Yalova’da YTSO Kadın Girişimciler Kurulu olarak yaptıkları başarılı projelerle dur durak bilmeden koşturan ve övgüyle söz edilen Kurulun Başkanı Süheyla Uzuneser,  “Yaklaşan YTSO seçimleriyle bizler de kadınlar olarak mücadelemizi veriyoruz. Kadınları YTSO’da zayıf halka olarak gördükleri için bize yer vermediler, biz de mecliste kadınlar olarak yer alabilmek için kendi mücadelemizi vereceğiz, zayıf halka olmadığımızı göstereceğiz” dedi.

İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Süheyla Uzuneser, kadınlar olarak söz sahibi olmak, kadınların yönetimlerde neden yeterince yer alamadıkları ve bu konudaki mücadelelerini sorularımıza verdiği yanıtlarda açık yüreklilikle dile getirdi.

N.İLÇİN- Siz çok aktif çalışan ve sürekli proje üreten bir kurul olan  Kadın Girişimciler Kurulu’nun başkanısınız. Neden zayıf halka olduğunuzu düşünüyorsunuz, sizi bu düşünceye iten sebepler nedir?

S.UZUNESER- Bir buçuk senedir Kadın Girişimciler Kurulu başkanlığını yürütüyorum . YTSO Başkanı ve yönetim kurulu ile hiçbir sıkıntı olmadı. Kendilerine teşekkür ediyorum. Kadınları YTSO’ da zayıf halka gördükleri için bize yer vermediler, biz zayıf halka olmadığımızı göstereceğiz. Şimdi yeni bir döneme geçiyoruz, kadınlar olarak kimseyle  görülecek bir  hesabımız yok, kadınların mecliste yer alması adına mücadelemiz olacak. Kadınlar küskün, bu mücadeleden uzak ilk olarak meclise girerek önümüzü açmak istiyoruz. Bize meclise girecek gruplarda daha önce yer verilmedi. Kulislerde bizi takdirle karşıladıklarını söylüyorlar, ama bu konuda kadınlara yeterince yer verilmiyor. Bunun üzerine listemi oluşturup buyurun birlikte çalışalım dedim. Kadınlara biçilen rol anne-eş rolü kadınlara geleneksel kültürde çok giydirildi. Kadın istihdamı yüzde 28’lerde.. TOBB’un üye sayısının yüzde 6’ sı kadın. TOBB üyesi 100 kadından sadece altısı iş kadını.

N.İLÇİN-Siz kadınlar olarak YTSO seçimlerinde mücadelenizde başarılı olup YTSO Meclisi’nde yer alırsanız, ne değişecek?

Toplumun rengi değişecek…

S.UZUNESER-Kadın olan listelerdeki üyelerimizden destek istiyoruz, kadınların yönetimde söz sahibi olmasıyla toplumun rengi ve bakış acısı değişecek. Bu yolda üyelerimizden destek bekliyorum.13 grup var, hiçbirinde kadın yok.Kadın kolları gibi düşünülmesin, biz de erkeklerle eşit seviyede yönetimde yer almak istiyoruz. YTSO’da 9 Mayıs’ta meclis seçimleri yapılacak, biz de kadınlar olarak meclise girmek için çalışıyoruz. Erkekler kulübü olarak değerlendirilmesini istemiyoruz. Biz kadınlar olarak yönetimde yer almak istiyoruz. TOBB’un organizasyonuyla 81 ilde varız. TOBB Başkanımız Ankara’da geçtiğimiz mayıs ayında yapılan toplantıda bu seçimlerde mutlaka görev almamız gerektiğini söyledi. Bunun takipçisi olacağını belirtti.

N.İLÇİN- Sizce kadınlar bu görevlere talip olmada biraz çekimser mi, yoksa atmosfer mi biraz da bu sonucu getiriyor?

S.UZUNESER- Öncelikle kadınlarımızın oy potansiyeli yok gibi değerlendiriliyor. O yüzden geri planda kalıyoruz. Seçimlerde varız, il kurul toplantılarımızda bayan  üyelerimizle bu konuları sürekli görüşüyoruz. Üyelerimizin hepsi şirket sahibi bu seçimlere geldiğinde kadınlar oy potansiyeli yok gibi değerlendiriliyor . Komisyonlarda hep biz kadınlara geri planda yer veriliyor onun için bizler de birkaç gruptan meclise girmek için mücadele veriyoruz. Ben 8.grupta yoğun bir şekilde çalışmalarımı sürdürüyorum. Bunu omuzlarımda sorumluluk olarak görüyordum. YTSO Kadın üyelerin sorumluluğunu  üstleniyorum. Bu sorumluluk ve misyon bana verildiği için burada mücadele etmeliyim. Erkekler de bizi takdir ettiklerini  ve desteklerinin olduğunu belirtiyorlar. Erkek üyeler de orası erkek meclisi değil kadınlar da olmalı diye ifade ediyorlar bunlar da bizi teşvik ediyor.

Bize toplumda öyle bir rol veriliyor ki kadın hizmet eder kadın karar mekanizmasında olmasın, biz bunu kabul etmiyoruz. Biz erkek kadın yan yana yürüyerek buna ulaşacağımıza  inanıyoruz. Kadın girişimciler olarak bunu bu bilinçle yapıyoruz. Birlikte Yalova için yapılacak çalışmada karar mekanizmalarında bulunan kadınlarla çalışmalarımızı sürdürmek istiyoruz

N.İLÇİN- Yalova kadın girişimci ve iş dünyasında yer alan kadınlar olarak da Türkiye ortalamasının üstünde…Ancak iş yönetime, söz sahibi olmaya  gelince aynı paralellikte gitmiyor değil mi?

S.UZUNESER- Yalova potansiyel kadın girişimci olarak iyi noktada. 2011 -2012 yılında Türkiye ortalamasına bakıldığında Türkiye 8.sırada yer alıyor. Yalova’da kadın esnaf Türkiye ortalamasının da üstünde. Bu da Yalova’da kadınlar olarak aktif iş hayatında ilerideyiz, bu konudaki liderliğimizi sürdürmeliyiz. Bana en çok sorulan sorulardan birisi de  Yalova kadınlarının aktif olmasını neye bağlıyorsunuz  sorusu…. YTSO’ da kadınlar olarak Mecliste adımızdan söz ettirmeliyiz.

Şu anda YTSO Meclis üyesi Oya Akbulut,  32 kişiden sadece biri kadın, önümüzdeki dönem  için kadın adaylarımız şu anda çalışmalarına başladı. Kadınların önü açılmadığı için biraz da istekleri azaldı. Kadınların yükü çok fazla, bu da etkili oluyor. Mecliste kadın üye olması buradaki kadınların yaptığı çalışmalar elle tutulur çalışmalar yapıyoruz, orada da aktif çalışmamızı sürdüreceğiz. Yönetim Kurulunda olmayı da arzu ediyoruz.
Editör: TE Bilişim