Ocak 2012’nin çevre olayları

OTOYOL’UN İMAR PLANI SESSİZCE ASKIYA ÇIKTI

1 Ocak’tan iki gün önce askıya çıkan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu Projesinin Yalova'dan geçen bölümü için hazırlanan imar planı, 28 Ocak 2012 tarihine kadar Yalova Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün ilan tahtasında askıda kaldı. Dilovası ile Hersek’i birleştirecek Körfez Köprüsü’nün ve otoyolun Yalova sınırları içinde kalan kısmının işlendiği 1000 ve 5000’lik imar plan paftaları, 3194 sayılı imar kanununun 8.maddesine göre bir ay süreyle askıya çıkarılmıştı. Bursa, İzmir, Balıkesirde geçtiği noktalarda sivil toplum örgütlerinin çeşitli itirazlarına ve özellikle ÇED gerektirdiğine dair hukuki süreçlere karşın, Otoyol Projesi için ÇED muafiyeti getirilmiş, Yalova Barosu da geçen yıl yaptığı açıklamayla bu muafiyetin getirilmesine karşı olduklarını, yasal ÇED süreci başlatılması için müdahil olacaklarını açıklamıştı.

MİLLETVEKİLİ COŞKUN’DAN SANTRAL AÇIKLAMASI

2 Ocak’ta düzenlediği basın toplantısında gazetemiz muhabirinin sorusunu yanıtlayan AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun, kömürlü termik santral projesi nedeniyle tepki gören Aksa’nın halkla barışık olması ve dengeyi sağlaması gerektiğini söyledi. Coşkun, termik santral olayında işe izinsiz ve kaçak başlandığını ancak ben yaparım olur mantığının tutmayacağını dile getirdi.

DOĞAN, SANTRALİN DENEME İZNİNİ SORDU

4 Ocak’ta İl Genel Meclisi’nin CHP’li Üyesi Bahar Doğan, AKSA’nın 645 MW’lik kömür yakıtlı kojenerasyon termik santralinin deneme izninin olup olmadığı, çalışıp çalışmadığı, denetlenip denetlenmediği ve gerekli denetim yapılsa idi sonucunun ne olacağını soran bir önerge verdi. Doğan, santralin yasaya göre kendi mülkünde bir sağlık koruma bandı olmadığını da söyledi.

GÜNEYKÖY’DE TAŞOCAĞI EYLEMİ OLAYLI GEÇTİ

4 Ocak’ta Güneyköy’de Ziraat Odası’nın da destek verdiği taşocağı eylemi yapıldı. GSM ruhsatı alınmadan taş ocağı için köye 500 metre ileride çalışma yapılmasına tepki gösteren köylüler şantiye çalışanlarıyla tartıştı. Vatandaşların mesire yeri olarak kullandığı alanda yapılan taş ocağı çalışmalarının köyü oldukça fazla etkilediğini belirten Köy Muhtarı Alpay Tekin, çalışmanın geçici olarak durdurulduğunu söyledi.

SODYUM BİSÜLFAT TESİSİNE RET VERDİLER

5 Ocak’ta Türkiye’nin en büyük formik asit üreticisi olan ve Yalova Kılıç Köyü’ndeki tesislerinde formik asit ve sodyum sülfat üreten ERC Kimya’nın sodyum bisülfat üretim tesisi de kurmak için yaptığı kapasite artırımı başvurusu İl Genel Meclisi’nde, muktesep hak olmadığı gerekçesiyle geri çevrilirken CHP’li üyeler ve Atalay Beştaş komisyon raporuna şerh koydu. ERC Kimya kurucularından AKKİM Eski Müdürü Refik Sait Önür ise hafta başında yaptığı açıklamada üretim yapılan maddelerin tehlikeli olmadığını söyleyerek, ‘Bu kadar faydalı, masum küçük bir yatırım için olanlara bakın’ dedi. Bağımsız internet ansiklopedisi Wikipedia’ya göre, sodyum sülfat, gerekli önlemler alınmadığı takdirde astıma veya göz tahrişine neden olabiliyor. Formik asit için ise, ADB kodeksine göre izin verilen maruz kalma seviyesi milyonda 5 ppm. Belirli toksik etkileri arasında, optik sinir hasarı, körlüğe neden olan metanol zehirlenmesi, kronik maruziyette böbrek hasarları, deri alerjisi, bakteriler üzerinde mutajen etkisi ifade ediliyor.

