Hafta sonu baharın gelmesi ile şehir dışından gelen birçok ziyaretçiyi ağırlayan doğa harikası Termal’e gelmeden yol güzergahı boyunca ziyaretçileri karşılayan Çınarlı Yol, ziyaretçilere unutulmaz bir doğal güzellik sunuyor.

Doğa harikası olan Termal Kaplıcalarını Yalova’ya bağlayan Termal-Yalova Çınarlı Yol (Çınarlı Hıyaban), Atatürk döneminden günümüze kadar yol boyunca var olan çınar ağaçlarının oluşturduğu yeşil tünel görüntüsü ile Yalova’nın en güzel yol güzergahı olarak dikkat çekiyor.

Dolmabahçe Sarayı önündeki çınarlı yoldan vapurla ayrılarak deniz yolculuğu sonrası, aynı yolun Yalova’daki devamı olarak Ulu Önder Atatürk zamanında, iskeleden başlayıp, Gazipaşa Caddesi’ni takiben kaplıca kapısında son bulan yolun uzunluğu ise yaklaşık 12 km’yi buluyor. Gökçe Barajı’nın yapımı sırasında,  Çınarlı Yolda bulunan bir kısım çınarların, baraj içinde ve yol dışında kalmasından dolayı bu yol, Yenimahalle yol kavşağında son buluyor.   Yol güzergâhında bulunan çınarların dikiminin ise 1930 yılı Şubat ve Mart aylarında yapıldığı biliniyor.

Atatürk’ten günümüze kadar gelen çınar ağaçlarının her sene Bursa Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu kararları doğrultusunda, Yalova Valiliği  tarafından gerekli incelemeleri yapılarak çürüyen ağaçların yerine yenileri dikiliyor. Budanması  gereken dalların budama işlemleri yapılarak bakımı hatta bazı hastalıklara yakalananların da tedavileri gerçekleştiriliyor.

Editör: TE Bilişim