Özelmesajında, “Bu yıl 15-21 Ekim tarihleri arasında 4.sü kutlanacak olan “AB KOBİ Haftası 2012” ülkemizin de içerisinde yer aldığı AB üyesi ve aday ülkelerden toplam 37 ülkede kutlanmaktadır. Ülkemizin 2009 yılından itibaren aktif olarak katılım sağladığı Avrupa KOBİ Haftası etkinlikleri çerçevesinde; 2011 yılında haftaya katılan 37 ülkede yıl boyunca 1400 etkinlik gerçekleştirilmiş; bu etkinliklerin yaklaşık yarısı (593) Türkiye tarafından organize edilmiş ve Türkiye en çok etkinlik organize eden ülke konumuna gelmiştir. Türkiye’nin birinci sırada yer alması ve yapılan lobi faaliyetleri neticesinde Avrupa KOBİ Haftası web sayfasına http://ec.europa.eu/enterprise/initiatives/sme-week/ AB resmi dillerinin yanı sıra Türkçe de eklenmiştir. Web sayfasında Türkçe’nin diğer üye ülkelerin dilleri ile beraber yayınlanması hatta bazı bölümlerde kullanılan 6 dilden biri olması bu denli geniş çaplı bir organizasyonda Türkçe’nin kullanılması adına bir ilktir. Bu sayede ülkemizdeki işletmelerin, girişimci adaylarının ve ilgililerin etkinlikleri kendi ana dillerinde takip etmeleri mümkün olmuştur” dedi.

“KOBİ’ler hizmet sektörünü de kapsıyor”

Özel, “Önce küçük olanı düşün” sloganıyla yola çıkan “Avrupa KOBİ Haftası 2012”in bu yılki öncelik ve hedefleri şöyle özetlenmektedir: Avrupa Birliği ve ulusal, bölgesel ve yerel otoritelerin mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelere sağladığı destekler hakkında bilgi sağlanması, Özellikle gençler arasında girişimciliğin ciddi anlamda bir kariyer olanağı olarak değerlendirilmesinin özendirilmesi, Girişimcilere Avrupa’nın refahına, işletmelere, inovasyon ve rekabetçiliğine sağladıkları katkılardan ötürü tanınmalarına fırsat verilmesi. KOBİ’ler bilanço büyüklüğü ya da net satış hasılatı 25 milyon TL’nin altında olan, aynı zamanda 250 kişinin altında işçi çalıştıran kuruluşlarımızdır.

Günümüzde KOBİ tanımı sadece üretim sektörünü değil, aynı zamanda tüm hizmet sektörünü de kapsamaktadır. Bu yönü ile dünyada ve Türkiye’de olduğu gibi Yalova’da da oldukça fazla işletmeyi ilgilendirmektedir. Genellikle sahibi tarafından yönetilen, daha çok yöresel faaliyette bulunan ve büyümesini büyük ölçüde iç kaynaklarla finanse eden işletmeler şeklinde tanımlanan KOBİ’lerin çoğu ülkede gerek işyeri, gerek istihdam ve gerekse üretimdeki payları genel ekonomi içindeki yerini büyük boyutlara ulaştırmaktadır.

KOBİ’ler istihdama katkı, bölgelerarası dengeli büyüme, esnek üretim yapısına sahip olma ve ekonomiye dinamizm kazandırma gibi çok önemli özellikleri taşımaktadır. Bu nedenle başta gelişmiş ülkeler olmak üzere tüm ülkeler KOBİ’lerin doğması, büyümesi, gelişmesi ve korunabilmesi için gerekli şartları hazırlayacak politikaları geliştirmekte ve yürürlüğe koymaktadır. Dünya genelinde özellikle 1980’li yıllarda artarak devam eden globalleşme süreci beraberinde değişen koşullara ve yeniliklere hızla uyum sağlayabilen şirketlerin önemini arttırmıştır. Türkiye’deki KOBİ’lerin istihdama katkıları ve yarattıkları ekonomik değer göz önüne alındığında, bunların ülkemizin sosyal ve ekonomik yapısı bakımından taşıdıkları önem kolayca anlaşılmaktadır” dedi.

Yalova’daki KOSGEB kredi destekleriyle ilgili bilgi verdi

Yalova ölçeğinde YTSO – KOSGEB aracılığıyla sağlanan KOSGEB kredi desteklerinin

2008 yılı için 5,0 Milyon TL, 2009 yılı için 14,3 Milyon TL ve 2010-2011 yılları için 17,8 Milyon TL olarak gerçekleştiğini, 2009 yılından itibaren YTSO – KOSGEB aracılığıyla hibe olarak kullandırılan KOSGEB desteklerin 2.101.448,00 TL ye ulaştığını belirten Özel, “2012 yılında Van depremi nedeniyle KOSGEB kredileri bölgedeki esnafın kalkınması ve yaralarını sarması için sadece Van ilinde kullandırılmıştır. Yalova’da 2012 yılında KOSGEB Genel Destek Programları çerçevesinde; 23 firmaya toplam 460.000 TL Nitelikli Eleman Desteği, 13 firmaya toplam 47.970 TL Yurtiçi Fuar Desteği, 3 firmaya toplam 4.700 TL Belgelendirme Desteği, 9 firmaya toplam 9.077 TL Test Kalibrasyon Desteği, 17 firmaya toplam 30.925 TL İhracat Amaçlı Yurt Dışı İş Gezisi, 1 firmaya toplam 4.000 TL Danışmanlık Desteği, 5 firmaya toplam 15.814 TL Tanıtım Desteği, 1 firmaya toplam 113,50 TL Tasarım Desteği sağlanmıştır.  Yalova’da 2012 yılında AR-GE & İnvasyon Destek Programı çerçevesinde; 3 firmanın 926.496,12 TL değerindeki toplam proje tutarlarının 311.312,00 TL’lik kısmı desteklenmiştir. Yalova’da 2012 yılında KOBİ Proje Destek Programı çerçevesinde; 1 firmanın 369.255,84 TL değerindeki toplam proje tutarının 99.995,00 TL’lik kısmı desteklenmiştir. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası olarak KOBİ’lerimizin ilerlemesi ve geleceğe daha sağlam hazırlanmalarına ilişkin hedef ve çalışmalarımız YTSO 2010-2013 Stratejik Planımızda belirlenmiştir. Bu amaca yönelik olarak bünyemizde bir proje ekibi kurulmuştur. Yalova Ticaret ve Sanayi Odası yönetimi olarak üyelerimizin sorunlarını anlamak ve çözümler bulmak için yoğun bir şekilde çalışmalar yapmaktayız. KOBİ’lerimiz için yapacağımız her türlü katkı Yalova ekonomisine ve istihdamına katkı demektir. Gelinen noktada Yalova’da her kuruluşun bu yönde ortak akılla hareket etmesine ihtiyaç vardır.  Bu vesileyle saygıdeğer KOBİ’lerimizin haftasını kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım” dedi.
Editör: TE Bilişim