Yalova ormanlarında yaşadığı tespit edilen ve görüntülenen hayvan türlerinden birisi de Kafkas sincabı olarak adlandırılan ve Anadolu dışında Gökçeada, Midilli, Kafkaslar, Suriye, Lübnan, İsrail ile İran’ın kuzey ve batısında ayrıca Irak ve Filistin’de yaşayan bir tür…

Proje kapsamında fotokapan adı verilen yöntemle Yalova ormanlarında görüntülenen Kafkas sincabının özellikleri ise şöyle: ”Gövde 20-26 cm, kuyruk 12 ile 17 cm arasında. Yan ve karın tarafındaki kıllar çift, sırttakiler üç renkli olduğundan kırçıllı renkte görünür. Sarımsı ve kahverengiden kızıla hatta siyaha kadar renk tonlarındandır. Ağaçlarda akrobat gibi tırmanma, sıçrama gibi hareketlerde oldukça başarılı olan Kafkas sincabının biyolojik özellikleri ise şöyle: “Görme duyuları çok gelişmiştir. Yaşamlarının büyük bir kısmına ağaçlarda geçirir, ancak besin aramak için toprak üzerine indikleri de olur. İğne ağaçlı yaprakların tohumları, meşe palamutları, ceviz, badem, fındık ayrıca tomurcuk, mantar, taze ağaç kabuğu, böcek, salyangoz ve kuş yavruları da besin kaynakları arasında yer alır. Kış uykusuna yatmaz, eski ağaçkakan deliklerinde ve ağaçların dalları arasında küre şeklinde yuva yapar"

Fotokapan yöntemi ile gerçekleştirilen ve 15 Temmuz’da sona eren proje ile,  ‘Yalova’nın yaban hayatı konusundaki potansiyeli ortaya konularak, elde edilen fotoğraf ve video görüntüleri ile doğa eğitimi için gerekli materyaller sağlandı. Proje sonucunda; elde edilen verilerden oluşan görüntüler sergiler düzenlenerek, vatandaşların doğal yaşam konusunda bilinçlendirilmelerine olanak sağladı.

Editör: TE Bilişim