GREENPEACE DİREKTÖRÜ YALOVALI ÇEVRECİLERİ KONUK ETTİ

1 Mart’ta, Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Dr. Uygar Özesmi, Yalova’da daha önce kimyasal sızıntı yaşanan Aksa fabrikasının içinde kömür yakıtlı santral kurulmasına karşı çıktıkları için şirket tarafından 20 Bin TL ‘manevi’ tazminat istenerek dava edilen Bayrı çiftini Açık Radyo’da sunduğu “Gezegenin Geleceği” bülteninde konuk etti. Özesmi, Yalovalı çiftin yargılandığı davalardan söz ederek, Türkiye’nin pek çok yerinde kömürlü santral müracaatlarına karşı yerel halkın santrallere hayır demek özgürlüğünün sınırlarını, bu tür davaların belirleyeceğini kaydetti. Program www.archive.org/details/GezegeninGelecegi20120229Carsamba linkinden dinlenebiliyor.

AK-KİM’İN KİMYASAL DEPOLAMA PROJESİNE “ÇED GEREKLİ DEĞİL” KARARI

5 Mart’ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Ak-Kim Hammadde ve Ürün Depolama Projesi için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) ‘Gerekli Değildir’ kararı verildi.

BİNLERCE ÖĞRENCİYE SULAK ALAN EĞİTİMİ VERİLİYOR

8 Mart’ta, Doğa ve Milli Parklar Yalova Şube Müdürü Gürcan Olcay, Mart ayı içinde Yalova sınırlarındaki tüm ilköğretim okullarında öğrencilere “Sulak Alanların Değerleri ve İşlevleri” konulu eğitim düzenlendiğini söyledi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Doğa ve Milli Parklar Yalova Şube Müdürlüğü’nün ortak çalışmasıyla verilen eğitimler, 22 Mart’ta Hersek Lagünü’nün bulunduğu Altınova’da son bulacak.

TERMİK SANTRALE HAYIR DİYEN YALOVALILARIN YARGILANMASI SÜRDÜ

6 Mart’ta AKSA'nın YAÇEP üyelerine açtığı iki dava, İstanbul Adliyesi'nde görüldü. Yalova’da kömür yakıtlı termik santrale karşı çıkanlar, İstanbul’da görülen iki ayrı davada aynı gün yargılandı. Toplam 13 celsedir termik santral kuran Aksa Akrilik’in açtığı bu mahkemelere katılan Yalova Çevre Platformu gönüllüleri, termik santralin çevre düzeni planına işlenmesiyle ilgili taleplerin gündemde olmasına ise, “Bunlara onay verin diye yargılanmıyoruz” diye konuştu. Davalar ise  Mayıs ve Haziran aylarına ertelendi.

KOMŞU DİLOVASI İÇİN “TIBBİ AFET BÖLGESİ” TALEBİ

13 Mart’ta Yalova’nın doğusu için ağır sanayi baskısı sürerken, Türkiye’nin ilk 500 büyük kuruluşunun 50’ye yakınının bulunduğu, artık sanayinin kirletici etkilerinin insan sağlığını tehdit eder noktaya vardığı Kocaeli Dilovası’nın ise ‘Tıbbi Afet Bölgesi’ ilan edilmesi gündeme geldi. Geçtiğimiz hafta TBMM’de gündem dışı söz alan MHP Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, araştırmalar Dilovası’nın Tıbbi Afet Bölgesi ilan edilmesi gerektiğini söyledi. Sağlık Bakanı Akdağ ise bölgeyle ilgili yapılan bakanlık araştırmasının sonuçlarının beklendiğini kaydetti.