EL ELE PLATFORMU VOPAK EYLEMLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

7 Ocak’ta Yalova İçin El Ele Platformu’nun sosyal paylaşım sitesi Facebook’taki 7 bini aşkın üyesi olan grubunda 2011 yılı değerlendirmesi yayınlandı. Değerlendirmede, 12 Ağustos 2011’de kurulan platformca 14 Ağustos’ta kent meydanında Vopak’a karşı duruşu duyuran basın açıklamasının yapıldığı, 15 bin imzanın Vopak’a karşı toplandığı ve 7 Ekim’de milletvekili Temel Coşkun’a teslim edildiği, 17 Ağustos depreminin 12’inci yılında, Mahalle Afet Gönüllüleri’nin düzenlediği meşaleli yürüyüşe katılarak fay hattı üzerinde kirli sanayiye, termik santral ve kimyasal depolamalara hayır denildiği, 17 Eylül’de Vopak önüne kadar uzanan büyük yürüyüş organize edildiği belirtildi.

SANAYİ ALANLARI 4,5 YIL SONRA BELİRLENDİ

14 Ocak’ta Yalova’ya kömürlü termik santraller ve kimyasal depolama tesisleri yapılamayacağını öngören plan hükümlerinin de yer aldığı “Sanayi Alanları”na dair uygulama plan hükümleri yürürlüğe girdi. İl Genel Meclisinden 103 gün sonra Belediye Meclisinin de 2011/353 sayılı kararla Onay verdiği 25binlik Çevre Düzeni Planı hükümleri Yalova sınırlarında tüm planlamalarda ticari amaçlı katı, sıvı, gaz depolama terminalleri ve kömür yakıtlı termik santraller kurulamayacağı hükme bağlanıyor. Aynı maddeyi içeren plan notu kısıtlaması ise geçtiğimiz yılın ocak ayında her iki meclis tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti. Plandaki sanayi alanları, böylece Sanayi Bakanlığı’nın Bursa İdare Mahkemesi’nde kazanarak 2007’nin sonunda iptal edilmesinin ardından, aradan geçen 4,5 yılın ardından yeniden belirlenmiş oldu. Ancak sanayi alanlarının 4,5 yıl plansız kalması kente bir kömürlü termik santrale mal oldu.  Askıya çıkan plan hükümleriyle ilgili itiraz süresi ise 10 Şubat 2011’de sona eriyor.

BAŞKAN ERTAN’DAN MECLİSLERE İTHAM

17 Ocak’ta Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, yerel meclislerin Yalova Çevre Düzeni Planı’ndaki sanayi alanlarını onaylamasını ve paftaların askıya çıkarılmasındaki gecikme için yerel meclisleri suçladı. Şimdiye kadar planların yürürlüğe girmemiş olmasının santral ve kimyasal depolamayla ilgili durumun bu hale gelmesine neden olduğunu söyleyen Ertan, “Bakıyorum, 2007’de onaylananın aynısı. O zaman planlı olsa idi Taşköprü’de her şey daha farklı olabilirdi” dedi.

GREENPEACE’DEN YAÇEP’E ÖVGÜ

19 Ocak’ta Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, kişisel blogu 
uygarozesmi.blogspot.com'da Yalova'yı yerel çevre mücadelesinde örnek yerlerden biri olarak gösterdi. Dr. Özesmi, Yalova'da doğayı koruma mücadelesi veren YAÇEP gönüllülerinin başlattıkları sosyal hareketle çevre mücadelesinin nasıl olması gerektiği konusunda örnek olduklarını kaydederek,  “YAÇEP gönüllüleri, 2011 boyunca iki ÇED toplantısına, 5 mitinge, kendilerine açılan davalarda toplam 7 celseye katıldı, çok sayıda raporu kamuoyuna duyurdu, ünlü sanatçıların yer aldığı  termik santral ve kimyasal depolama karşıtı üçüncü videosunu yayınladı, 20 bin Yalovalının imzalarını bakanlıklara gönderdi, 3 çevre konulu tiyatro oyununa destek verdi ve Yalova’nın çevre sorunlarını elde ettiği raporlarla mümkün olduğunca çok insana duyurmaya çalıştı. Ancak, Yalova hala kimya sanayinin iştahını kabartıyor, termik santral tehlikesi ise hala sona erdirilmiş değil” diye yazdı. 

