Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından Yalova Üniversitesi öğretim görevlileri ve öğrencileri solunum fonksiyonu testi ve karbonmonoksit ölçümünden geçirildi.
Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü halkın her kesimine yönelik sağlık bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda Yalova Üniversitesi Öğretim Görevlilerine ve öğrencilerine konuk olan ekipler solunum fonksiyonu testi ve karbonmonoksit ölçümü gerçekleştirdiler. Testleri  Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Kanser Şubesinde görev yapan Ayten Alp, Recep Baynaz ve Rukiye Saybo gerçekleştirdi. Testlerde sorun görülen öğrenci ve öğretim görevlileri ise hastanelere yönlendirildi.  Test hakkında bilgiler de veren Yalova Halk Sağlığı İl Müdürlüğü uzmanları, "Akciğerlerin bazı hastalıklarında; ağır astım krizlerinde, KOAH (siga raya bağlı havayollarının kronik daraltıcı hastalığı) krizlerinde, akciğerlerin völümünü azaltan hastalıklarında, alveoller ve/veya damarlar oksijenin arterlere etkin geçişini sağlayamazlar. Dokularımıza yeterince oksijen ulaşmaz ise bu dokular görevlerini iyi yapamazlar.  Kalp dokumuz oksijenden yoksun kalırsa çarpıntı başlar, efor esnasında göğüs ön duvarında ağrı oluşur. Beyin oksijenden yeterince yararlanamazsa sinirlilik, huzursuzluk başlar. Hastalarımız kolay terler. Akciğer hastalıklarında vücudumuzun ihtiyacı olan oksijen alınamadığı gibi oksijenin kullanılması sonucu oluşan zararlı gaz olan karbondioksitte atılamaz vücudumuzda birikir. Hastalarımızda dalgınlık, uyuklama hali ortaya çıkar.  Arter kanımızdaki oksijenin (02), karbondioksitin (C02), karbondioksitin artması sonucu oluşan zararlı asitlerin, ve bunların ürünlerinin ölçülmesi için arterlerden kan alınır. Her arterden kan alınabilir. Ancak yüzeysel arterler bu iş için en uygun olanlardır. Kasıkta bulunan arter (femoral arter), dirsek iç yüzündeki arter (brakial arter) ve başparmağımızın hizasında bileğimizde (radial arter) bulunan arter bu iş için uygundur.

Hastalarımızın çoğu, egzersizle göğsün ön duvarında ağrı yakınması olan kişilere egzersiz testi yapıldığını bilir. Kalp kasının, kalbi besleyen damarların hastalıklarında, kalp ve damarlarımızın hastalıklarında bu test kardiyologlarca sıkça kullanılmaktadır.  KOAH, akciğerin daraltıcı hastalıkları [diffüz intertisyel fibrosis (DIF), sarkoidoz, vb.], bazı damar hastalıklarında hastaların yeterliliklerini ölçmek için egzersiz testi yapılır. Özellikle akciğer ameliyatı yapılacak ve akciğerin bir bölümünün ameliyatla çıkartılacak olduğu hastalarımızda egzersiz testi önemlidir. Verilen ilaçların etkinliğini değerlendirmek için de egzersiz testi yapılabilir.  Egzersiz testi yürüyüş bandında ya da bisiklette yapılır. Akciğer hastalıkları uzmanları en çok bisiklet testini kullanmaktadırlar.  Hastada bisiklette pedal çevirmeden önce, egzersiz esnasında ve egzersizden sonra spirometrik ölçümler ya- pılır, tansiyonu, nabzı, soluk sayısı kaydedilir.  Düz bir koridorda nefes darlığı olmaksızın 6 dakika süresince yürünen mesafenin ölçülmesi ve sağlıklı kişilerce ölçülen mesafe ile karşılaştırılması da bir egzersiz testidir"

 

 

Editör: TE Bilişim