Kızılay Yalova Şubesi olarak  seçimle işbaşına geldikleri 8 yıldan bu yana yaptıkları birçok çalışmayla Genel Merkez tarafından takdir gören Yalova Şubesi’nin Başkanı  35 yıllık eğitimci ve yardımsever kişiliğiyle tanınan Başkan Temuçin, sadece 2012 yılında Yalova Kızılay Şubesi’ne 1.500.000 Lira değerinde gayrimenkul bağışında bulunulduğunu söyledi. Dünyanın ikinci büyük yardım kuruluşu olan Kızılay Derneği’nin Yalova Şube Başkanı Osman Aykut Temuçin, Kızılay Haftası’nda, Kızılay’la ilgili yaptıkları çalışmaları tüm yönleriyle  Yalova Gazetesi okuyucularıyla paylaştı.

N.İlçin- Sayın Temuçin, Kızılay Haftası bu hafta, Kızılay Yalova şubesi olarak bu haftaya özel ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

O.A.Temuçin- Bu yıl her zaman yaptığımız faaliyetlerden farklı olarak Kızılay Haftası’nda yeni bir çalışmada bulunduk. Yalova’daki eğitim kurumlarında bulunan öğrencilere gruplar halinde Kızılay’ın deposunu gezdirdik. Kan Merkezimize götürdük, böylelikle Kızılay’ı ve çalışmalarını daha yakından gösterme imkanımız oldu. Kızılay Haftası’nda bütün okullara ve eğitim kurumlarına Kızılay’ı anlatan CD’ler, broşürler, afişler hazırlayarak gönderdik. Kızılay görevlileri ve başkan olarak ben, şubemizi ziyaret eden öğrencilere ve zaman zaman da okullara giderek, sunum yaptık, Kızılay’ı anlattık. Bu faaliyetlerimizde anaokulu öğrencilerine de bilgilendirmede bulunduk. Size edindiğim izlenimlerden şunu söyleyebilirim ki, anaokulu minikleri bile kan bağışı konusunda öyle bilgililer ve bilinçliler ki inanın çoğu zaman şaşkınlığımı gizleyemedim.

Kan bağışıyla ilgili öyle teknik bilgiler soruyorlar ki bazen inanın ben bile cevap vermekte zorlandım. Yeni gelen neslin tabii, böyle kan bağışı gibi önemli bir konunda duyarlı ve bilinçli olarak yetişmesi bizleri son derece mutlu etti. Ayrıca hafta dolayısıyla, Kızılay’ın deposunu ziyaret etmek isteyen resmi kurumların da taleplerini değerlendirerek, onlara da depomuzu gezdiriyoruz, yerinde ve yakından Kızılay’ı tanıma fırsatı sağlıyoruz.

N.İlçin- Kızılay Yalova Şubesi olarak yönetime geldiğiniz tarihten bu yana yaptığınız başarılı çalışmalarla şubenin gelir kaynaklarını önemli oranda arttırdığınızı biliyoruz. Yönetim olarak yaptığınız bu çalışmalardan bahsedersek neler söylersiniz?

O.A.Temuçin- Biz biliyorsunuz yaklaşık 8 yıldır yönetim olarak görevdeyiz ve seçimle bu göreve geldik. Daha önce de söylediğim gibi biz tamamen gönüllülük prensibine göre çalışıyoruz. 2012 yılı itibariyle şube olarak gönüllü sayımız 150’ye ulaştı. Tek kuruş menfaatimiz olmadığı gibi yeri geldiğinde başkan ve yönetim olarak cebimizden para harcamak durumunda kaldığımız bile olabiliyor. Yani tamamen gönüllü olarak çalışıyoruz, bunun altını özellikle çizmek istiyorum. Göreve geldiğimizden bu yana 8 yıllık dönemde  yaptığımız çalışma süresince gördük ki, Yalova’nın içerisinde olan birçok gayrimenkulün gelirleri başka şubelere gidiyordu.Şunu söyleyeyim, hatta Kızılay’a bağışlanmış Yalova’daki bir evin kirasını İstanbul’daki bir şube alıyordu.

Biz yaptığımız çalışmayla bu gayrimenkulleri Genel Merkezden  Yalova Kızılay Şubesine geçirttik. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki, bizim şubeye bağışlanan ancak çok az kira getiren evler vardı. Bunları da mahkeme kanalıyla kira artışı için girişimde bulunduk. Bunun sonucunda diyelim ki  20 liralık kira geliri olan evin kirasını mahkeme 100 Lira’ya çıkarttı. Böyle yaptığımız ç alışmalarla şubemizin gelirlerini üst seviyeye çıkarttık. Yalova Kızılay Şubesi olarak şu anda Yalova merkezde 6 tane kiralık evden gelirimiz var. Yalova Safran Köyü’nde  Kızılay Şubesi olarak ayrıca 9 dönüme yakın arazimiz var. Yaşar Okuyan bulvarında iki parsel arsamız bulunuyor. Bu arsa ve arazilerimizle ilgili olarak sınır tespiti ve  aplikasyonları yapıldı.

