Bu haftaki yazımı ulaşım konusuna ayırmak istedim.Malesef ilimizde giderek artan bir sorun haline gelmektedir.

    Geçen hafta Yalova ile  bir haber benim dikkatimi çektiği için konuya yoğunlaştım.İlimizde 65 bin araç ve 70 bin konut olduğu bilgisine vasıl oldum.Düşünsenize her konuta bir araç düştüğü sonucuna ulaşmak mümkün.Yanlış hatırlamıyorsam 1995 yılında kayıtlı araç sayısı 5bin civarındaydı.20 yılda büyük bir artış göze çarpıyor.Birde nüfusu araç sayısına oranlarsak her üç kişiye bir araç düştüğünüde söylersek sorunun ne kadar önemli olduğunu vurgulamış oluruz.

  Bu da bir çok sorunları da beraberinde getiriyor.Gözlemlediğim kadarıyla Beldiyemiz;ulaşım yollarını farklı güzergahlara taşıyarak alternatif yollar üretmektedir.Ne kadar planlansa da farklı çözümlere ihtiyaç var.

  Her şeyden önce toplu taşımanın yaygın hale gelmesi gerekiyor.En azından çarşı merkezdeki yoğunluğu azaltabilir.İnsanlarımızda mecbur kalmadıkça araçlarıyla merkeze gitmek yerine topu taşımayı kullanabilirler.

  Geçmişte ve halen uygulanmakta olan ;parkometre ve otoparklar araç kalabalığına bir neb-ze çözüm sağlasa da tam olarak ihtiyaca cevap veremeyebiliyor.

  Ulaşım konusunda en güzel araçlardan birisi de organik ulaşım olan bisikletlerdir.Kendimde sıkı bir kullanıcıyım.Hem çevre dostu hem sağlık anlamında güzel bir araç.Bunun yaygınlaş-ması için geçmişte güzel uygulamalarda oldu.Yollar yapılarak ücretsiz bisiklet kullanımı da sağlanmaya başlamıştı.Fakat her nedense devamı tam olarak uygulanmadı.Bir bisiklet sürücüsü olarak bize ayrılan yollarda araçların park etmesi bizleri zor duruma bırakıyor.

   Yalova Gazetesi’nde okuduğum bir haberde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bisiklet yolları için standart bir uygulamaya gideceğini öğrendim.Belediyemizin bu konuda gerekli düzenle-meye katkı sağlayacağına olan inancım tamdır.

   Turizmin,sağlığın ve tarihin buluştuğu bu kentte bu tür organik ulaşımın kentimizi daha yaşanılır hale getirecektir.

   İlimizde PAB bisiklet grubunun düzenlemiş olduğu bisiklet turları da bu ulaşıma dikkat çekmede güzel uygulamalara imza atmaktalar.

    Organik ulaşımın daha iyi noktalara gelmesinde başta yerel yöneticilerimiz ve diğer kamu birimlerinin daha hassas yaklaşacağına inanarak bu haftaki yazımı bitirirken bol sağlıklı günler dilerim.