekilleri var. Hepsi teknik konular. Bense yeteri kadar bilgili ve yetkili olmadığımdan o ayrıntılara girmeyeceğim. Arzu ve merak edilirse o tür yayın ve kaynaklara ulaşılabilir. Hatta yakınlarda varsa, işin uzmanlarından uygulamalı dersler alınabilir.

Biz sadece meditasyon nedir, ne değildir? Yararları var mı? Genel olarak onlara bir bakalım.

Meditasyon, Latince derin düşünme anlamına geliyor. Doktorların bile önerdiği bir uygulama, her ne kadar bilimsel çalışmalarla çelişse de. İşin özü zihni boşaltarak derin bir huzura, kişiyi öz varlığına ulaştırmaya dayanıyor.

Peşinen şunu bilmekte fayda var. Meditasyon hiçbir dinin, mezhebin, tarikatın ve bir felsefe okulunun buluşu değildir. İnsanların kendilerini bulmak için başvurdukları arayışların bir parçasıdır.

İnsanın içindeki yaşama arzusu, günlük yaşamdaki zorluklar ve çelişkiler yüzünden karanlık bir köşeye itilip sıkıştırılır. Meditasyonun amacı bunu canlandırmaktır.

Meditasyon, konsantrasyonla gerçekleştirilen günlük egzersizlerden oluşur. Her gün kendimize bunun için az bir zaman ayırmayı başarabilirsek, bilincimizin açıldığını, sevme, heyecan duyma gibi duyguların etkilerinin arttığını iddia eden işin uzmanları var. 

Bilmeden her gün tekrarladığımız bazı işler de bir noktada meditasyon sayılabilir sanırım. Örneğin kitap okumak. Düzenli, her gün belirli bir zaman veya sayfa kitap okuyan, o süre boyunca kitaba, kitabın konusuna konsantre olmuştur. Örgü ören bir hanımın gözü ve aklı attığı ilmektedir. Fabrikalarda, imalathanelerde rutin işlerle uğraşan elemanların yaptığı da bir anlamda meditasyondur. Çünkü onlar çalıştığı sürece basit birkaç harekete konsantre olmaktadırlar.

Çok fazla boş zamanı olanlar, boş oturmaktan canı sıkılanlar, özellikle emekliler, baskılardan, stresten kurtulup huzura ulaşmak için meditasyonu düşünebilirler.