Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın Haziran 2014 döneminde ‘Doğrudan Faaliyet Desteği’ kapsamında destek almaya hak kazanan projesi ‘Akılcı İlaç Kullanımı’  hazırlanan tiyatro oyunuyla Yalova halkına  anlatılacak.
Akılcı İlaç Eylem Projesi’ni Vali Esengül Civelek’in de büyük bir duyarlılıkla desteklediğini belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Ali Daştan, Türkiye’de ilk olacak proje ile tiyatronun eğlendirirken aynı zamanda akılda kalıcı mesajlarıyla Yalova halkına ulaşacaklarını söyledi.
Akılcı ilaç kullanımı Yalova Eylem Projesi’nin Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 2014 yılı için uygulanan TR42/14/DFD - Doğrudan Faaliyet  Desteği 24 Haziran 2014 tarihli Yönetim Kurulunca alınan karar gereği destek almaya hak kazandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr.Ali Daştan, “Bu projemizde yapacağımız paneller, toplantılar haricinde farklı olarak akılcı olmayan ilaç kullanımının işlendiği,  komedi türünde, profesyonel ekip tarafından yazılarak sergilenecek olan bir tiyatro oyunu hazırlıyoruz. Türkiye'de ilk olacak böyle bir etkinlikle ;  tiyatronun eğlendirirken eğitmesi, görsel hafıza ve işitme ile vermek istediğimiz mesajların akılda kalıcılığının sağlaması yoluyla tüm Yalova halkına ulaşmayı amaçlıyoruz. Akılcı İlaç Kullanımını tiyatro oyunuyla anlatacağımız bu eylem projemiz içinde, tüm paydaşlarımızın katılacağı eğlenceli ama aynı zaman da eğitici daha pek çok farklı etkinlikler ile de ‘İlacı Akılcı Kullanan Marka Yalova’ olmayı hedefliyoruz” dedi.
Dünya Sağlık Örgütünün tahminlerine göre ,   ilaçların % 50' sinden fazlası uygun olmayan şekilde reçetelenmekte ,alınmakta veya satılmakta olduğunu ve bu nedenle akılcı ilaç kullanımının bir kat daha önem kazandığını belirten Dr.Daştan, “Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır. Ülkemizde sağlık harcamalarının % 60'ı ilaç harcamalarından oluşturmaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde % 15 civarındadır. Antibiyotiklerin %44 üne hiç dokunmuyoruz. Evlerde ilaçların yüzde 60’ının kutusu dahi açılmadan, kullanım tarihi sona eriyor. Yapılan araştırmalar yıllık 22 milyar dolarlık ilaç kullanımının olduğu ülkemizde 500 milyon dolarlık ilacın hiç kullanılmadan çöpe atıldığını göstermektedir. Ülkemiz kişi başına ilaç tüketimi konusunda dünyada ilk sıralarda bulunmaktadır. Bu veriler bile ülkemizde büyük bir ilaç israfının olduğunu göstermektedir. Bu israf   bir başka deyimle akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, antibiyotiklere karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlanmasına ya da uzamasına, yan etki görülme sıklığının artmasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu sağlıksız durumun ve ilaç israfının önüne geçmek için ülkemizde verilen mücadeleyle eş zamanlı olarak ilimizde de ısrarlı bir şekilde farkındalık faaliyetleri yapmaktayız. Bu faaliyetlerimiz neticesinde 2013 yılı RBS (reçete bilgi sistemi) kayıtlarına göre, özellikle antibiyotiklerin reçetelenmesi ve kullanılması izlendiğinde %35,5 olan Türkiye oranına kıyasla, İlimiz %25,02 oranıyla en düşük iller arasında yer almaktadır. Akılcı ilaç kullanımı konusundaki başarılı çalışmalarımız neticesinde ulaştığımız bu oranla Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından plaketle ödüllendirilmiş bulunuyoruz. Ancak bu oranı Dünya Sağlık Örgütünün öngördüğü oranlara düşürmek amacındayız” dedi.
Editör: TE Bilişim