Türkiye genelinde mevcut  Eğitim Parkı, Öğrenim Birimi, İl Temsilcilikleri ve Ateşböceği Gezici Öğrenim Birimleriyle ve binlerce eğitim gönüllüsüyle 16 yıldır eğitim hizmeti veren Türkiye  Eğitim Gönüllüleri Vakfı Yalova Birim sorumlusu Gülüzar Esergün; Yalova’da Marmara Depremi’nden bu yana aralıksız sürdürdükleri eğitim çalışmaları, Yalovalılar’a  yaptığı gönüllülük çağrısını, vakfın amaçlarını,  Yalova Hayat Birimi’nde yapılan çalışmaları ve yeni dönem faaliyetleriyle ilgili hedeflerini Yalova Gazetesi okuyucularıyla paylaştı.

N.İlçin-Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nı önce tanıyalım sizden, ne zaman kuruldu, amaçları ve vizyonu hakkında bilgi verir misiniz?

G.Esergün-Vakfımız 1995 yılında Suna Kıraç önderliğinde kuruldu. Eğitim Gönüllüleri Vakfı olarak amacımız, Türkiye’nin 21.yüzyılda dünya ile rekabet edebilmesinin, tüm fertleri ile refah düzeyi yüksek, saygın bir toplum olabilmesinin ön koşulu çocuklarımızı iyi eğitebilmek, onları geleceğin dünyasına donanımlı, özgüvenli, yaşam becerilerine sahip, kendisiyle barışık bireyler olarak yetişmesine katkı sağlamaktır. Bu noktada gönüllü kuruluşların, özel sektörün, vatandaşların hayati önem taşıyan eğitim gibi bir konuda destek olarak eksikleri tamamlayarak sorumluluğu paylaşmaları gerekmektedir. Eğitim gönüllülerinin varoluş amacı, 7-16 yaş grubu çocuklarımıza verilen temel eğitime katkıda bulunmak ve onlara yaşam becerileri kazandırmaktır. Eğitim Gönüllüleri çocuklarımızın; Cumhuriyetimizin temel ilke ve değerlerine bağlı, akılcı, sağduyulu, özgüven sahibi, düşünen, kendi iç yaratıcılığını harekete geçirebilen, farklı düşünce ve inançlara saygılı bireyler olarak yetişmelerine katkıda bulunacak eğitim programları ile etkinlikler oluşturmakta ve uygulamaktadır.

N.İlçin-Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın eğitim birimlerinden birisi olan Yalova Hayat Öğrenim Birimi ne zaman kuruldu, bu birimde ne gibi eğitim faaliyetleri sürdürülüyor?

G.Esergün-Bu proje 1999 Marmara Depremi’nin ardından Hayat Mahalleleri projesi olarak başlamıştı.2000 yılından itibaren de Yalova Hayat Öğrenim Birimi olarak o tarihten itibaren aralıksız olarak ekim ayı başından haziran ayına kadar programlı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl Yalova birimimizde 761 çocuğumuza ulaşarak onlara eğitim verdik. Bu yıl da ekim ayı itibariyle başladığımız yeni dönemimizde şu anda birimimize devam eden yaklaşık 100 civarında çocuğumuz var. Kayıtlarımız devam ediyor, ara dönemlerde de öğrenci kabul ediyoruz. Ara dönemde kaydı yapılan öğrencilerimiz için de uygun faaliyet programlarımız var.

N.İlçin-Türkiye Eğitim Gönüllülerinin Yalova Biriminde ne gibi faaliyetler yapılıyor, burada çocuklar nasıl bir eğitim alıyor?

G.Esergün-Yalova Hayat Öğrenim Birimine devam eden çocuklarımızın kişisel gelişimlerine katkı sağlamak, kendi iç yaratıcılıklarını harekete geçirmek üzere farklı etkinlik alanlarımız var. Birimimizde başta bilişim teknolojileri sınıfımız olmak üzere 5 farklı etkinlik odamız bulunuyor. Bizim vakfımızda bütün Türkiye genelindeki eğitim birimlerimizde bu etkinlik odaları standart olarak bulunur. Hatta birimlerimizin duvar boyalarının renklerine kadar bütün Türkiye genelinde hepsi aynıdır. Bilişim odasında bilgisayar teknolojisinden nasıl faydalanacağımız konusunda gönüllü eğitmenlerimiz eşliğinde bilgisayar başında eğitimlerimiz verilir. Bunun dışında drama odamız var. Bu etkinliği seçen çocuklarımızın da okuma  ve anlama kendilerini ifade edebilme alışkanlığı kazanmaları amaçlanıyor.