BARO ÇEVRE KOMİSYONU, ÇEVRESEL RİSKLER İÇİN TOPLANDI

20 Mart’ta Yalova Barosu Çevre Komisyonu’nda düzenlenen ilin çevresel tehditlerine karşı neler yapılabileceğine dair toplantıya sivil toplum örgütleri temsilcilerinin yanı sıra, çevre mücadelesi veren platformların temsilcileri de katıldı. Termik santral ve Vopak kimyasal depolamalarla ilgili önümüzdeki günlerde yaşanacak gelişmelerle ilgili sivil toplum iradesinin ortaya konulması için alınan kararların önümüzdeki günlerde deklarasyon metni şeklinde yayınlanacağı açıklandı.

ALTUĞ DOĞAN’DAN COŞKUN’A “KİMYASAL” TEPKİ

21 Mart’ta İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Altuğ Doğan, Taşköprü’de kurulmak istenen VOPAK Marmara Terminali ile ilgili AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun’u sorumluluk almaya davet etti. Doğan, Vopak’la ilgili olarak Yalova’nın geleceğinin Ankara’dan planlanması yanlışı içinde olunduğunu ve yerel meclislerin yetkilerinin gaspedildiğini sözlerine ekledi.

ÇEVRE DÜZENİ PLANI’NDA ÇALIŞMA TAKVİMİ AÇIKLANDI

22 Mart’ta 2007’de onaylanarak yürürlüğe giren ve Türkiye’de yerel iradeyle hazırlanan ilk çevre düzeni planı olma özelliğine sahip Yalova 1/25 Binlik Çevre Düzeni Planı’ndaki değişiklik taleplerine yönelik ‘çalışma takvimi’ belirlendi. Buna göre 29 Haziran tarihine kadar, ortak mutabakat metni oluşturulacak ve değişiklik talepleri yerel meclislerin iradesi sunulacak.

GÜNEYKÖY’DE TAŞOCAĞINI ENGELLEYEN DANIŞTAY KARARI

23 Mart’ta Güneyköy’de kurulmak istenen 3.taşocağı için ruhsat verilmesinin önünü açan mahkeme kararının Danıştay 8.Dairesi tarafından bozulmasıyla, köyde yeni taşocakları açılmasının önü alınmış oldu.

“DİLOVASI’NDA ARTIK ‘ÖDEYEN’ KİRLETİYOR”

27 Mart’ta Yalova’nın deniz komşusu Dilovası’nda bugün gelinen nokta, “Dilovası burada, çevre nerede” adlı forumda dile getirilerek, Türk Tabipler Birliği’nin Dilovası Raporu da katılımcılarla paylaşıldı. Yalova’dan ve bölgeden de bilim insanlarının ve çevre bilinci yüksek vatandaşların katıldığı forumda, bölgede kanser oranlarının dünya ortalamasının da üzerinde olduğu bir kez daha vurgulandı.

DOĞAN, SANTRALİ YASALLAŞTIRACAK KOMİSYON RAPORUNA KARŞI ÇIKTI

26 Mart’ta İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyesi Bahar Doğan, ‘Kömürlü termik santral ve kimyasal depolamaların Çevre Düzeni Planı’na işlenmesi’ konusunda AKP’li meclis üyelerinin kararlı olduğunu söyledi. Geçtiğimiz ay askıdan inen Çevre Düzeni Planı’ndaki sanayi alanlarına Aksa, Vopak, Taşköprü Belediyesi’nden gelen itirazlarda ‘Yalova’da “Kömür yakıtlı santraller ve ticari amaçlı kimyasal depolamalar yapılamaz” hükmünün kaldırılması istenmişti. Doğan, meclise gelecek komisyon raporlarının termik santrali onayladığını söyledi.

‘SAĞLIK KORUMA BANDI’ RAPORU NERDE?

26 Mart’ta gazetemizde yayınlanan haberde, Royal VOPAK firmasının Taşköprü’de kurmak istediği 710 bin tonluk kimyasal depolama tesisi için sağlık koruma bandı mesafesinin belirlenmesi talebinin 4,5 aydır cevap beklediği, bilimsel kuruluşlarca hazırlanacak detaylı inceleme raporunun için İl Özel İdaresi’ne Kasım 2011’de Vopak tarafından başvurulduğu hatırlatıldı.