15 dosyamız vardı, bunları takip ettik. Deprem sonrası Avusturya gibi yabancı ülkeler Gölcük’te yatırım olarak birçok çalışma yaptı, örneğin düğün salonu gibi binalar yaparak Kızılay’a bağışladı. Bunlar da önemli gelir kaynağı. Ancak Yalova’ya bu tür çalışmalar yapılmadı diyebiliriz. 2012 yılı olarak baktığımızda ise  Yalova merkezde 500 metrekare içinde tek katlı ev şubemize bağışlandı .Erdek’te deniz kenarında 3 katlı evin bağışı yapıldı. Sadece bu iki gayrimenkulün değeri  bir milyon beş yüz bin Lira’yı buluyor. Bunların dışında  Genel Merkezin elinde bulunan Yalova  merkezdeki  bir dükkan  ile Çınarcık’da bulunan bir ev yaptığımız  çalışmalardan dolayı genel merkez tarafından şubemize verildi. Şimdi Çınarcık’taki bu evi 650 Lira’ya kiraya verdik. Böylece Kızılay Şubesi’nin gelirlerinde eskiye oranla önemli artış kaydedildi.

N.İlçin- Depremi, yüzyılın felaketi  olarak adlandırılan 1999 Marmara Depremiyle en acı biçimde yaşamış bir kent olan Yalova’da, vatandaşın yardımına ilk koşan yaralarına merhem olan Kızılay’a Yalova halkı sizce yeterince sahip çıkıyor mu, yeterince duyarlı mı?

O.A.Temuçin- Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Yalova halkı Kızılay dendiği zaman her  daim duyarlı davranarak elinden geleni yapıyor. Örneğin geçtiğimiz yıl yaşanan Van Depremi için Yalova Şubesi olarak başlattığımız kampanyaya Yalovalılara müthiş ilgi gösterdi. Kullanılmamış giyim, ev eşyaları, battaniyeler, ayakkabılar, çocuk giysileri sıfır malzemelerle dolu bir tır eşya gönderdik Yalova Şubesi olarak Van’a. Bu da gösteriyor ki Yalova halkı Kızılay’ına sahip çıkıyor, inanıyor ve güveniyor.

Şunu da belirtmek istiyorum ki kan bağışıyla ilgili olarak düzenlediğimiz tüm kampanyalara, Yalova halkı çok büyük ilgi gösteriyor. 8000 ünite kan bağışında bulunuldu, Yalova gibi küçük bir ilden yılbaşından bu yana. Yalova halkına duyarlılığı için çok teşekkür ediyoruz.

N.İlçin- Kızılay’ın rutin olarak gerçekleştirdiği faaliyetlerden söz edersek çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

O.A.Temuçin- Her gün Kızılay Yalova Şubesi olarak 150 kişiye sıcak yemek dağıtımında bulunuyoruz. Yemekleri AKSA fabrikası temin ediyor. Biz de şube olarak dağıtımını yapıyoruz. Valilik, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile devamlı olarak diyalog halinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Toplanan kullanılmış giysilerin bakımlarının yapılarak ihtiyaç sahiplerine dağıtımlarını sürdürüyoruz. Ayrıca bilgilendirme amacıyla değişik meslek gruplarına örneğin imamlar ve muhtarlar gibi vatandaşlarla birebir diyalog içerisinde bulunan kişilere yönelik olarak Afet Eğitim Programı düzenledik.

Kurban Bağışında bulunan vatandaşların kurban etlerinden yapılan kavurmaların ihtiyaç sahibi vatandaşlara dağıtımını yapıyoruz. Bunun dışında Yalova’daki okullara Kızılay kumbaraları dağıtarak, öğrencilerin hem Kızılay’a harçlıklarıyla katkıda bulunmaları ve yardımlaşmayı teşvik etmeyi, hem de tasarrufu özendirmeyi amaçladık. Okullardan yapılan bağışlarla toplam 19.577 Lira gelir elde edilmiştir.

N.İlçin- Kızılay’ın afet yönetim depoları var Yalova’da. Bu depolardan ve içerisinde bulunan malzemelerden söz edersek, bu depolar olası bir felaket anında kaç kişinin acil ve geçici barınma ile yemek ihtiyacını karşılayacak kapasitede?

O.A.Temuçin- Marmara Bölge Afet Yönetim Merkezi’ne bağlı Yalova Yerel Afet Yönetim Merkezi inşaatı uluslararası inşaat standartları göz önüne alınarak, 2009 yılında tamamlandı. Yalova ve çevre illerde meydana gelen afetlere müdahale edebilmek amacıyla Öğretmen Evi bahçesinde bulunan iki depo Türk Kızılay’ına imzalanan protokolle tahsis edilmiş ve Türk Kızılay’ına devri gerçekleştirilmişti.

Yalova Yerel Afet Yönetim Merkezi stoklarında bulunan battaniyeden, uyku tulumuna, yataktan çadıra, seyyar mutfaktan, soba gibi acil birçok malzemeyle birlikte 6000 kişinin acil-geçici barınma ve afetzedelerin sıcak yemek ihtiyacını karşılayacak kapasiteye sahiptir. Türk Kızılay’ının 2015 yılı için kendisine koymuş olduğu Stratejik Hedefleri kapsamında Yerel Afet Yönetim Merkezleri’nin ülke genelinde sayısı 40’a yükseltilecek olup, Yalova Yerel Afet Yönetim Merkezi’nin kapasitesinin ise 6000 kişiden 15.000 kişiye çıkartılması hedeflenmektedir.

Editör: TE Bilişim