Ayrıca sağlığı geliştirme, küçük sanatçılar gibi kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak amaçlı etkinlikler; çocukların sorgulayan iç yaratıcılıklarını geliştirecek faaliyetlere yer veriyoruz.

N.İlçin-Yalova Hayat Öğrenim Birimi’nde yüzlerce öğrenciye ulaştığınızı ve eğitim desteği verdiğinizi söylediniz. Eğitmenleriniz gönüllülük esasına göre çalışıyor. Ancak diğer giderler bu kadar eğitim materyali ve sürekli böyle bir hizmeti vermek maddi açıdan bu nasıl karşılanıyor, vakfın gelir kaynakları nelerdir?

G.Esergün-Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı tamamıyla bağışlarla gönüllü destekleriyle ayakta duran ve faaliyetlerini sürdüren bir vakıf. Kurumsal bağışlar ağırlıklı ve tabii kişisel olarak yapılan  bağışlarla ayakta duruyor. Bu bağışların dışında  zaman zaman medyada  da yer alan kampanyalar düzenleniyor. Türk Eğitim Gönüllüleri yararına değerli sanatçıların konser organizasyonları ve onların destekleri oluyor. Ayrıca sms bağışları da bizim için önemli.

N.İlçin-Yalova Hayat Öğrenim Birimi’nden kimler faydalanabilir, şartları nelerdir, bu birim çocuklara neler kazandırıyor?

G.Esergün-İlköğretim çağındaki çocuklara yönelik olarak eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Burada 7-16 yaş arası bütün çocuklara  hiçbir ayrım gözetmeksizin kapımız açık. Eğitim yılı faaliyetlerimiz ekim başında başlıyor. Ancak her zaman kayıt alabiliyoruz. Çocuklar buradan okul dışı saatlerde ve hafta sonları da faydalanabiliyorlar. Gönüllü eğitmen gözetiminde çalışıyorlar, tercih ettikleri etkinliği seçen çocuklara  gönüllü eğitmenlerimiz haftada bir gün iki saatlik eğitim veriyor. Programlı bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz, Yalova’daki  okullarla da zaman zaman işbirliği yapıyoruz.

N.İlçin-Vakfınızda eğitim gönüllüsü olmanın şartları nelerdir, kimler  Eğitim Gönüllüsü olabilir?

G.Esergün-18 yaşını doldurmuş, lise mezunu, vakfın vizyon ve amaçlarını  benimsemiş herkes  bizim gönüllümüz olabilir. Gönüllü adaylarımıza öncelikle başvurularının ardından  üç günlük temel eğitim veriliyor. Bu eğitimlerde  iletişim, öğrenme yaklaşımları ve modelleri eğitimleri veriliyor.  Üç günlük eğitimi tamamlayanlar bizim gönüllümüz oluyor. Eğer gönüllü  etkinlik eğitmeni olmak istiyorlarsa onların da etkinlik konularına göre bir veya iki günlük ek eğitim daha almaları gerekiyor. Örneğin sağlık için bir gün, kariyer yolculuğu için iki gün gibi. Bu eğitimlerden sonra gönüllümüzü çocukla baş başa bırakıyoruz. Ben eğitim gönüllüsü olmak isteyen Yalovalı vatandaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyorum bu vesileyle, Gönüllü olmak isteyenleri, Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın amaçlarını benimsemiş, eğitime gönül vermiş kişileri vakfımıza bekliyoruz. Şunu da belirtmek istiyorum bu arada, gönüllülük maddi bağıştan çok daha önemli. Zamanını ayırıyor insanlar, çünkü zaman çok değerli. Belki özel hayatından işinden ailesinden ya da başka uğraşlarından fedakarlık ederek buraya vakit ayırıyor. Örneğin gönüllü üniversite öğrencilerimiz var, ağırlıklı olarak, arkadaşlarıyla gezmek, eğlenmek yerine burada gönüllü olarak gelip çocuklara eğitmenlik yapıyorlar, bu da çok değerli bizim için, manevi anlamda çok önemli bir destek.

Editör: TE Bilişim