“YALOVA GELECEĞİNE KENDİSİ YÖN VERECEK”

27 Mart’ta Garanti Bankası’nın düzenlediği “Garanti Anadolu Sohbetleri”nin Yalova’da yapılan 77’inci toplantısında yakın gelecekte bir bütün-şehir haline geleceği öngörülen Marmara’nın değişimi ve bu değişiminden Yalova’nın kaçınılmaz olarak etkileneceği vurgulanarak, “Marmara bölgekenti” içinde bir kenar-çeper kent konumunda toplumsal dinamikler çerçevesinde geleceğini kendisinin belirleyeceğini kaydedildi.

YALOVA'NIN GELECEĞİ İÇİN ORTAK DEKLARASYON

28 Mart’ta önümüzdeki hafta İl Genel Meclisi ve Yalova Belediye Meclisi'nde görüşülecek olan "kimyasal depolama ve kömür yakıtlı termik santralleri engelleyen karara sanayicilerin itirazlarının reddedilmesi" konusunda, şimdiye kadar sergilenen ilin geleceğine dair duyarlılığın korunması gerektiğini belirten 26 sivil toplum örgütü, ortak bir deklarasyon metni yayınladı ve Yalova'nın siyasetçilerine, "Dik durun" mesajı verdi. STK’lar 3 gün sonra büyük bir eylem düzenliyor.

KOÇAL, “ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ”

28 Mart’ta Yalova’da kömürlü termik santraller ve kimyasal depolama terminallerine yerel meclislerin izin vermemesi adına bir araya gelen 26 sivil toplum örgütünün temsilcileri siyasetçi ve bürokratlara ziyaretlerde bulundu.  Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal, ziyarete gelen ortak heyete, Yalova Belediye Meclisi’nde bu konunun görüşüleceğini ancak kendilerinin görüşlerinin daha önce beyan ettikleri üzere, bu itirazların reddi yönünde olacağını ve kentin geleceğinde önemli riskler oluşturacak oluşumlara karşı olduklarını yineleyerek, “Biz üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

TERMİK SANTRALE GEÇİCİ DENEME İZNİ

28 Mart’ta sivil toplum örgütlerinin ortak ziyaretlerinde İl Genel Meclisi Başkanı Atalay Beştaş’la yapılan görüşmeler, kömür yakıtlı termik santralle ilgili geçici deneme izninin, Mart 2012 itibariyle İl Özel İdaresi Ruhsat Komisyonu tarafından verildiğini ortaya çıkardı. Buna göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü’nden gelen uygunluk yazısı gereğince, kömür yakıtlı termik santral için Mart ayı itibariyle 6 ay süreli geçici deneme yakma izni, Aksa Akrilik Kimya Aş’ye verildi.

YALOVA STK’LARINDAN VOPAK VE SANTRALE BÜYÜK PROTESTO

31 Mart’ta Yerel meclisleri Yalova’nın geleceğine sahip çıkmaya davet eden ortak girişime destek veren ve sayısı son katılımlarla 42’ye çıkan sivil toplum örgütü, Uğur Mumcu Kültür Merkezi önünde Av.Safiye Yüksel’in okuduğu basın açıklamasıyla “Vopak ve Termik Santrale hayır” mesajı verdi. Önümüzdeki hafta meclislerin Yalova Çevre Düzeni Planı’na kömür yakıtlı termik santral ve kimyasal depolama terminalinin işlenmemesiyle ilgili itirazların görüşüleceğini hatırlatan heyet üyeleri, Ak Parti, CHP ve MHP ziyaretlerinde, bu konuda meclislerin daha önce verdikleri kısıtlayıcı plan notu çerçevesinde kentin geleceğini gözeteceklerine olan inancı vurguladı.
Editör: TE Bilişim