DOĞAN’DAN ‘SANTRALİN SORUMLUSU AKP’ AÇIKLAMASI

19 Ocak’ta Taşköprü’nün İl Genel Meclisi’ndeki temsilcisi CHP’li Bahar Doğan, Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan’a sanayi alanlarıyla ilgili açıklamasından dolayı sert tepki gösterdi. Meclislerin üzerine düşen görevi en iyi şekilde yaptığını söyleyen Doğan, “Kömür Yakıtlı Santralı da Kimyasal Depolamayı da Yalova’ya getirmek isteyen ve uygun imar karını alan Taşköprü’nün  AKP’li belediyesi ve AKP iktidarının Bayındırlık ve İskan Bakanlığıdır. İl Genel Ve Yalova Belediye Meclisleri Taşköprü  sanayi imarını 2007’de yapmıştır. Bu planlarda santral da kimyasal depolama da yoktur.  Ancak AKP iktidarının Sanayi Ticaret Bakanlığı bu planları dava açarak iptal ettirmiştir” dedi.

PROFESÖRDEN KÖRFEZ GEÇİŞİ İÇİN YALOVA’YA UYARI

20 Ocak’ta, Körfez Geçişi Projesi'nin Yalova'ya etkilerini değerlendiren İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’nin (İMP) kurucusu Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, “Karşı kıyıdaki Gebze ve Tuzla da bir zamanlar Yalova gibiydi. Karşıya bakın, Yalova’nın geleceğini görün” diyerek Yalovalılara gelecek planlaması için uyarıda bulundu. Prof. Dr. Hüseyin Kaptan, “Körfez geçişi, İstanbul’un sanayi omurgası olan E-5’in Yalova’ya uzanması demektir. Bu güne kadar vapurla ulaşılan bir kent olarak kendini koruyan, İstanbul’un meyve bahçesi, dağ köyü, rehabilitasyon alanı olan Yalova, Gebze ve Tuzla’nın karşılaşmış olduğu sosyal, mekansal, çevresel ve ekonomik değişimler ile karşı karşıyadır” dedi. Kaptan, Yalova’nın geleceği, üç metropolün potansiyellerini iyi değerlendirerek yeni bir vizyon çerçevesinde geleceğini doğru kurgulaması gerektiğini kaydetti.

VALİ CİVELEK TERMİK SANTRALİ GEZDİ

25 Ocak’ta, Yalova Valisi Esengül Civelek, AKKÖK Şirketler Grubu’nun Taşköprü beldesinde kurulu Aksa Akrilik Kimya, Aksa Karbon, Aktops ve Akkim Şirketlerini ziyaret ederek, şirketlerin Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Müdürlerinden tesisler hakkında brifing aldı. Akköy Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Berkman’ın da bulunduğu ziyaret programı kapsamında, şirketlerin üretim tesislerini de gezen Vali Civelek, ziyaretinin sonunda tesislerden çok etkilendiğini söyledi.

DELMECE VE HARMANKAYA ARTIK TABİAT PARKI

30 Ocak’ta Yalova’nın ekoturizm ve yeşil kent vizyonu için atılan iki dev adımla, Delmece ve Termal Harmankaya Tabiat Parkları oluşturuldu.  Geçtiğimiz günlerde Delmece Yaylası Tabiat Parkı’nda ‘Uzun Devreli Gelişim Planı’ yapılması için Vali Civelek’in talimatı doğrultusunda görevlendirilen heyet Delmece Yaylası Tabiat Parkı’nda incelemelerde bulundu. Vali Erbay döneminde A Tipi Mesire Alanı ilan edilen Delmece Yaylası’nın tabiat parkı ilan edilmesinin ardından detaylı gelişimin planlanacağı uzun devreli gelişim planı çalışmalarına da başlanmış oldu.

GÜNEYKÖY’DE DİĞER TAŞOCAĞINA KAPASİTE ARTIŞI

31 Ocak’ta Güneyköy’de henüz ruhsat almamış olan üçüncü taş ocağının köye kurulmaması için köy halkının çabaları sürerken, köy girişindeki mevcut ikinci taşocağı olan Gürer Madencilik'e ait taş ocağı için kapasite artışı başvurusu yapıldığı ve önceki gün ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinden duyuruldu. Gürer Madencilik ise Kalker Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi” alan genişletmesi ve kırma eleme tesisi kapasitesi artırımı faaliyetinin aslında kapasite artışı içermediği açıklamasında bulundu.
Editör: TE Bilişim